ROMATİZMA NEFES DARLIĞI YAPAR MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
romatizma akciğer

33 yaşındayım. Romatizmal rahatsızlığım var. Plaquenil ve kortizon kullanıyorum.

Son 15 gündür nefes darlığım var. Akciğerlerimi dinledi, durum temiz, akciğer filmim temiz. Soluk testi normal.

“İlaç yan etkisidir” dedi yaşadığım nefes darlığım için.

Kalpten olabilir mi ya da alerjiden? Ayrıca ilaçları 6-7 aydır düzenli alıyorum. Yeni çıkar mı yan etkisi… ayrıca akciğerlerimde kesinkes bir şey yoktur değil mi?

 Göğüs doktoru “kesinlikle bizlik değil” dedi. Kan testi yaptı, kansızlık da yok dedi. Şurup verdi sadece “onu için” dedi. (Bricanyl sabah -aksam 1 ölçek dedi.)

Nefes darlığımın yanında öksürük-balgam yok. Eforla da eforsuz da nefes darlığım var.

Ne yapmalı hangi branşa başvurmalıyım? Romatizma için aldığım kortizonu azalttığım döneme denk gelmiş gibi ama emin değilim.

rheumatoid lung disease ile ilgili görsel sonucu

ROMATİZMA NEFES DARLIĞI YAPAR MI?

Sizinki ne tür bir romatizmal hastalık bilmiyorum ama bu hastalıkların bir kısmında belirtiler sadece eklemleri veya kasları değil, herhangi bir organı da (mesela deri, akciğerler, gözler…) gibi ilgilendirebilir.

Romatizmal hastalıklarda akciğer tutulmasının en sık görülen belirtisi nefes darlığıdır. Bu, akciğerde gelişen değişikliklere göre ani veya sinsi başlangıçlı, istirahatta veya eforda olabilir.

Nefes darlığı, bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da aksi tesiri olarak da karşımıza çıkabilir.

Muayene, solunum testi ve akciğer röntgeninin temiz olması akciğer tutulumu olmadığını ispat etmez; bunun için difüzyon testi ve HRCT gibi daha detaylı tetkikler yapmak icap eder.

Ancak ben sizdeki nefes darlığı şikâyetinin daha çok psikolojik kaynaklı olduğunu düşünüyorum ama bu mevzuda doğru kararı elbette sizi takip ve tedavi eden doktorunuz verecektir.

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. ismail arslan dedi ki:

    benim hastalıgım sarkoidoz ölümcülmüdür tedavi görüyorum prednol içiyorum ve panto koruyu sizden ricam cevabını yazarmısınız saygılarıla, tlfon,05056300567

  2. emral dedi ki:

    Merhaba hocam , annem 3 senedir romatoid artrit fakat akciger tutulumu mevcut nbununla beraber. Nefes darligi mevcut eklem yerlerin de sisme ,yok kullandigi ilaclar deltacortril ,pulcet , orencia haftada 1 kullanilan igne fakat nefes darligi gecmiyor tuzlu acili salcali yagli yemiyor , ayrica pneumo 23 asisi da kullandik bitkisel olarak her gece corek otu yagi kullaniyor , sabahlari da keci boynuzu ozu kullaniyor ayrica balgam cikarmasi da fazla fakat son 3~4 gundur azaldi rahat nefes almasi icin de okaliptus yagini buhar yoluyla veriyoruz tahlilerin de demir eksikligi cikti crp 10 cikti seker 120 cikti ama nefes darligi gecmedi . yiyecek olarak yumurta cavdar ekmegi tuzsuz peynir salatalik , tavuk izgara , yesil sebzeler butun yemekler de zeytinyagli yapiliyor kalp ritimleri de duzgun bobrek ve karacigerde sorun cikmadi ,triglserit iyi tek sorun nefes darligi ne yapilabilir Allah askina tesekkur ederim hocam simdiden

  3. emral dedi ki:

    Annem de 67 yasin da bu arada hocam uzak durdugu besinler nikotin , patlican ,domates ,kirmizi et idrar tahlileride duzgun hocam butun degerler de sorun yok sadece bu nefes darligina ne gibi onlem alabiliriz saturayon faktoru de 88

  4. Sinan dedi ki:

    Hocam slm.
    Testis kanseri icin kemoterapim 21 mart 3.kemoterapide olumlu sonuçlandı… 18 nisan ve 18 mayis sonuçlarından sonra temizlendi….
    Yalniz 21 nisan nefes darlığı şikayetim başladı,kemoterapi ilaci olan biomisin solunum yollarıma zarar vermiş, 22nisan hastane yatiş ve perdnol denilen kortizon ilacina başlangıç 16*3.75=60mg olarak 10 mayis 48mg düştü tabii gerekli olan solunum ve division testlerindrn sonra yalniz 10haziran testlerimde bir ilerleme görülme olmadığı icin ilaca devam denildi, yalniz cok ciddi yan etkileri ve ödemleri ile uğraşıyorum…. Ve son 2 gündür sanki ilk güne dönmüş gibi nefes darlığı çekmeye başladım… Sizden bu konuda bilgi ve yardım rica ederim ederim.

  5. leyla dedi ki:

    merhaba,
    48 yaşındayım 35 yıldır romatoid artrit hastasıyım.metoraxhate,arava vs kullandım şu an orencıa kullanıyorum.fakat bu ilacı kullanmadan önce ınh300 adlı ilacı 6 ay kullanmam gerekiyormuş. ben 2 yıldır orencia kullanıyorum. bu ialacı kullanmadım karaciğer ve akciğer enzimlerim normal.benim mutlaka bu ınh 300 ilacı kullanmam gerekiyor mu şuan etkilerinden korkuyorum.cevabınızı bekliyorum teşekkürler

  6. Hakibar ozcelik dedi ki:

    Slm benim annem 70 yaşında romatizma ciğere vurmuş romatizma doktorundan ve göğüs toktoru teyzeyi sürüklemeyiñ dedim gözümün önünde olunmuyor araştırmaya özele getireyim dedim gerek yok dediler lütfen çaresiz kaldım cevap bekliyorum

Siz de yorumunuzu paylaşın: