OTİSTİK ÇOCUKLAR İÇİN AŞI UMUDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
otistik çocuk

Guelph Üniversitesi tarafından bağırsak bakterilerine karşı geliştirilen bir aşı otizmi olan çocuklar için yeni bir umut oldu.

Vaccine isimli tıp dergisinde yayınlanan makaleye göre aşı “Clostridium bolteae” isimli bağırsak bakterisine karşı korunma sağlıyor.

Otistik çocuklarda daha fazla rastlanan bu bakterinin mide-bağırsak hastalıklarında rolü olduğu biliniyor.

Otistik çocukların yüzde 90’ dan fazlasında ishâl, kabızlık ve ağrıya sebep olan kronik mide-bağırsak hastalıkları görülüyor ve bunların da yüzde 75’ den fazlası ishâl tablosuna yol açıyor.

Otizm belirtilerinin şiddeti ile mide-bağırsak belirtileri arasında bir korelasyon var.

Clostridium bolteae otizme sahip çocuklarda daha çok görülmesinin sebebi belli değil ama bu durumda antibiyotiklerin faydası oluyor.

autistic child ile ilgili görsel sonucu

Şiddetli mide-bağırsak şikâyetlerine karşı “vankomisin” isimli antibiyotiğin ağız yoluyla verilmesi çocukları rahatlatıyor fakat ilaç kesilince belirtiler tekrar ortaya çıkıyor.

Vankomisinin uzun süreli kullanımı ise dirençli bakterilerin gelişmesine yol açabileceği için tavsiye edilmiyor.

Yeni aşının çocukları çok rahatsız eden mide-bağırsak belirtilerini kontrol etmesi yanında otizm belirtilerine de etkisi olması umuluyor.

Görülme sıklığı son yirmi senede altı misli artan otizmin ortaya çıkmasında çevresel faktörlerin önemli olduğunu savunanlar olduğu gibi, bağırsak bakterilerinin rolünün daha fazla olduğuna inananlar da bulunuyor.

Bu bakterilerin salgıladığı toksinlerin veya metabolitlerin otizm belirtilerini şiddetlendirebileceği düşünülüyor.

Aşı bakterinin yüzeyinde bulunan karbonhidrat antijenlerin tavşanlara zerk edilmesiyle gelişen antikorlardan oluşuyor

Uzmanlara göre aşının insanlarda denenmesi için 10 senelik süreye ihtiyaç var ama böyle bir aşı gene de ileriye dönük büyük bir adım olarak görülüyor.

autistic child ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Bağırsak florasının yani bağırsaklarımızda yaşayan bakterilerin türleri ve sayısının sağlıklı bir hayat sürmek için ne kadar önemli olduğu giderek daha iyi anlaşılıyor.

Kalp hastalıktan kanserlere alerjilerden sinir sistemi hastalıklarına kadar birçok hastalığın ortaya çıkmasında veya hastalık belirtilerinin alevlenmesinde bağırsak bakterileri çok önemli rol oynuyor.

Bağırsak florasının bozulmasının başlıca sebebi ise giderek tabii beslenmeden uzaklaşmamız, hazır gıdalara yönelmemiz, katkı maddeli besinleri tüketmemiz.

Güvenli gıda” ve “sağlıklı beslenme” kavramlarının öneminin giderek daha iyi anlaşılacağını sanıyorum.

İnşallah iş iten geçmiş olmaz!

KAYNAK

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X13004532

Siz de yorumunuzu paylaşın: