MISIR ŞURUBUNDA TATSIZ OYUN BOZULDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
NBŞ

Amerika’ nın tıbbi fetva kurumu FDA, bizde nişasta bazlı şeker olarak da bilinen “yüksek früktozlu mısır şurubu” (YFMŞ) tabirinin değiştirilmesi isteğini reddederek çok önemli bir karara imza atmış oldu.

Bu istek, mısır şurubu üreticilerini temsil eden ve kısa adı CRA olan Corn Refiners Association isimli kuruluştan gelmişti.

CRA, 2010 eylül ayında FDA’ ya başvurarak tüketicileri ürküten bu isim yerine sadece “mısır şurubu” denmesini istemişti.

CRA’ nın amacı göz boyamaktan başka bir şey değil: İsim değişikliği ile YFMŞ’ nin zararsız bir şekermiş gibi algılanmasını sağlamak istiyor.

YFMŞ’ nin ensülin direncine yol açtığı, dolayısıyla da obezite, diyabet, kalp krizi, hipertansiyon, kanser gibi pek çok hastalığın bir numaralı sebebi olduğunu gösteren çalışmaların sayısı her geçen gün hızla artarken gelişmiş ülkeler YFMŞ tüketiminin azaltılması için tedbirler alıyor, kotalar koyuyorlar.

sugar and high fructose corn syrup ile ilgili görsel sonucu

FDA’ nın kararı doğru, gerekçesi eksik

FDA’ nın Gıda Emniyeti Merkezi Müdürü M. Landa “Şeker tabiri sadece katı, kuru ve kristalize yiyecekler için kullanılır” diyor ve ekliyor:

“Yüksek früktozlu mısır şurubu (YFMŞ), mısır şurubunun enzimlerle hidrolizi ile ve ardından da glikozun (dekstroz) früktoza çevrilmesiyle mısırdan elde edilen sıvı bir çözeltidir.

Ayrıca da mısır şurubu tabiri, 1976 senesinden beri bir tatlandırıcı olan dekstrozu tanımlamak için kullanılmaktadır ve bundan dolayı da YFMŞ için de kullanılması uygun değildir.

Böyle bir isim değişikliği, kalıtsal olarak früktoza hassas olan ve früktozdan sakınması gereken kişiler için de tehlikeli olabilir.”

FDA’ yı önce bu kararından dolayı tebrik ediyorum ama gerekçelerini beğenmediğimi de söylemek isterim.

Lafı dolandırmışlar.

Oysa “YFMŞ insan sağlığı için zararlıdır; pek çok hastalığın sebebidir. Böyle bir isim değişikliği insanları aldatma amaçlıdır. Hadi oradan bakiim” deseydi, diyebilseydi keşke.

Neyse, bu da bir şey!

Endüstri bu karar için ne diyor?

RCA, iki sene önce ülke çapında büyük bir reklâm kampanyası düzenlemiş ve halkı “şeker şekerdir” sloganıyla YFMŞ’ nin sofra şekerinden farkı olmadığına iknâ etme çalışmalarına başlamıştı.

FDA’ ya isim değişikliği için de YFMŞ’ yi tabii bir bileşikmiş gibi tanıtan bu kampanyanın hemen sonrasında başvurmuşlardı.

FDA’ nın bu isteklerine olumsuz cevap vermesi RCA’ yı hayli kızdırmış:

“FDA’ nın iddiası geçersizdir. YFMŞ, bir tür şekerdir ve beslenme bakımından diğer şekerlerden farkı olmadığını ortaya koyan bilimsel verileri görmezden geliniyor”.

YFMŞ reklâmından dolayı RCA’ yı suçlayan şeker endüstrisinin açtığı dava halen devam ediyor ama FDA’ nın bu kararı onlar için iyi bir destek yaratmış oldu.

FDA’ nın bu kararına YFMŞ-lobisi ne kadar bozuldu ise “sadece şeker şekerdir” diyen şeker endüstrisi de o kadar çok seviniyor.

Mısır lobisi bir felâket!

Mısır endüstrisi kendi başına mısır ekip biçen birkaç gariban çiftçiden ibaret değil, Amerika’ nın en büyük zirai kompleksi.

Mısırı işleyenler ve tohum üreticileri (yani Monsanto) birçok politik eğilimi bir araya getirerek çok etkili bir lobi yarattılar. Bu güçlerini büyük sübvansiyonlar elde etmek, kendi lehlerine kanunlar çıkarmak için kullanıyorlar.

CRA’ nın yüksek früktozlu mısır şurubunun halk nezdindeki kötü bilinirliğini ortadan kaldırmak, göz boyamak için daha iyi çağırışımlar yapan “mısır şurubu” tabirini kullanmak için yaptıkları girişim şimdilik boşa çıkmış görünüyor ama YFMŞ-lobisinin susup kalacağını sanmayın.

YFMŞ isminin kötü ününü silmek için yeni “cinlikler” peşinde olduklarını tahmin etmek hiç de zor değil.

Mesela, yarın bir gün FDA’ ya YFMŞ yerine “mısır nektarı” veya “mısır şekeri” denmesi için başvururabilirler; şaşırmamak lâzım.

Gelelim neticeye

Şeker, bütün insanlar için zararlı ve sanılanın aksine sağlıklı yaşamak, enerji sağlamak için hiçbirimizin hiçbir şekilde şekere ihtiyacı yok.

Şekerkamışı veya pancardan elde edilen çay şekeri (sakaroz) da masum değil zararlı ama YFMŞ ondan çok daha fazla zararlı.

Netice şu: Her türlü şekere hayır!

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Canan Karatay dedi ki:

    Frùktozun formùlù alkolün formülünün aynısıdır, yani 5 karbondan meydana gelir. Glikoz altı karbonludur. Früktoz, yani mısır ve meyva şekeri alkol gibi direkt olarak karaciğere gider, ve onun yağlanmasını başlatır. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının nedenidir. Karaciğer yağlanması insülin direncini başlatır. İnsülin direnci kalp hastalkıkları, infarktüs, hipertansiyoan, alzheimer, depresyon, şeker hastalığnın başlatan tehlikeli bir durumdur. Yetişkin tip şeker hastalığı insilin direnci hastalığıdır. Yani kanda aşırı miktarda insülin bulunmaktadır…İnsülin eksikliğili hastalığı değildir…

  2. Alperen – 08.06.2012 10:10

    Hocamın bu tespitleri yanında , monsanto’nun abd’deki yediği haltlar ve diğer bilgiler için Kemal Özer beyin sitesi ziyaret edilmeli , toplum acilen bilinçlendirilmelidir. http://www.kemalozer.com ve Food inc.(Gıda A.Ş) çok çarpıcı bir belgesel. Şeker yasal bir uyuşturucudur. Herkese sağlıklı günler dilerim , endüstriyel gıdalardan lütfen kendimizi , çocuklarımızı ve sevdiklerimizi uzak tutalım.

  3. cenkergin cuma:10:34

    daha fazla para kazanmak için insanların sağlıklarıyla oynayanları ve buna göz yumanları lanetliyorum…

  4. dr sefa saygılı – 09.06.2012 10:21

    Değerli hocam sağlığa zararları artık kesinleşmiş fruktoz şurubu uyarınız gerçekten çok yerinde. Toplum sağlığına yaptığınız bu hizmet için tebrik ediyorum. çok teşekkürler

  5. Osman Poyraz dedi ki:

    Şekerin her çeşidinin,insan sağlığına ileri düzeyde zararlı olduğunu daha yükse bir sesle haykırmak hepimizin görevidir.
    Yüreğinize sağlık Ahmet hocam…

Siz de yorumunuzu paylaşın: