6 AYDA BİR RÖNTGEN ÇEKİLMEZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
astım röntgen

Merhaba Hocam,

Benim 1992 doğumlu kızım var ve de şu an allerjik astım tanısı konmuş durumda.  Birbuçuk yıldır tedavi görmeye devam ediyor. Solunum testi, kan testi ve de  6 ayda bir röntgen çekimi yapılıyor. Düzenli gittiğimiz bir doktorumuz var.

Geçenlerde de aile hekimimize grip için gitmişti. Durumunu (allerjik astım) anlatınca muayenede ciğerlerinin gayet sağlıklı olduğunu söylemiş.

Duymak istediğim şey mi, tanı doğru mudur ya da psikolojik mi acaba?

Teşekkürler…

 6 AYDA BİR RÖNTGEN ÇEKİLMEZ

Astım hastalarının takibinde rutin olarak yapılması gereken bir test yoktur; önemli olan hastanın şikayetlerinin çok iyi sorgulanması ve muayenesidir. Astımlı hastalarda gerektiği zaman solunum fonksiyon testleri yapılabilir ama bunun her muayenede tekrarlanması fuzuli bir işlemdir.

Astımlı hastaların rutin takiplerinde yapılması icap eden herhangi bir kan testi olmadığı gibi hele de böyle genç hastalarda 6 ayda bir röntgen çekilmesi çok yanlıştır. Astımlı hastalarda akciğer röntgeni hastalara ilk teşhis konmadan önce ve zatürree, akciğer zarı yırtılması, salgı ile bronş tıkanması gibi bir komplikasyondan şüphe edildiği zaman istenir.

Hastanelerin kalabalık ortamlarında hastalarına yeteri kadar zaman ayırması mümkün olmayan doktorlar “zorunlu olarak” bu tür tetkikleri istiyorlar. Bu şekilde bir takım testler yapılmasından hem hasta memnun oluyor hem de hastasını gerektiği gibi dinlemesi, sorgulaması ve muayenesi mümkün olmayan doktorlar kendilerini vicdanen daha rahat hissediyorlar.

Astım hastalığının en önemli özelliği hasta astım atağında değilse fizik muayenesinin tamamen normal olmasıdır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: