TANSİYON İLACINDA CİDDİ RİSK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
olmesartan

Ülkemizde de hipertansiyon tedavisinde kullanılan ve etken maddesi ‘olmesartan’ olan ilacın mide ve bağırsaklarda çok ciddi aksi tesirlere yol açabileceği bildirildi.

Mayo Klinik tarafından yapılan araştırma 2008-2011 tarihleri arasında olmesartan kullanan 22 hastada kronik ishal, kusma, bağırsak iltihabı ve kilo kaybı gibi belirtilerin geliştiği ve bunların 14’ ünün hastaneye yatırılmalarının gerektiği ortaya çıktı.

Hastaların bağırsak biyopsilerinde belirlenen iltihabi lezyonlar Çölyak hastalığı ile uyumluydu ama bunların kanında Çölyak’ lılarda görülen antikorlar tespit edilemedi.

Klinik tablo Çölyak hastalığına çok benzediği için hastalar gluten ihtiva etmeyen bir diyete konuyorlar ama bunun bir faydası olmadığı görüldü.

Olmesertan kesildiğinde ise tüm belirtilerin dramatik olarak ortadan kalktığı belirlendi.

Olmesartan nedir?

Olmesartan anjiyotensin II reseptör blokeri olan ve kısaca ARB adıyla bilinen bir ilaç. Tüm dünyada ve ülkemizde de hipertansiyon tedavisinde yaygın olarak kullanılıyor.

Bu ilacın bizdeki senelik satış rakamları hakkında bir bilgim yok ama FDA’ nın verilerine göre 2010’ da 1.2 milyon Amerikalı bu ilacı kullanmış.

Bu araştırmaya karşı bazı itirazlar var:

Bunlardan biri, ilacın kesilmesiyle belirtilerin geçmesinin bunların olmesartandan kaynaklandığını ispat etmeyeceği ve aynı belirtilerin ilaç tekrar verildiğinde de ortaya çıkması gerektiği.

İkincisi ise, bu belirtilerin ilaçla ilgili olsa bile ihmal edilebilecek kadar seyrek olması.

Ben de bu görüşlere karşı çıkıyorum. 22 hastanın 8’ ine ilaç kesildikten sonra bağırsak biyopsileri tekrarlanmış ve iltihap bulgularının azaldığı görülmüş.

Hastanede yatmayı, bağırsak biyopsisi yaptırmayı gerektirecek kadar ağır bir klinik tablo seyrek görülüyor olsa da bir de bunu o kişilere sormak gerekir.

Bu ilaç Türkiye’de de satılıyor

Ülkemizde içinde etken madde olarak olmesartan bulunan ilaçların piyasadaki isimleri şunlar:

Olmetec, Hipersar, Impreva, Celenda, Olmeday, Olsart, Olymsar.

Gelelim neticeye

Bu araştırma bize bazı önemli gerçekleri hatırlatması bakımından çok önemli.

BİR: Aksi tesiri olmayan bir ilaç yoktur.

İKİ: Yeni ilaç her zaman en etkili ve en az zararlı ilaç demek değildir.

ÜÇ: Tüm ilaçlar -özellikle de yeni piyasaya çıkanlar- aksi tesirleri bakımından dikkatle izlenmelidir; çünkü az sayıda hastada rastlanmayan olumsuzluklar kullanım yaygınlaştıkça görülmeye başlıyor.

DÖRT: Bu aksi tesirin sadece olmesartanla değil diğer ARB sınıfı ilaçlarla da ilgili olabilmesi ihtimaline karşı bu gruptan ilaç kullanan tüm hastalar titizlikle takip edilmelidir.

BEŞ: ARB sınıfı ilaçların çok daha ucuz tansiyon ilaçlarına göre ne gibi üstünlükleri olduğunu ispat eden güvenilir araştırmalar var mıdır, merak ediyorum.

KAYNAK:

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/06/120621130722.htm

http://www.ilacabak.com/etkengoster.php?Id=C09CA08

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. CELAL KAYA dedi ki:

    sayın hocam ,ben eczacıyım…tam da 32 yıldır..bu ve buna benzer ilaçlar bolca yazılmakta…hastalar hastaneye gitmeden raporları çıkarılmakta.bu durumun nasıl işlediğini biliyorsunuz…vahşi kapitalizm bu olsa gerek..saygılarımla…

  2. asude dedi ki:

    ben de irbesartan+hidroklorotiazide (150/12.5mg) içeren ilacı 2004 den beri kullanıyorum.öncesinde de irbesartan 150 mg 4 yıl kullandım.Bu zarar ben de de olabilir mi Hocam Çünkü bu ilacı kullanmadan önce barsakta opere edilen polipim ve kronik atrofik gastritim yoktu.şimdi reflü de eklenerek üç derdim daha oldu .her yıl endoskopi de bunun faturası oldu.saygılarımla teşekkürler.

  3. turkan varisli dedi ki:

    bende bu ilaci kullanirken hematuri basladi ve devam ediyor. yaklasik iki ay oldu. ilaci kestim. acaba ilac mi yapti.

  4. Emel dedi ki:

    Bende hipersar kullanıyorum 6 aydır bağırsaklarda düzensizliklerim var ishalim uzun süredir ilk başta yapmadı ilacim ama son 1 aydır sorun yaşıyorum. Reflorda alıyorum

  5. Polat dedi ki:

    Aritmi(sinüs ten kaynaklanan) nedeni ile uzun sure beloc zoc
    kullandım zamanlarda çarpıntı oluyordu hem bu nedenle hem de dunyada artık kullanilmiyor diye doktorum ilaci kesti hafif tansiyon yuksekligi de varşimdi olmeteg kullanıyorum tansiyon düşürücü olarak sayfanızda bu ilaçla ilgili yazınızı okuyunca ne kullanacağımı sasirdim desem yeridir daha önce baska diuretik kullandigimda ise el ayak karincalanma sisme uyusma gibi yogun sikayetler oluyordu zaten şikayetlerin sebebi de bulunamıyor en son diski tahlili yaptırdım sonucu bekliyorum bi jac doktor diuretiklere karşısında alerjiniz olabilir ama tespit edemeyiz dedi zaten bu yüzden diüretik yerine olmeteg verilmisti ne yapacağım sasirdim

Siz de yorumunuzu paylaşın: