İLAÇ FİRMASINA SAHTEKÂRLIKTAN 3 MİLYAR DOLAR CEZA

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
tavuk götü

Amerikan Adalet Bakanlığı, dünyanın önde gelen ilaç firmalarından GlaxoSmithKline’ nın (GSK), kendisine yöneltilen suçlamaları kabul ederek cezai ve hukuki sorumluluklarına karşılık 3 milyar dolar ödemeye razı olduğunu açıkladı.

GSK, uzlaşma gereğince 5 yıl süreyle hükümet yetkilileri tarafından gözlem altında olmayı da kabul etti.

3 milyar dolarlık tazminat Amerika tarihinde “sağlıkta dolandırıcılıkta” sebebiyle ödenecek olan en yüksek meblağ!

Antidepresan çocuklara da verdirildi

Bir İngiliz firması olan GSK hem ilaçları ile ilgili olarak yaptığı endikasyon dışı tanıtımlar ve güvenlik verilerini saklamak ve hem de Amerikan Sosyal Güvenlik Kurumunu dolandırmakla suçlanıyordu.

GSK’ nin 3 milyar dolar tazminat ödemesine sebep olan ilaçlar Paxil, Wellbutrin ve Avandia.

GSK, 1998-2003 seneleri arasında ‘Paxil’ isimli antidepresan ilaçlarını kanunsuz olarak 18 yaşından küçük olanların da kullanması için tanıtım yapmakla suçlanıyor.

Şirket, bu amaçla ilacın çocuklarda da depresyon tedavisinde etkili olduğunu gösteren bir makalenin hazırlanması ve bir tıp dergisinde yayınlanmasına yardım ediyor.

“Canım ne olmuş yani, bu da kabahat mi? İlaç firmalarının ürünleri ile ilgili çalışmalara destek olması ve bunların yayınlanmasını sağlamasının neresi suç?” diyebilirsiniz ama işin püf noktası şurada: O araştırmadan böyle bir sonuç çıkmış değil!

Depresyon ilacı başka hastalıklar için kullanılıyor

GSK, sadece depresyonda kullanılması için onay almış olan Wellbutrin isimli ilaçlarının kilo verme, seksüel fonksiyon bozukluğu ve dikkat eksikliği hiperaktivite gibi hastalıklar için de kullanılması için tanıtım faaliyetlerinde bulunuyor.

Bu endikasyon dışı kullanımları artırmak için de doktorlara Havai tatili, Avrupa’ ya sülün avı seyahatleri, Madonna konser biletleri gibi rüşvetler veriliyor.

Lüks tatil köylerinde toplantılar, öğle ve akşam yemekleri ve kaplıca gezileri düzenliyor.

Avandia rezaleti

GSK, diyabet tedavisinde kullanılan Avandia isimli ilacın kalp-damar hastalığına bağlı ölümleri artırdığını bilmesine rağmen bunu saklamakla ve bu yüzden binlerce insanın ölümüne yol açmakla suçlanıyor.

Avandia iki sene kadar evvel Avrupa’ da yasaklandı; Amerika’ da sınırlı olarak kullanılıyor.

Tek hilekârlık yapan GSK değil

Geçmişte GSK’ dan başka pek çok “dev firma” bu ve benzeri hileler yüzünden uzlaşmayı kabul ederek milyarlarca dolar tazminata razı olmuşlardı.

Mesela, Pfizer aralarında Viagra ve Lipitor’ un da bulunduğu 13 ilacının endikasyon dışı tanıtımı için 2.3 milyar dolar, Lilly firması da Zprexa isimli psikiyatri ilacı için 1.4 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etmişlerdi.

Gelelim neticeye

Başsavcı Stuart Delery “Bu ceza, sadece GSK’ nin korkunç pazarlama oyunlarının ortaya konması veya Bakanlık tarihinin en büyük ve kapsamlı dolandırıcılık uzlaşması olduğu için önemli değil.

Asıl düşündürücü olan ilaç endüstrisinin bu uzlaşmayı ticaret yapmanın bir bedeli olarak görmesidir. ”

Şirketin Başkanı Andrew Witty “Pişmanlığımızı ve yaptığımız bu hatalarımızdan ders aldığımız tekrarlamak” istiyorum demiş:

“Şirketimizin tüm tanıtım ve pazarlama faaliyetleri şeffaflık, dürüstlük ve saygı temelinde yürütülmekte; hastaların yararlarına odaklanmaktadır. Sunduğu hizmetin insanlık için öneminin bilincinde olan GSK’nın yüksek standartlı etik yaklaşımını koruyacağından ve sürekli güçlendireceğinden kuşku duyulmamalıdır. GSK yaşam kalitesini yükselten yenilikçi ilaç ve tedavileri küresel düzeyde ihtiyaç duyan tüm insanlara sunmaya devam edecek ve paydaşlarının güvenini hak ederek çalışmalarını sürdürecektir.”

İnşallah diyelim ama biliyorsunuz bir de bizde “tavukgötü tövbe tutmaz” diye bir söz vardır.

Acaba iyi niyet gösterip inanalım mı, ne dersiniz?

KAYNAK:

http://health.usnews.com/health-news/news/articles/2012/07/02/glaxosmithkline-to-pay-3-billion-for-health-fraud

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. hülya özbey dedi ki:

    SİGARA BIRAKMA POLİKILİNİGİNDE BANA WELBUTRİN VERİLDİ SİGARAYI BIRAKINCA KİLO ALIRMIYIM DİYE SORDUM BU İLAÇ KİLO ALMANIZIDA ÖNLER DEDİLER 63 KİLOYDUM KULLANMAYA BAŞLADIĞIMDA İÇİNDE 30 TANE VAR 23 TANE İÇTİM 23 KİLO ALDIM DAHA ÇOK SİGARA İÇİYORUM AYI GİBİ OLDUM DOKTORUN BİR SÜRÜ MAZERETİ VAR YOK YEMEK ÇOK YEMİŞİNDİR VS VS BÜTÜN GÜN ÖKÜZ GİBİ UYUTUYORDU ZATEN HİÇ BİR ŞEYDEN TAT ALAMIYORDUM ŞİMDİ KİLOLARIMI VERMEK İÇİN UĞRAŞIYORUM KARACİĞER YAĞLANMASINDAN ŞÜPHELENİYOR DOKTOR BAKALIM NE OLUCAK SİGARA POL. GELİN DİYOR DOKTORLAR KİŞİNİN BÜNYESİNE GÖRE İLAÇ VERİYOLARMIŞ YALAN HERKESE PASO AYNI İLACI YAZIYOLAR ŞİMDİDE ÇOCUKLARDA PROBLEM OLUR YETİŞKİNLERDE PRO.YOK BEN NEYİM 48 YAŞINDAYIM İLACIN DİĞER YAN ETKİLERİ KÖPEK GİBİ AYIK OLDUĞUN SÜREDE HIRLIYOSUN HERKESE AKLINA KÖTÜ ŞEYLER GELİYOR SEN DEBELENİRKEN BUNU YAZAN DOKTORLAR BUGÜN ÖĞRENDİK İLAÇ FİRMASI TARAFINDAN TATİL YAPTIRILIYORMUŞ 3 KURUŞ TAZMİNAT ÖDEYEREK KUYRUĞU KURTARIYORLAR İLAÇ HALA PİYASADA [BURADAN BENZETME YAPTIĞIM TÜM HAYVAN DOSTLARIMDAN ÖZÜR DİLERİM] BU İLACI YAZAN DOKTORLAR İNŞALLAH OBEZ OLURLAR AMİN YORUMU İLK KEZ YAPIYORUM YAYINLAYIN

  2. tuna erinçler dedi ki:

    Demek ki gelişmiş ülkelerde devlet,ilaç firmalarının geçek yüzünü görmeğe ve önlem almağa çalışıyor. Darısı başımıza

Siz de yorumunuzu paylaşın: