MUTLAKA AŞI YAPTIRIN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
grip şaısı mutlaka

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Türkiye’de yılda 10- 15 bin kişinin grip yüzünden yaşamını yitirdiğini belirterek, herkesin mutlaka aşı yaptırması gerektiğini söyledi.

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte influenza (grip) salgınlarının arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, grip aşısının dünya çapında görülen 100’ün üzerindeki virüsün Dünya Sağlık Örgütü tarafından seçilen 3 tanesi ile yapıldığını kaydetti.

Seçilen 3 virüsün, dünyada en sık görülen virüs olması bakımından, aşının değerinin çok yüksek olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yalçın, Türkiye genelini kapsayan bir araştırma olmamakla birlikte, Akdeniz Üniversitesi’nde doktorlar arasında yapılan bir araştırmaya göre grip aşısı olma oranının sağlık personelinde yüzde 14 civarında olduğunu belirtti.

ABD’de her yıl 35- 51 bin kişi gripten ölüyor

Prof. Dr. Yalçın, Türkiye’de griple ilgili yeteri derecede rakamsal veri bulunmadığını, iklim şartları bakımından Türkiye’ye benzeyen ABD’nin verilerine göre, tehlikesi açıkça ortada olan gribin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın şu bilgileri verdi:”İnfluenza, ya da diğer adıyla grip, ağır komplikasyonlara neden olabilen bir hastalıktır.

Ortalama 400 yıldan beri her 1- 3 yılda bir neden olduğu salgınlar ve bunların sonucunda oluşan ekonomik kayıplar nedeniyle tüm dünyada sorun yaratan enfeksiyon hastalıklarından birisidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl influenza nedeniyle 17- 50 milyon kişi hastalanırken, yaklaşık 36 ile 51 bin kişi hayatını kaybediyor. Türkiye’de de her yıl grip sonrası gelişen komplikasyonlar neticesinde 10- 15 bin kişi ölüyor. Gribin yalnız ABD’ye maliyeti ise yıllık 15 milyar dolar. Özellikle ölümlerin yaklaşık yüzde 90’ı 65 yaş üzerinde ve 2 yaş altında görülmektedir.”

‘6 ay üzeri herkes aşı olmalı’

Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, gripten korunmanın en etkin yolunun her yıl yapılan aşı olduğunu belirterek, grip aşısının 6 ay ve üzerindeki herkese önerildiğini dile getirdi. Prof. Dr. Yalçın şöyle dedi :”Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan hekimleri içeren bir başka araştırmada ise influenza aşılama oranı sadece yüzde 14.5 olarak bildirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hekimlerin yüzde 69.8’i yaşamları boyunca hiç influenza aşısı olmadıklarını ifade etmişlerdir. Bu çalışmada da görüldüğü gibi halka influenza aşısı önermesi gereken hekimlerin bile aşılanma oranı çok düşük kalmaktadır. Bu nedenle eğitim programları başta sağlık çalışanları olmak üzere, toplumun her kesimini içermelidir.”

KAYNAK: http://www.cnnturk.com/2012/saglik/10/15/mutlaka.asi.yaptirin/680587.0/index.html

Siz de yorumunuzu paylaşın: