ÇOCUKLARDA BESİN ALERJİSİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
besin alerjisi küçükusta

Hocam iyi günler,  2008 Ağustos doğumlu 4.5 yasında bir oğlum var. 

3 yaşındayken kreşe başladığında sık aralıklarla soğuk algınlığı ve özellikle gece ve sabah öksürükleri nedeniyle öğretmenimizin tavsiyesi üzerine alerji ile ilgili özel bir doktora gittik, hassas havayolu tanısını koydu.

Alerji testi yaptırdık süt kakao toz.. Birçok şeye alerjisi çıkmıştı Singulair 5 mg Deloday şurup Sinüs Rinse burun spreyi 8 ay kullandık.

Daha sonra gecen ay Çapa Üniversitesi hastanesi alerji bölümüne götürdük, orada da alerji testi yapıldı alerjisi çıktı fakat yiyecek olarak çok düşük seviyede badem ve mezgit balığına çıktı. 

Testlerin farklılığını sorduğumda biz kendi testimizin doğruluğuna güveniyoruz denildi.

Şimdi Singulair 5 mg çiğneme hapına Sinüs Rinse kullanmaya devam ediyoruz ve öksürük olduğunda Aerius 150 ml şurup bir de düşük düzeyde 29 – atopik dermatit olduğu için banyo sonrası Exicipial lipo losyon ve eklemleri kaşındığında Atopiclair krem kullanıyoruz.

İlaçlara devam edelim mi? Özellikle alerji ilaçlarına? Testte histamin seviyesi 5-10 arası yazıyor?

Yazılarınızı takip ettikçe bilgileniyoruz, ne kadar teşekkür etsek az… yanıtınızı rica ediyorum.  Teşekkürler…

ÇOCUKLARDA BESİN ALERJİSİ

Besin alerjisi halkımız, hatta doktorlarımız tarafından çok geniş kapsamlı olarak kullanılan bir terimdir. Çoğu zaman, bir besin maddesine bağlı olarak gelişen her türlü normal dışı reaksiyon, besin alerjisi diye adlandırılır.

Bir besin maddesinin yenmesinden sonra zehirlenme dışı olan çeşitli rahatsızlıklar vardır ve bunların sadece küçük bir bölümü gerçek alerjik reaksiyonlardır, fakat besin alerjisi terimi, maalesef, besinlere bağlı tüm anormal reaksiyonları (alerjik olsun veya olmasın!) tanımlamak için de kullanılır.

Önce, bu konu ile ilgili terimlerin tam karşılıklarını verelim:

BESİN ALERJİSİ, yiyeceklerin sebep olduğu, immünolojik mekanizmalarla ortaya çıkan reaksiyonlardır. Bu kişilerin vücudunda (kanında, solunum, sindirim sistemlerinde, derisinde…) duyarlı oldukları besine karşı IgE sınıfından antikorlar vardır. Bu antikorların varlığı, hem deri testleriyle ve hem de kandaki düzeyleri ölçülerek gösterilebilir.

Besin alerjisine çok yakın, hatta onunla eş anlamda kullanılan bir terim de BESİN HİPERSENSİTİVİTESİ, yani besin aşırı duyarlılığıdır. Bu terim, besinlere bağlı olarak gelişen, fakat IgE’ nin rolünün olmadığı alerjik reaksiyonları tanımlamak için kullanılır.

BESİN İNTOLERANSI: İmmünolojik olmayan mekanizmalara bağlı olarak gelişen reaksiyonlar besin intoleransı ya da besin tahammülsüzlüğü olarak isimlendirilir.

Genel olarak, hayatın ilk yılı içinde ortaya çıkan inek sütü ve yumurta alerjisi, çocukların %75-80’ inde 1-3 yıl içinde geriler; %15-25 kadarında ise uzun yıllar devam eder. Yer fıstığı ve balık alerjilerinin zamanla azalması ise daha seyrek rastlanan bir durumdur.

Besin alerjisi teşhisinde deri testlerisnin sonuçları güvenilir değildir.

Sizin çocuğunuzda da olduğu gibi her yapılan yerde başka başka sonuçlar elde ediliyor.

Bir yiyeceğe mesela süte alerjisi olduğu belirlenen ama o güne kadar süt içen ve sütten yapılan her türlü gıdayı yiyen içen ve hiçbir şikayeti olmayan çocuğa süt yasaklanıyor.

Besin alerjilerinde gözleme dayalı bulgular daha değerlidir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: