ELMANIN MÜHENDİSİ OLUR MU?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
gıda mühendisi

Pakize Suda ile beraber sunduğumuz ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’ i misafir ettiğimiz İki Ses Bir Nefes programında gıda mühendisliği tabirinin bana doğru gelmediğini söylemem gıda mühendislerini rahatsız etmiş. Beni bilgisizlikle, gıda mühendislerine ayıp etmekle suçlayan e-postalar aldım.

Gıda mühendislerinin alınganlık gösterdiklerini düşünüyorum.

Programı aşağıdaki bağlantıdan (1) seyrettiğinizde amacımın bir meslek grubunu aşağılamak değil bu tabirin yanlışlığını belirtmek olduğunun anlaşılacağını umuyorum.

Mühendis kelimesi hendese yani geometri’ den geliyor. Gıda ile geometrinin ne ölçüde alakası var bilemiyorum.

Bu kelimenin İngilizce’ deki karşılığı da “engineer”. Engineer de “engine” kelimesinden türetilmiş bir tabir. Engine kelimesinin makine, motor, cihaz, alet edavat gibi karşılıkları var ama gıda manasına gelmiyor. 

Gıda mühendisi yerine yapılan işi daha iyi ifade eden bir tabir kullanılmasının istenmesini bir “ayıp” olup olmadığının değerlendirilmesini sizlerin takdirine bırakıyorum.

Zaten Bakan Mehdi Eker de “Bu şekilde meslek tanımlanmış ama o artık galat-ı meşhur bile olsa o şekilde yerleşmiş.” sözleriyle bu tabirin “herkesin bildiği yanlış” olduğunu belirtti.

Gıda mühendisi tabiri doğru ise “elma mühendisi” tabirinin de doğru olması gerekir. Bunun neresinde “düzeysizlik” var anlayamadım.

Aynı mantıkla veterinerler için hayvan mühendisi, doktorlar için de insan mühendisi denmesi kulağa hoş gelmiyor.

Bir meslek mensuplarının kendilerine ayıp edilmesine hassasiyet göstermeleri doğru ve anlaşılabilir ama gereksiz bir alınganlığın da lüzumu yok. 

Gelelim neticeye

Gıda mühendisliği bilimi, sağlıklı zirai ve hayvansal ürünlerin kimyasal zehirler kullanılmadan elde edilmesine ve bunlara tabii olanlar dışında kimyasallar eklemeksizin bozulmadan, besin değerlerini kaybetmeden insanlara ulaştırılmasına odaklanmalıdır.

***

Bana gelen iki e-postalardan ilki S. Kocabıyık’a ait ve aynen şöyle:

Sayın Kücükusta,
 
Gıda mühendisliği hakkında hiç bir fikriniz olmadıgı icin asagıdaki tanımı okumanızı rica ediyorum.
 
tesekkürler..

MİSYONUMUZ

ODTÜ Gıda Mühendisliği Programı, güvenli, yüksek kalitede, değer katılmış gıdalar ile insanlığın yararına olacak üretim ve dağıtım sistemlerini tasarlama, geliştirme ve imal etmeye yönelik bilgi ve beceriye sahip mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Program, mezunların hızla büyüyen endüstriye çabuk adaptasyonunu sağlamak amacıyla sürekli olarak güncellenmektedir. Mezunlar, özellikle özel sektörde ekipmanlar ile gıda işlemlerinin tasarımı, kontrolü ve işlerliği, ve bunun yanı sıra, araştırma, geliştirme, pazarlama ve yönetim alanlarında iş imkanı bulmaktadırlar. Ayrıca, akademik hayata ilgi duyan öğrenciler ABD ve Avrupa ülkelerinin önde gelen üniversitelerinde lisansüstü araştırma yapma imkânı bulmaktadırlar.Bu e-posta da gıda mühendisi Filiz Aldemir’ den:

Sayın Ahmet Rasim Küçükusta,

15.01.2012 tarihinde ”GIDA GÜVENLİĞİ” konulu HABERTÜRK kanalında yayınlanan programınızı
izledim.

Program konusu mesleki  olarak beni  ilgilendirdiği ve konuğunuz Tarım Bakanı olunca ilk defa izledim . Konu
geniş kapsamlıydı ,yeni uygulamalar ve yönetmelikler hazırlanmıştı,Tarım Bakanı da muhtemelen halkı da bu
konuda daha doğru bilgilendirmek için bu programa çıktı , fakat  sizin ve partnerinizin
konuya yaklaşımı, ciddiyet dışı oluşu programı seviyesiz bir konuma getirdi.

Hatta bilgi yetersizliğiniz o kadar çoktu ve ne konuştuğunuzu bilmiyordunuz ki ”GIDA MÜHENDİSİ, ELMA MÜHENDİSİ…”
gibi düzeysiz tanımlamalara girdiniz.

Gıda Mühendisleri ne eğitim alır,ne yapar,neyle uğraşır,niçin bu ünvan seçilmiştir size açıklamak istemiyorum.Bu konuyu bir yayında
ulusal medya da böyle yorumladığınıza göre bunu düzeltmek için araştırma yapmak da size düşer diye düşünüyorum.

Bilim insanı olan bir kişi olarak, bir meslek grubundaki insanlara karşı yaptığınız bu ayıbı temizlemek ,Türkiye de binlerce bu ünvanın
eğitimini alan öğrenciler ve binlerce bu meslek mensublarından bir özür dilemek ve ekrandan temyiz etmek umarım zor değildir.

Ayrıca meslek grubum yanında, konuyla ilgili yöneltiğiniz sorularınız ve ciddiyetsizliğiniz,
konuya hazırlıklı olmayışınız nedeniyle  Sayın Tarım Bakanı ‘na da özür borçlu olduğunuzu düşünüyorum.

Daha kaliteli, konuları çalışılmış ve hazırlanılmış programlar  hazırlamanız dileğiyle.

Programı seyretmek için:  http://tvarsivi.com/player.php?i=2012010337200

Not: İnşallah bu sefer de bu yazıyı “ORDAN BURDAN… HAVADAN SUDAN” köşeme koyduğum için alınan gıda mühendisi olmaz.

Yazı için 14 yorum yapılmış:

  1. zeynep dedi ki:

    bu kadar bilgiden yoksun, yıllarca dirsek çürüten insanlarla alay eden bir açıklamayı ciddiye almıyorum..ama koskocaaa profsun işte cahil insan dikkate alınca söylediklerinizi bizimde anlaşılmamız zor..umarım biraz fikir edinmişsinizdir tanımadan yorum yaptığınız mesleğimiz hakkında.

  2. Veli Yorgancı dedi ki:

    Ahmet bey sadece sizin değil mesleğimiz hakkında zerre bilgisi olmayan muhteremlerin yönelttiği soru şudur:
    sizden mühendis mi olur, gıdanın mühendisliği mi olur?

    Bir gıda mühendisliği öğrencisi, eğitim açısından bakıldığında, bir mühendis öğrencisinin aldığı tüm temel dersleri almaktadır. Matematik, fizik, kimya, teknik çizim ve biyoloji. Bunlara ek olarak laboratuvar uygulamalı olarak, fizikokimya, organik kimya, akışkanlar mekaniği, enstrümental analiz, analitik kimya, mühendislik matematiği, istatistik, genel mikrobiyoloji, proses tasarım, haccp, ambalaj, madde ve enerji denklikleri, ısı transferi, temel işlemler gibi dersleri de alır.Bu derslere kadarki aşama mühendislik çerçevesindedir. Bundan sonraki aşama ise Gıda ile ilgili bölüm içindeki derslerdir.
    Bunlar; et teknolojsi, süt teknolojisi, hububat, yağ, toksoloji, makine, gıda mikrobiyolojisi,tasarım vs.
    ayrıca bir gıda mühendisi bilgisayar eğitimi de alır, matlab, visual basic vs.
    Bu yüzden her meslek gibi Türkiye için gıda mühendisleri gereklidir.Hatta bulunmaz nimettir.
    Yaşamın kaynaklarından birisi olan besini sağlıklı,güvenli ve yenilebilir hale getiren bu mühendislik dalının yok edilmesi yada önüne barikatların çekilmesi ARTNİYETLİ düşüncelerin sonucu olmaktan ileri gidemez.
    Ayrıca Avrupa’da ve gelişmiş ülkelerde ülkemizde ki gibi bir disiplin olarak Gıda Mühendisliği bölümü ayrımının üzerine yapılan çalışmaları takip ediniz lütfen.

  3. gözde okcu dedi ki:

    gerçekten sizin gibi bir profesörün böyle bir açıklama yapması ne kadar talihsiz. biz hepimizde biliyoruz engine, engineering ne demek. biz mezunlar, öğrenciler ve gıda müh. böl. akademisyenleri bu bölüme yıllarını ve emeklerini veriyorlar. üzerinize düşen bütün sorumlulukları yerine getirdiniz de, bu memlekette sizin için başka mesele kalmadıda ‘gıda mühendisliği’ terimimi size dert oldu sayın profesör. keşke bu yanlış, hatalı açıklamayı basında dillerdinmeden önce aldığımız mühendislik derslerine baksaydınızda ondan sonra konuşsaydınız. gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığının bile yeterli gıda müh. istihdam etmemesi bile bu ülkede gıda terörünün olduğuna ve niteliksiz denetim yapıldığına kanıttır

  4. meryem çakır dedi ki:

    Bugün çölyak hastaları glutensiz ürünleri piyasada bulabiliyorsa, nohut unundan rahatlıkla glutensiz ekmek yapılabiliyorsa ,ve çölyak hastalarının derdine deva olunabiliyora bu gıda mühendislerinin ve alanımızdaki değerli hocalarımızın çalışmalarının sonucudur.Sadece bu değil birçok örnek var,şimdi bunları saymayacağım ufak bir araştırmayla alanımızsaki mühendisliğin dibine inebilirsiniz. Saygılar

  5. Şeyma dedi ki:

    Çok üzücü neden biliyormusunuz?Eğitim sürecimiz boyunca mühendislik fakültelerinin gördüğü hemen hemen bütün dersleri görüp(analitik ve geometrik düşünmek için)sonra mühendis kelimesinin bize yakıştırımaması…inanın bizim hiç umrumuzda değil mühendis diye anılmamız bizim için bilgimizi kullanmak önemli.Okadar yıldık ve bıktık ki birde siz gelmeyin üstümüze lütfen eğitimli bilgili biri olarak bize destek çıkmanız gerekirken bunları duymak çok üzücü.Bakanın söylediği “Bu şekilde meslek tanımlanmış ama o artık galat-ı meşhur bile olsa o şekilde yerleşmiş.” aslında uygulama şöyle ”Bu şekilde meslek tanımlanmış ama o artık galat-ı meşru oldu’…Hepimizin gözü aydın

  6. Şeyma dedi ki:

    Çok üzücü neden biliyormusunuz?Eğitim sürecimiz boyunca mühendislik fakültelerinin gördüğü hemen hemen bütün dersleri görüp(analitik ve geometrik düşünmek için)sonra mühendis kelimesinin bize yakıştırımaması…inanın bizim hiç umrumuzda değil mühendis diye anılmamız bizim için bilgimizi kullanmak önemli.Okadar yıldık ve bıktık ki birde siz gelmeyin üstümüze lütfen eğitimli bilgili biri olarak bize destek çıkmanız gerekirken bunları duymak çok üzücü.Bakanın söylediği “Bu şekilde meslek tanımlanmış ama o artık galat-ı meşhur bile olsa o şekilde yerleşmiş.” aslında uygulama şöyle ”Bu şekilde meslek tanımlanmış ama o artık galat-ı meşru oldu’…Hepinizin gözü aydın

  7. Mahmut dedi ki:

    Sayın Ahmey Bey;
    Özür Dileriz…
    Gençliğin verdiği cahillikle geleceğin mesleği adı altında üniversite sınavından yüksek sayılacak puan alarak GIDA MÜHENDİSLİĞİ bölümünü seçtiğimiz için…
    Sizin mühendis olarak gördüğünüz öğrencilerin aldığı dersleri başarı ile bitirdiğimiz için…
    O kadar işsiz üniversite mezunu bu ülkede hak ararken bizi böyle saçma bir olaya alet ettiğiniz için…
    O kadar alınganız ki bu alınganlıklarımız için…
    Bu ülkede GIDA MÜHENDİSLİĞİ bölümünün vizyonunu bilmeyen insanların Sayın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ile program yapmalarına engel olamadığımız için…
    Gıda denetimlerini zabıtaların yapmasına karşı çıktığımız için…
    Yaşınıza ve konumunuza hürmeten…
    ÖZÜR DİLERİZ…
    NOT: Keşke göstermek istediğim büyüklüğü görseniz…

  8. Volkan Sabah dedi ki:

    Sayın Ahmet bey,

    Gıda Mühendisleri alınmış demişsiniz. Sizce de alınmamamız mümkün mü? Biz desek ki sizin mesleğiniz için insan tamircisi sizin hoşunuza gider mi? Yani mesleğin adı bu şekilde ve bu şekilde özdeşleşmiş alay etmek size mi düşer?

    Hem sizinki nasıl bir mantıktır anlamak mümkün değil. O zaman bu mühendislikleri de kaldıralım;

    Ziraat Mühendisi
    Orman Mühendisi
    Deri Mühendisi
    Balıkçılık Teknolojisi mühendisliği
    Su Ürünleri mühendisliği

    Nasıl bir mühendis doktorluk nedir bilemezse bir doktor da mühendis nedir bilemez. O yüzden size öğreteyim. Mühendis analiz ve sentez yapabilen, analitik düşünebilen, hızlı ve doğru karar verebilen, bir işin yapılmasında herkesten farklı düşünüp uygulayabilen ve geliştirdiği teknikle işletmesine yarar sağlayan kişidir.

    Hoş siz doktorlar Gıda Mühendisliği’ni sizin yaptığınız gibi şunu yemeyin, şunu içmeyin kısmı sansanız ise de Gıda Mühendisliği adı üstünde mühendislik zekası gerektiren kişilerin yapacağı bir meslektir.

    Bir işletme içindeki makinaların hangi kapasiteyle (gıdadaki değişim gözetilerek hesaplama) çalışması gerektiğini, gıdada hangi işleme şartlarında (sıcaklık, basınç, vakum vs) hangi değişimler olabileceğini, hangi kimyasalın üretimde olumlu olumsuz hangi tepkimeler oluşturabileceğini hangi gıdaya ne kadar raf ömrü biçileceğini ve de en önemlisi Gıda’nın geliştirilebilmesi için ve AR-GE çalışmalarıyla yeni endüstriyel ürünler üretilmesi için hangi kimyasallar hangi şartlar altında kullanılmalıdır soruları için gerekli donanım ve alt yapının hangi mühendiste olduğunu bana söyler misiniz?

    Ben size söyleyim. Tüm bu sorunları çözebilmeniz için elinizde bir Makina Mühendisi, bir Veteriner, bir Ziraat Mühendisi, bir Kimya Mühendisi ve de bir endüstri mühendisi gerekir. İşte Gıda Mühendisi tüm bu teknikleri tek başına yapabilecek donanım ve bilgiye sahip kişidir.

    Sizlerin küçümsenecek bi işiniz yok evet haklısınız. Ama sizin yapacağını bir hata tek bir insanın hayatına mal olacakken bizim yapabileceğimiz veya bizim olmadığımız yerde yapılacak bir hata binlerce insanın hayatına mal olacaktır.

    Lütfen hiç bir meslekle, ne kadar bilginiz olduğu konusundan emin olmadan yorum yapmayınız. Gözümüzde kutsal olan mesleğinizi gözümüzden düşürmeyiniz.

    Volkan Sabah
    Gıda Mühendisi

  9. fevzi dedi ki:

    Mesleğimize niçin bu kadar önyargılı olduğunuzu anlamamak çok da zor değildir diye düşünüyorum.Bunu sitenizdeki diğer yazılarınızdan da anlamak mümkün.Sayın meslektaşlarım boşuna parmaklarınızı yormayın.Sayın Ahmet Rasim Küçükusta mesleğimizin önemini gün gibi biliyor ama amaç burada çok farklı.

  10. ipek dedi ki:

    Ahmet bey açıkçası ben bir Gıda Mühendisliği öğrencisi olarak bu sözlerinizden sonra kendi adıma değil, sizin adınıza üzüldüm. Eminim bu ünvana, bu mertebeye büyük emeklerle gelmişsinizdir bunda kimsenin şüphesi olamaz ancak konu hakkındaki donanımsızlığınız sizin gibi kıymetli bir hocamızdan beklenmedik seviyede şaşırtıcı. Dediğim gibi sizin, mesleğimiz hakkındaki bilgi yetersizliğiniz beni ilgilendirmez; sizin adınıza üzüldüm.
    Gıda denilince halkın aklına işin sadece yeme içme vs kısmı geliyor, bir ürünün topraktan çıkıp soframıza gelene kadar gördüğü o bütün işlemleri insanlarımız düşünemiyor ve düşünmek zorunda da değiller zaten bu kesinlikle onların ayıbı değil, henüz alışamadıkları bir meslek grubu olarak değerlendiriyorum ben bu durumu. Ama sizin böyle bir hataya düşmeniz gerçekten çok şaşırtıcı ve ziyadesiyle de üzücü.
    Size lisans eğitimimde almış olduğum derslerden çok çok utanarak örnekler vermek istiyorum. Akışkalar mekaniği, termodinamik, kütle enerji denklikleri, ısı kütle aktarımı… Madem istediğiniz makine dersi buyrun makinacıların gördüğü dersleri görüyoruz,evet. Çünkü bunlar gıda üretiminde en temel konulardır.
    Bu açıklamayı yapmak bile gülünç ama Umarım tatmin olmuşsunuzdur…

  11. Emine dedi ki:

    Öncelikle ben de bir gıda mühendisiyim. 2-3 gündür, Ahmet Rasim Bey’in gıda mühendislerine yazdığı yazıları ve bunlara karşılık meslektaşlarımın verdiği cevapları inceliyorum. Ve sadece sanki bir karşılıklı rekabet, üstünlük havası seziyorum. Karşı karşıya bulunmak yerine yan yana olup, insanlığın sorunlarına beraber çözümler üretilmeye gidilse nasıl olur acaba?! Bir doktorun, bir Gıda Mühendisini hafife alması veya bir gıda mühendisinin doktorun dediklerini önemsememesi insanlara ne kazandırır, ya da NE KAYBETTİRİR? Cevabını şahsım olarak verirsem, çok şey kaybettirir. Bırakalım atışmayı da, önyargısız bir şekilde İNSANLIK İÇİN NE YAPABİLİRİZ? Bunu düşünelim. Mesleğimizin adı mı önemli yoksa YAPTIKLARIMIZ MI? Basit eleştirilerle kaybedecek vaktimiz çok mu? !

  12. Gıda Mühendisi dedi ki:

    Rezalet bir yorum.

  13. Hatice dedi ki:

    Sayın Küçükusta,
    Adınızın önündeki prof. dr. ünvanına bakarken hayret ediyorum. Yazınızın tutunulacak bir tarafı yok.Bakış açınızı birazcık geniş tutabilseydiniz bu talihsiz yazıyı yazmazdınız.Elma armut hesabıyla gıda mühendisliğini değerlendirmiş, anlam bulmaya çalışmışsınız, gülünç olmuş.Umarım düşünme şeklinizdeki yanlışla yüzleşebilirsiniz.Saygılarımla.

  14. Haydar dedi ki:

    TDK der ki;

    mühendis:

    İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina gibi bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimse

Siz de yorumunuzu paylaşın: