OĞLUMUN ALERJİSİ VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
oğlumun alerjisi var

Merhaba hocam, 20 yaşında oğlum var. Küçüklüğünde üst üste bronşit geçirdi sürekli antibiyotik ilaçlar kullandı.Ve alerjiye çevirdi ilkbaharda sonbaharda alerjisi üsteliyor.

Geçenlerde doktora gittik kan testi yaptı alerjisi yüksek çıktı densmont diye bir hap verdi onu kullanmaktayız. Hocam bunun çaresi yok mu tümüyle nasıl geçer bana bir bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden size teşekkür ederim…

HEMEN İLACA SARILMAMAK LAZIM

Sürekli antibiyotik kullanmak alerjiye çevirmez. Solunum yolları hassas olan çocuklarda viral enfesksiyonlar hem sık görülür hem daha ağır seyreder. Bunların çoğunda antibiyotiklerin bir yeri olmadığı halde maalesef çok sık kullanmaktadır.

Saman nezlesi ya da astım gibi alerjik hastalıklar havaların değişken olduğu günlerde daha sık tekrarlarlar. Hastaların bu dönemlerde koruyucu ilaç kullanması icap eder.

Kan testlerinde total IgE veya belirli maddelere karşı oluşan spesifik IgE bakılır. Alerji testinin kol derisi üzerinde yapılması daha doğrudur; çünkü daha fazla sayıda alerjen daha hassas bir yöntemle test edilmiş olur, sonuç hemen alınır. Üstelik maliyeti de düşüktür ve alet edavat gerektirmez.

Desmont adlı ilaçta hem antihistaminik bir madde olan desloratadin ve hem de montelukast var. Montelukast lökotrien reseptör antagonisti; alerjik olaylarda ortaya çıkan ve lökotrien denilen maddelerin etkisini ortadan kaldırıyor.

Ben bu ilacı bugüne kadar hiçbir hastama yazmadım. Bir kere bu tür poli ilaçlara (poli ilaç=içinde birden fazla etken madde bulunan ilaç) karşıyım, bunlar endüstrinin ucuz ilaçları pahalı hale getirmek, bir yerine iki ilaç satmak için uyguladığı pazarlama taktiklerinin bir ürünüdür. Bu ilaçlar sayesinde çok ucuz olan bir antihistaminikle problemleri hallolacak olan hastalar artık gereksiz yere ikinci bir kimyasal maddeye, dolayısıyla onun yan etkilerine de maruz kalmış oluyorlar.

Montelukast bence sadece çok özel durumlarda kullanılması gereken bir ilaç ama günümüzde her alerjisi olana her öksürüne yıllarca kullanılmak üzere veriliyor.

Her iki kimyasal maddenin de tedavi edici özelliği yok; sadece belirtileri gideriyorlar. Bu yüzden de uzun süre kullanılmaları hasta bakımından gereksiz olduğu gibi aynı zamanda da zararlı ama ilaç firmaları için durum hiç de öyle değil.

Alerjik hastalıklarda ilaç tedavisinden önce bazı çevresel olumsuz faktörlerin düzeltilmesi gerekir. Bunları yapmadan ilaç tedavisine başlamak doğru değildir; zira birçok hastada sadece bu tedbirlerle bile şikayetlerin ortadan kalkması mümkündür.

Bunlar özetle şunlar: Doğru beslenme, düzenli egzersiz, fazla kiloların verilmesi, aktif veya pasif sigara dumanına maruz kalmamak, hava kirliliğinden, alerjen ve irritanlardan uzak kalmak, yaşanılan kapalı mekanların havasının temiz olması… gibi.

Yazı için 15 yorum yapılmış:

  1. Çiğdem İMDAT YALÇIN dedi ki:

    Merhaba. ben şu anda 10 aylık olan kızım adına yazıyorum. bizim sorunumuz kızım henüz 30 günlükken vücudunun her kıvrımında çıkan iltihaplı sivilcelerle başladı.egzama teşhisi kondu. kortizon karışımlı çeşit çeşit kremler ve zaditen isimli bir şrup ile 5.ayın sonunda kontrol altına aldık. daha sonra 5 aylıkken il kez soğuk algınlığına yakalandı. doktorumuzun verdiği grip ilaçları ve antibiyotikler bir işe yaramadı. bir hafta sonra dahada kötüleşti. nefes alamıyor, ememiyor ve yutkunamıyordu.çünkü anladığım üzere balgam söktürücü ilaçlar onu boğuyordu. hatta bir keresinde ölümden döndü. acile zor yetiştirdik. balgamı nefes borusuna kaçmıştı. doktorumuz ventolin ve pulmicort tedavisi ayguladı ancak kızım iyileşmedi. bunun üzerine bizi Düzce Üniversitesi Çocuk Bölümüne sevk etti. bunun akabinde yaklaşık iki ay hastanelerde yatıp çıkmak suretiyle bir teşhis ve tedavi sürecimiz başladı. bu hava tedavisini iki ay boyunca uyguladık. zira kızım iki haftada bir grip oluyordu yada sıkışıyordu ve acile gidiyorduk. alerjik nedenle sıkıştıysa hava verip gönderiyorlardı. grip olmuşsa hastanede yatıp bu tedaviyi görmeden iyileşmiyordu. hava nebülatörü bile aldık. hastanede zatürre ve verem testleri bile yapıldı. idesinden sıvı alınıp bakıldı. sonucunda bize konan teşhis alerjik bronşitti.4-5 kez bu şekilde hastaneye yattıktan sonra Abant İzzet Baysal Üniversitesinde alerjik astım teşhisi kondu ve AeroChamber kullanmaya başladık. şu anda her gün sabah akşam imflacort kullanıyoruz. sıkıştığı zamanda yine aerochamber ile ventolin veriyoruz. test sonucu Ige alerji seviyesi 1325 çıktı. ter testinde sorun yok dendi. en son Kocaeli Araştırma Hastanesi Alerji Bölümüne başvurduk. Burda da yumurta ve süte alerjisi çıktı. ancak ev tozu akarlarına karşı bir sıkıntısı yok. yinede süpürgemizi değiştirdik ve hepa filtreli bir süpürge aldık. doktorların söyleiğine göre iki yaşın altında olduğu için daha ayrıntılı alerji testi yapamıyorlarmış. ancak deneme yoluyla annesi olarak siz anlarsınız diyorlar. bizim keşfimizde şiddetli toza maruz kaldığında ve sigara, parfüm gibi kokularda hemen öksürmeye ve tıslayarak nefes almaya başlıyor. evet bebeğimde hırıltı yok. sadece tıslama var.gece ataklarımız falanda yok. hatta grip olduğunda hemen evde 6 satte bir iki puf ventolin veriyorum. bu sayede hastanede yatmamıza bile gerek kalmıyor. tabi yanında doktorumuzun verdiği grip ilaçlarınıda kullanıyorum.ancak 6 aydır kullandığım bu hava tedavisinin zararlı olduğunu düşünmeye başladım. çünkü kortizon içerdiğini biliyorum. artık kesmek istiyorum ama ne ile karşılaşacağımı bilmiyorum. bana verebileceğiniz her türlü tavsiyeye ihtiyacım var. gerekirse size getirmek isterim.

  2. zuhal dedi ki:

    merhaba ben 25 yaşındayım son 4 yıldır bahar allerjim var fakat 12 ay boyunca sürüyor doktor allerjik rinit demişti ve kan testinde bir deger 300 çıktı maksimumun 3 katıymış ve benim yutak bölgem bogazım kulaklarım aşırı derecede kaşınıyor kaşımaktan yara yapıyorum bazen geceleri bile uykudan uyanıyorum en büyük şikayetim kulagım ve bogazımdaki kaşıntı bahar yaklaşınca da özellikle sabahları sürekli hapşuruk ve sürekli burun akıntısı ve şu aralar ani baş dönmesi dengesizlik oluyor geçen sene gittigim doktor alerjiden kaynaklandıgını söylemişti çok farklı çeşit ilaç kullansam da şikayetlerimde belirgin bir azalma olmadı ve benim hayatımı çok fazla etkileyen bir rahatsızlık lütfen yardımcı olun gerekirse yanınıza da gelebilirim ögretmen oldugum için günlük performansımı çok etkiliyor doktor eger dikkat etmezsen astıma çevirebilir demişti LÜTFEN YARDIMCI OLUN TEŞEKKÜRLER

  3. zuhal dedi ki:

    ayrıca geceleri bogazım gıcık apıyor ve çok öksürüyorum sürekli geniz akıntım var

  4. hediye sönmezocak dedi ki:

    benımde allerjim var 6 yıldır çekıyorum çok kortizonlu ıgne kullandım artık kullanmak istemıyorum. doktora gıttım desmont verdı ama içinde o kadar yan etki-leri varkı korktum kullanamadım.bana yardımcı olurmusunuz hangi doktora gideyım. şimdıden tşk ederim

  5. kamile kaplan dedi ki:

    merhaba hocam benım oglum 26 yasında allerjik astım hastası ıgn totelı devamlı 2000 bınlerde cikıyo ne olur bıze yardımcı olun atalyadan yazıyorum sizi tv den izledım sizimle görüsmek istiyorum selamlar

  6. Arif erdem dedi ki:

    43 yaşındayım ve yıllardır süren ilk ve sonbaharda azan, toza sıcağa ve polene karşı aşırı derecede hassasiyeti olan bir alerjim var. Bir çok ilaç kullandım. Hiç biri desmont kadar konforlu bir hayat sağlamadığı. Fakat bu ilaca dair ciddi endişelerim var. Konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim. Saygılarımla

  7. Fatma dedi ki:

    Hocam daha önce sigara içiyordum akciğer duvarında kalınlaşma olmuş ve sigara kullanmadığım yıllarda akciğer zarında yırtılma olmuş (tabiki doktordan neyim var sorusunun cevabını almak mümkün değil kusura bakmayın ama ben 3 yıldır tedavi oluyorum ve son 2 yıldır aynı doktora gidiyorum neyim var bilmiyorum ne tedavisi uygulanıyor bilmiyorum tedaviyle geçecek birşey mi bilmiyorum soruyorum cevap alamıyorum ilaçlarınızı düzenli kullanın deniliyor) doktorum sağlık kurulu raprorlu Desmont (yatmadan önce 1 )ve Seretide diskus ( günde sabah akşam) verdi. benim bu kadar uzun süreli bu ilaçları kullanmam sağlıklı mı ne tavsiye edersiniz.

  8. fatma dedi ki:

    hocam e-malilimde yazmayı unutmuşum 47 yaşındayım 23 veya 24 yaşındaydım zarda yırtılma oldu…hocam lütfen tavsiyeniz nedir şimdiden sonsuz teşekkür ve saygılarımla…

  9. Fidan Eskier Tükenmez dedi ki:

    Sayın Ahmet Rasim hocam saygılar. Ben çok eski hastalarınızdan biriyim. Uzun yıllar önce aşı tedavisinden bıkıp bıraktım. Alerjim ve soğuk kış dönemlerinde ara ara astım devam ediyor. Devamlı Duact ve Ortrivine kullanıyorum, yüksek tansiyon hastası oldum, ancak maalesef başka çare bulamıyorum. En son doktor arkadaşlarımın tavsiyesi ile Desmond kullanmaya başladım 15 gündür kullanıyorum, gözlerimin yaşarması ve sürekli akması dışında tüm alerjik sıkıntılarım antihistaminik kullanmaya gerek kalmadan geçti. Fakat bu sefer de burnum çok tıkanıyor sürekli mukozanın kuruduğunu şiştiğini hissediyorum, Ortvine damlatma olayımız günde 8-10’a çıktı. Sormak istediğim Desmond bir çeşit kortizonmudur? Kullanmaya devam etmeliyim? Ne kadar süre ile kullanmalıyım? Ayrıca burun etlerinin ameliyat ile küçültülmesi burun tıkanıklığıma çare olurmu? Şimdiden değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. Fidan.

  10. funda dedi ki:

    Merhaba hocam benim 3.5 yaşında bi oğlum var 1-2 yıldır devamlı 2-3ay da bir çocuk doktoruna götürüyorum ve hep hava veriyorlarventolin ve pulmicort nebulizator de eve aldık evde veriyoruz ama çocuğum öyle çok tıkanmiyor alerji doktoruna gittik alerji testi yapıldı alerjisi yok dendi fakat astım dedi bize aerochamber almamızı ve turuncu ve mavi fis fıs ayrıca burun spreyi almamızı tavsiye etti bu durumda ne yapmam lazım astım deyince çok korktum kullanmam gerekiyormuş verdiklerini

  11. ŞENAY dedi ki:

    Merhaba Hocam,

    yaklaşık olarak 2 aydır boğazlarım yara oluyor doktorlarda faranjit deyip antibiyotik vermekteler ayrıca sinüzitim var sürekli baş ağrısı halsizlik cekiyorum huzursuz bir yaşantıöm var en son araştırma hastanesine gittiğimde desmont 5/10mg ilaç verdi ve antibiyotiğe gerek olmadığını soyledi fakat boğazım hala yara yanlış bir tedavi mi görüyorum diye endişe duymaktayım yardımcı olur musunuz

  12. Abdullah dedi ki:

    Hocam merhaba oğlum 22 aylık ve doktorumuz alerjik astım gerekçesiyle 2 sprey ve bunlar için kullanılan cam tüplerden verdi fakat çocuk aşırı şekilde korkuyor ve bu ilaçları birkez dahi kullanamıyor dolayısıyla öksürük birturlu geçmiyor ve günlük yaşamını ve uyku düzenini bozuyor benim sorum bu ilaçların bir alternatifi varmıdır lütfen yardımcı olun.iyi calismalar

  13. Neşe dedi ki:

    Ben 10 yıldır saman nezlesiyle mücadele ediyorum gözlerim kaşınıyor burnum kanıyor ağzımdan gece uyuyunca kan geliyor burnum sürekli akıyor peceteyle bile silemiyorum o bile hapsirtiyor yeşile toza parfume sigara dumanına deterjanlara yün kıl tüy hayvan lara bazı ağaç türlerine kısaca günlük yasantimi olumsuz etkileyen lanet bişey ve ilaçla geçip gitmiyor! 6 yıl boyunca desmont kullandım kesinlikle onermiyorum kilo artışı sinir yapıyor rüya bile görmüyorsun desmont içince ve uyutuyor insanı .saçma sapan şeylere sinirleniyorsun ayrıca gözlerde de anormallik oluşuyor .sevecen bakan isil Işıl gözlerim yerine baygın baygın bakiyosun açaip iştah açıyor kesinlikle kullanmayın derim şuanda aerius kullaniyorum

  14. Yücel dedi ki:

    1974 doğum küçüklüğümde başlayan migdemin solyaninda başlayan hissettiğim nefesime baskı yapan ayaklarımı ayakta sabittutup sağa solo üstarafımı döndürdügümde kendi kendine nefes alıp boşaldını tesbit ettim köyde olduğumuzda hasneye götüren yada baktıran olmadı burun akıntısı çokfazlaydı akşama kadar 1500 veya 2000 defa haşuruyodum günde 100lük 2 paket peçete kullanıyordum çok doktora gittim kimse derdime çare bulmadı perişan bihayat yaşıyorum sonra bir kulak burun doktoruna gittim oda desmont yazdı aldım hapşurmamı bı nepze kesti bútün yanetkilerine rağmen 10 yıldır kullanıyor agarasiflik deridöntüsü unutkanlık halsizlik isteksizli daha birçok yanetki neyapacagim bilemedim içinde kullanıyorum çaresizim ne olur bana biyolgösterin hayatımıperişan yaşıtıyor

  15. Mustafa bayrakdar dedi ki:

    Hocam sizi ve diğer bilim insanları saygıyla hürmet ediyor kronik alerjim var desmont kullanıyorum yeni başladım sizce devam etmelimiyin doktorum 6 ay kullanacaz dedi ve duruma bakacaz dedi teşekkürler

Siz de yorumunuzu paylaşın: