DÜŞÜK KOLESTEROL ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
low cholesterol

Kolesterol yüksekliğinin genel olarak çok tehlikeli olduğu ve ölüm riskini artırdığı kabul edilir ama kolesterol düşüklüğünün riskleri hakkında çok fazla bilgi yoktur.

Japonya’ da yapılan bir araştırmada kolesterol düşüklüğü ile beyin kanaması riskinin arttığının gösterilmesinden sonra birçok gözlemsel çalışmada düşük kolesterolü olanlarda kanser, intihar, yaralanma ve koroner kalp hastalıkları dışındaki ölümlerin daha fazla görüldüğü belirlendi (1, 2, 3, 4, 5).

Bir meta-analizde ise kolesterol düşürücü ilaçların kalp-damar hastalıkları riski düşük insanlarda ölümleri artırdığı ortaya kondu (6).

Bu analizde statin dışı ilaçlar kullanılmış olmakla beraber statinlerle yapılan bazı araştırmalar kanser riskinin arttığını gösterdi (7, 8, 9).

low cholesterol leads to early death ile ilgili görsel sonucu

Japonya’ da Jichi Tıp Fakültesi tarafından takip edilen grupta yapılan ve yeni yayınlanan bir araştırmada da kolesterolü düşük olanlarda felç, kalp hastalıkları ve kanserlere bağlı ölümlerin daha fazla görüldüğü belirlendi.

Bu araştırma, kanda kolesterol seviyesi düşüklüğü ile ölüm arasında ilişkiyi ve bu ilişkinin ölüm sebepleri üzerine etkisi olup olmadığını belirlemek amacıyla plânlandı.

Japonya’ da 12 farklı kırsal alanda yaşayan 40-69 yaşlar arasındaki 12 334 sağlıklı erişkinin total kolesterol seviyeleri ölçüldü ve bunlar 1992-2005 arasında ortalama olarak 11.9 sene takip edildi.

Bu süre sonunda resmi ölüm kayıt belgelerinden bu kişiler içinden 635 erkek ve 423 kadının öldüğü belirlendi.

Analizlerde “düşük kolesterolün kanamalı felç, kalp yetersizliği ve kansere bağlı ölümleri artırdığı ama yüksek kolesterolün ölüm için risk faktörü olmadığı” sonucuna varıldı.

KAYNAKLAR

1. Ueshima H, Iida M, Shimamoto T, Konishi M, Tsujioka K, Tanigaki M, et al. Multivariate analysis of risk factors for stroke. Eight-year follow-up study of farming villages in Akita, Japan. Prev Med. 1980;9:722–40.

2. Iso H, Jacobs DR Jr, Wentworth D, Neaton JD, Cohen JD. Serum cholesterol levels and six-year mortality from stroke in 350,977 men screened for the multiple risk factor intervention trial. N Engl J Med. 1989;320:904–10.

3. Cummings P, Psaty BM. The association between cholesterol
and death from injury. Ann Intern Med. 1994;120:848–55.

4. Lester D. Serum cholesterol levels and suicide: a meta-analysis. Suicide Life Threat Behav. 2002;32:333–46.

5. Epstein FH. Low serum cholesterol, cancer and other oncardiovascular disorders. Atherosclerosis. 1992;94:1–12.

6. Smith GD, Song F, Sheldon TA. Cholesterol lowering and mortality: the importance of considering initial level of risk. BMJ. 1993;306:1367–73.

7.Shepherd J, Blauw GJ, Murphy MB, Bollen EL, Buckley BM, Cobbe SM, et al; PROSPER study group. PROspective Study of Pravastatin in the Elderly at Risk. Pravastatin in elderly individuals at risk of vascular disease (PROSPER): a randomised controlled trial. Lancet. 2002;360:1623–30.

8. Sacks FM, Pfeffer MA, Moye LA, Rouleau JL, Rutherford JD, Cole TG, et al. The effect of pravastatin on coronary events after myocardial infarction in patients with average cholesterol levels. Cholesterol and Recurrent Events Trial investigators. N Engl J Med. 1996;335:1001–9.

9. Alsheikh-Ali AA, Maddukuri PV, Han H, Karas RH. Effect of the magnitude of lipid lowering on risk of elevated liver enzymes, rhabdomyolysis, and cancer: insights from large randomized statin trials. J Am Coll Cardiol. 2007;50:409–11.

10.http://www.jstage.jst.go.jp/article/jea/21/1/67/_pdf

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. fuat ulusinan – 10.01.2012 18:48

    İki sarhoş mezarlığın duvarına yaslanmış içiyorlarmış…
    birden karşıdan bir cenaze görünmüş…. sarhoşlardan biri merak etmiş…
    gidip sormuş…. nesi vardı….neden öldü…..
    bu adam hep içerdi…hep sarhoş gezerdi…ayyaşın biriydi…. cevabı üzerine..
    arkadaşının yanına gidip…. o da bizim gibi çok içiyormuş der….
    korkan iki arkadaş içmeye ara verirler……
    biraz sonra başka bir cenaze görünür köşeden….. yine aynı sarhoş merak edip
    koşar cenazenin yanına ve sorar….neden öldü….
    takdiri ilahi…. hiç içki içmez… sigara bilmez bir adamdı….der………
    sarhoş…koşa koşa arkadaşının yanına gelir….içelim anasını satayım …içenle içmeyenin arasında 5 dakika fark var……

    HOCAM…. BIRAKINDA RAHAT ÖLELİM………………

  2. Misafir10 Ocak 2012 Salı 14:12

    yaşasın artık abartmandan da olsa ete ve yumurtaya yumulabilirim :))

  3. Misafir10 Ocak 2012 Salı 01:56

    süper, bu yayınların hiç birisini türk kardiyoloji derneği (tkd) sitesinde bulamazsınız, çünkü bu tip yayınları kendi sitelerine koymazlar. aykırı görüşlere de yer vermezler. sadece kendi derneklerini ve kendi görüşlerini destekleyen yayınları sitelerine alırlar…. .

  4. Ferhan Kaya dedi ki:

    YAŞASIN KOLESTEROL

  5. İlyas dedi ki:

    Merhaba hocam. Neden hiç kimse, bu kolesterolun alt ve üst limitini yazmaz hiç.. Bu araştırma da, kolesterol seviyesi yok bana göre eksik. Geçen kan tahlili yaptım iyi kontrol düşük kötü kolesterol 207 çıktı, anında paniğe soktular beni, şunu yeme bunu yeme, yok kalk yok damar yok öldün, strese girdim, bir hafta da neredeyse 2 kilo kaybettim. Haftanın 4 günü fitness yapıyorum, yine haftada 60-90 km koşuyorum eskiden atlettim hala da uzun mesafe koşuyorum, yılın 7 ayı yüzüyorum, kilom 73 boy 70, yaş 38, bugüne kadar hiç bir kalp damar vs zerre kadar sorun yaşamadım, Allah’a şükürler olsun.. Birileri bu kolesterol olayını ciddi ciddi ülkenin gündemine getirmeli. İlaç sektörünün eline düşüyor sağlıklı insanlar..

Siz de yorumunuzu paylaşın: