SİGARA İÇENLERDE SOLUNUM TESTİ İŞE YARAR MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
SFT 1

Hocam merhaba,

Sizi Doktorum programından zamanım el verdiğince izlemeye çalışıyorum. Benim size sorum şu hocam, cevaplandırırsanız çok sevinirim.

Eşim 37 yaşında, yaklaşık 3 ile 5 senedir göğüste acı hissi ile şikâyet ediyor zaman zaman ve bunu genellikle kış zamanı ve sabahları uyandığında yaşıyor. İçim acıyor tabiri ile tanımlıyor ve tam bir nefes alamadığını söylüyor bu durum oluştuğunda.

Eşim yaklaşık 10 yıldır sigara içmiyor, öncesinde 3 yıl kadar kullanmış. Eşimin dayısı 2 sene önce KOAH hastalığı sebebiyle vefat etti ve ben de belirtilerine bakılırsa acaba olabilir mi diye düşünüyorum. Balgam şikâyeti pek yok ama öksürük devam ediyor.

Nasıl bir yol izlemeliyiz solunum testi yaptırmalı mıyız, cevaplandırırsanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

SİGARA İÇENLERDE SOLUNUM TESTİ İŞE YARAR MI?

Anlattıklarınız eşinizde KOAH düşündürmüyor.

Her şeyden önce yaşı çok genç ve sadece 3 sene sigara içmiş, 10 senedir de içmiyormuş.

Sigara içenlerde akciğerlerdeki değişiklikler daha ilk günlerden başlar ama bunun bir hastalık şekline dönüşmesi yani hasta tarafından fark edilmesi için seneler geçmesi gerekir. 

Elbette KOAH’ ın en mühim sebebi sigara içilmesi olmakla beraber başta hava kirliliği ve hastanın mesleği dolayısıyla maruz kaldığı kimyasal madde ve gazların da rolleri olabilir.

KOAH, hastaların çoğunda önce kronik bronşit şeklinde başlar. Hastanın özellikle kış aylarında daha çok da sabah kalktıktan sonra öksürük ve balgam şikâyetleri olur.

Kronik bronşit adını verdiğimiz bu tablo senelerce tekrarlayarak devam eder ve nihayet bu belirtilere hırıltı ve nefes darlığı da eklenmeye başlar. 

İşte ancak o zaman KOAH hastalığından bahsetmek doğrudur.

Kronik bronşit tabiri ısrarla unutturulmaya çalışılmakta ve erişkinlerdeki her öksürük şikâyeti hele de hasta az da olsa sigara içmişse veya içiyorsa hemen KOAH olarak adlandırılmaktadır.

Bunun sebebi bu hastalar için hiç de gerekli olmayan pahalı nefes açıcı ilaçların ve kortizonlu spreylerin hastalara yazılmasını sağlamaktır. 

Göğüste acı hissi, tam nefes alamama KOAH’ la alakalı belirtiler değildir.

Genç bir insanda uzun süre devam eden öksürük, solunum yollarının tahrişi veya aşırı duyarlılığının bir sonucu olabilir.

Bu kişilerde ilk önce üst solunum yolları (burun, boğaz, geniz) sağlığının yerinde olup olmadığına bakılmalıdır.

Eşinizin solunum testleri yaptırmasına gerek olduğunu düşünmüyorum.

 

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. ahmet uğur dedi ki:

    Yarar.Hatırladığım kadarıyla rahmetli Dr.Oktay Yeğinsu nun asistanlık tezi tek sigara içimindeki solunum fonksiyon değişikliği idi.

  2. tuna erinçler dedi ki:

    sigara içenler için, sigarayı bırakma dışında başka bir yararlı yöntem olabileceğini sanmıyorum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: