KEDİ TIRMIĞI HASTALIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
KEDİ 1

Merhaba hocam,

Sağ koltuk altı, dirsek, daha sonra da omzumda şişkinlikler çıktı..

Göztepe SSK’ya gittim bir seri tahliller yapıldı fakat net bir tanı konulamadı…

Sağ dirsek ve sağ koltuk altıma 2 kere biyopsi yapıldı. Patoloji sonucunda kedi tırmığı bartonella da olabilir tüberküloz da olabilir diye yazıyor..

Sağ koltuk altımdaki küçüldü fakat omzumdaki şişkinlik devam ediyor. Sertleşti de.. Oraya biyopsi yapılmadı..

Siz İFA testinden bahsetmiştiniz.. Ben bunu kendim yaptırayım dedim ama o bir yöntemmiş.. İçinde bir sürü test varmış.. Direkt isim verilmeliymiş ona göre yapılmalıymış…

Ekonomik durumum da pekiyi olmadığı için zorlanarak da olsa bu testleri yaptırmak istiyorum..

Lütfen bana yardımcı olun…

KEDİ TIRMIĞI HASTALIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Tipik hastalarda bu hastalığın teşhisi için biyopsi yapılması gerekli değildir. Kanser şüphesi olan veya bağışıklığı baskılanmış hastalarda lenf düğümü veya derideki lezyonlardan biyopsi yapılabilir.

Biyopside tüberküloz, sarkoidoz gibi hastalıklardakine benzer bulgular yani “granülomatöz iltihap” vardır.

Kesin teşhis için biyopsi örneğinde PCR testi veya özel bazı boyalarla ile hastalığa sebep olan bakterilerin tespit edilmesi gerekir.

Kedi tırmığı hastalığında Bartonella henselea bakterine karşı oluşmuş olan antikorlar IFA veya ELISA yöntemleriyle ölçülebilir. 1:64’ den daha yüksek antikor seviyeleri yeni bir enfeksiyonu gösterir. Antikor titresinde 6 hafta arayla 4 misli artış olması da teşhis koydurucudur. IFA ve ELISA testlerinde diğer Bartonella türleri ve Chlamydia türü bakteriler arasında çapraz-duyarlılık bulunabilir.

IFA testi bazı laboratuarlar tarafından yapılmaktadır.

Bu hastalık için bir zamanlar kullanılmış olan deri testi artık uygulanmamaktadır.

Gelelim neticeye

Kedi tırmığı hastalığı selim seyirlidir; kendi kendine düzelir. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar verilebilir. Bağışıklığı baskılanmış hastalarda antibiyotik tedavileri denenebilir.

Sizde tüberküloz ihtimaline karşı PPD deri testi ve kanda Quantiferon testleri yapılması daha uygundur; çünkü şayet sizdeki lenf düğümü büyümeleri ve deri lezyonları tüberküloza bağlıysa tedavi görmeniz gerekir.

PPD testi, ön kolun iç yüzeyinde deri için tüberküloz mikroplarına ait antijenlerin zerk edilmesiyle yapılır ve 2 gün sonra orada şişlik oluşup oluşmadığına bakılır.

Quantiferon testinde ise kanda tüberküloz mikroplarının antijenlerine karşı oluşan gama-interferon miktarı ölçülür.

Siz de yorumunuzu paylaşın: