KÜRESEL ISINMA MİKROPLARI DA ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
KÜRESEL ISINMA

Nature Climate Change isimli derginin son sayısında yayınlanan milletlerarası bir araştırma Kuzey Avrupa’ da beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan mide-bağırsak iltihaplarının iklim değişikliğinden kaynaklandığını ortaya koydu.

İngiltere, Finlandiya, İspanya ve USA’ lı bir grup bilim adamı tarafından gerçekleştirilen araştırmada Baltık Denizi yüzey ısısı artışıyla ve ‘vibrio’ adı verilen bakterilerin artışı arasında paralellik olduğu belirlendi.

Vibrio’ lar daha ziyade sıcak ve tropikal çevrelerde üreyen bir grup bakteri. Bunlar insanlarda çiğ veya az pişmiş deniz mahsullerinin yenmesi veya suyla temas sonucu koleradan dizanteri benzeri tablolara kadar çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına yol açıyorlar.

Araştırmada Baltık Deniz çevresinde yaşayanlardaki enfeksiyonların sayı ve dağılımının deniz yüzey ısısındaki artışla bağlantılı olduğu görüldü.

Her sene deniz yüzey ısısının bir derece yükselmesiyle vibrioyla ilgili hastalıkların hemen hemen yüzde 200 arttığı belirlendi.

Okyanuslar ısınıyor

İklim çalışmaları artan Greenhouse gaz emisyonlarının küresel ortalama yüzey ısılarının 1980’ den 2010’ a 0.17 derece yükseldiğini gösteriyor.

Bu çalışmada Baltık Denizinin seçilmesinin sebebi buranın dünyanın en hızlı ısınan denizi olması. Isı, 1982’ den 2010’ a bir yılda 0.063 ila 0.078 derece gibi büyük bir artış gösteriyor.

Birçok deniz bakterisi sıcak, az tuzlu sularda daha kolay ürüyor. İklim değişikliğinin ısı artışı yanında daha sık ve daha yoğun yağışlara yol açması da haliçlerin ve kıyıya yakın sulak arazilerin tuz miktarını azaltıyor.

Okyanus ısısı artmaya devam ettikçe ve kuzeydeki kıyı bölgelerinin tuz miktarı azaldıkça yeni bölgelerde de vibrio bakterilerinin artması bekleniyor.

Vibrio salgınları Şili, Peru, İsrail, USA’ da kuzey-batı Pasifik ve kuzey-batı İspanya gibi sıcak ve soğuk bölgelerde de görülüyor ve bu da iklim değişikliğine bağlanıyor.

Soğuk bölgelerdeki vibrio salgınları daha önce iklim değişikliği ile değil, daha önce sporadik bir olaya veya özel bir durumla ilişkilendiriliyordu.

KAYNAK: http://www.nature.com/nclimate/journal/vaop/ncurrent/full/nclimate1628.html

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. tuna erinçler dedi ki:

    Büyük Reis ne demiş?:”Son deniz zehirlendiğinde,son ırmak kuruduğunda,son ağaç yokolduğunda, son balık öldüğünde,son kuşlar gittiğinde beyaz adam paranın yenmiyeceğini anlayacak”.

Siz de yorumunuzu paylaşın: