ASTIM TEŞHİSİ İÇİN İLERİ TETKİK ŞART

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
büyüteç 1

Hocam merhabalar,

Ben yakın bir zamanda bronşit başlangıcı geçirdim. Doktor çok ağır bir durum dedi ama hastaneye yatmadan bir hafta antibiyotik tedavisi ile iyi oldum.

Sonrasında çok dikkat etmeme rağmen ara sıra öksürük oluyor fakat hemen de geçiyor.

Doktorum solunum ve alerji testi, akciğer tomografisi ve birkaç kan tahlili yaptırarak “astım başlangıcı” teşhisiyle sağlık kurulu raporu verdi ve bir torba da hap, şurup ve fıs-fıs türü ilaç yazdı.

Sizce astım olabilir miyim?

Şimdiden teşekkürler.

ASTIM TEŞHİSİ İÇİN İLERİ TETKİK ŞART

Artık öyle hastanın hikâyesini dinleyerek, muayene ederek ve size de yapıldığı gibi birkaç sıradan tetkik yapılarak astım teşhisi konan günler gerilerde kaldı.

Doktorunuzun teknolojinin ne kadar ilerlediğinden sanırım haberi yok.

Öksürük artık ileri değil “çok ileri tetkik edilmesi gereken” çok önemli bir belirtidir.

“Allah korusun, akla gelen gelmeyen, hiçbir hastalığın atlanmaması için” bir kere bile öksüren bir hastaya şu tetkiklerin mutlaka yapılması gerekir:

BİR: Kolesterolden kan sayımına, CRP’ den TSH’ ya, tümör marker’ lerinden üre, kreatinin ve şeker yüklemeye kadar ortalama 30-40 kan değeri.

İKİ: Balgam kültür antibiyogram ve tüberküloz mikrobu araştırması

ÜÇ: Çocuk iseniz ter testi.

DÖRT: Reflü tetkikleri (endoskopi, sintigrafi, pH ölçümü dâhil)

BEŞ: PPD ve alerji testleri. Alerji testleri hem deri üzerinde ve hem de kanda yapılmalıdır; temiz çıkarsa her ihtimale karşı bir kere daha tekrarlanmalıdır.

ALTI: Solunum fonksiyon testleri, ilaçlı ve ilaçsız; efor testi.

YEDİ: Akciğer grafisi, göğüs tomografisi, ince kesitli tomografi

SEKİZ: Bronkoskopi

Gelelim neticeye

Kusuruma bakmayın, ben size bu tetkiklerin tümü yapılmadan asla teşhis koyamam.

Koyan da tıbbi bir hata işlemiş olur.

Hangi devirde yaşıyoruz Allah aşkına?

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. HAYRULLAH TONBİL dedi ki:

    HOCAM MERHABA
    YAKLASIK 1.5 YILDIR DEVAM ARA ARA HAPSURUYORUM BUNUNLA ILGILI BAZI BURUN SPREYLERI VE HAPLAR KULLANDIM VE BI SONNUC ALAMADIM
    NE YAPMAM LAZIM GOGUS HAST.GITTIGMDE TESHIS OLARAK ASTIM BASLANGICI DENILDI ve bana hava sprey tavsıye ettı gecen kıs gogsum sıkısıt nefes alırken zorlanıyordum ve suan gogus olarak ıyıım ama hapsrumam devam edıyor halen hava sprey gunde 1 kere sıkıyorum bununla ılgılı bana yardımcı olabılırmısınız ne yapmam gerekıyor cocukken sızın hastanız olarak gelmıstım sıze muayene olmak ıcın
    yardımlarınız ıcın tessekkur ederım saygılar…

  2. büşranur dedi ki:

    merhaba hocam, 17 yaşındayım sigara kullanmıyorum. Bende kronik sünizit var. 2 aydır hem geniz akıntım, öksürüğüm, nefes darlığım, kalp çarpıntım ve göğüslerime giren ağrılarım var. göğüs hastanesine gittim, röntgen çekindim ciğerlerimde bir şey çıkmadı nefes testi yaptıklarında 80 90 yaşında ki kişinin nefes alıp verişi gibi nefes alıyormuşum. ciğerlerimi dinlediğinde hırıltı falan olmadığını söyledi. Alerjik test yapıldı alerjim çıkmadı. Ama bana astım, karma tehşisi koydu ve bana seretide inhaler 25/250 mcg, öksürük şurubu, levmont 5/10 mg film kaplı tablet verdi. Ben astım mıyım değil miyim onu anlayamadım

  3. bahar ayas dedi ki:

    Ogluma 6 ayliktan beri astim teshisi konuldu bezmialem hastanesinde ara ara kontrole gitmekte alerji testi 2 kere yaptirdim yalniz herhangi bir problem cikmadi.evde hava makinamiz mevcut singular hava ilaclari kullanildi.yalniz gecen sene dr ilaclari kesti.yazin bir problemi yok 2 seneden beri…ama mevsimsel gecislerde ayniyiz.gelemedigim dr.birisiniz altindan nasil kalkarim bilmiyorum cunku cok tukendik dr.lardan ve kesin bir sonuc ve alaka bulamadik.cocuguma yazik her oksurdugunde icim parcalaniyor suanda da ayni gece oksurukleri sabah kalkinca oksuruk hava veriyorum oksurmekten tikanmasin diye birde dogal yollar bagisiklik guclendiricelerde kullaniyorum?okula da gidiyor…cikmazdayiz cocukta bikti surekli sorguluyor neden gecmedigini.ne yapiyim daha ne yaptiriyim netlesmem lazim guvenemiyorum.umarim birgun muayene gelebiliriz neden iyi dr.hep ulasilmaz bunuda anlayamiyorum???

  4. davut dedi ki:

    merhaba hocam 4 ay once bogazim hafif agridi 2 3 güne gecti 1 hafta sonra nefes almamda zorluk hissettim boguluyormus gibi yılda 1 veya 2 bozagim siser soguga karsi hassas bademcik corona testi negatif kalp normal test sonucu gogus dr 3 kere gitti antibiyotik verdi %50 iyi geldi fisfis gelmedi baska goguse dr gittim rontgen bise yok dedi ilaç verdi alerji fisfis ve surup sadece surup %50 ise yaradı fisfis ilac yaramadi balgam var ama cikmiyor bitki çayları ile idare ediyorum bogazimdan akiyor gibi kbb gidicem tukurdugum zaman kopuklu seffaf balgam zorla cikariyorum bogazima dugumleniyor hafif soguk ictigim zaman oksurmeye calistigimda bogazima balgamin sicradigini hissediyorum ve nefes darligi artiyor sicak iciyorum rahatliyor herhangi bir saat sag tarafima yattigimda oksuruk darlık oluyor sol tarafta olmuyor ve sırt üstü gecmesse gel bt cekelim dedi cektirmistim 3 ay once covitte normal gunde 3 5 bazen hic bazen 20 30 bir kere oksuruyorum yaşım 36 tutun urunu kullanmiyorum tozlu bir ortamda bulunmuyorum kan normaldi gogus içi kasiniyor o beni arada okkurtuyor ne olabilir baska bir test yapmiyorlar istediğim zamanda çok biliyormus gibi oluyorum cevaplarsanız sevinirim teşekkürler

Siz de yorumunuzu paylaşın: