KOLESTEROL İLAÇLARI İŞE YARAMIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
statinler işe yaramıyor

Halk arasında kolesterol hapı adıyla bilinen “statinlerin” işe yaramadığı gibi çok ciddi aksi tesirleri olduğunu anlatmaktan dilimde tüy bitti desem yeri vardır.

Bu sefer de sağ olsunlar İsveç’ li arkadaşlar bana destek olmak, benim bu teorimi ispatlamak için epeyce emek sarf edip güzel bir araştırma yapmışlar.

Journal of Negative Results in BioMedicine isimli dergide yayınlanan araştırma, İsveç’ de 1998-2003 seneleri arasında statin kullanımı 3 mislinden fazla artmış olmasına rağmen kalp krizi sıklığı ve buna bağlı ölümlerde bu artışa uygun bir azalma olmadığını ortaya koyuyor (1).

Kullanımları giderek yaygınlaşan ve artan statinlerin kalp krizlerini ve ölümleri beklenildiği gibi azaltmadığı sonucuna varılmasına hiç de şaşırmadım.

Beni asıl statin kullanımındaki bu müthiş artışın kalp krizlerini azaltması şaşırtırdı; tıpkı “köpeğin insanı ısırması değil asıl insanın köpeği ısırmasının haber olması” gibi!

statins dont work ile ilgili görsel sonucu

Statinlerin 1-2 sene içinde bile kalp-damar hastalıklarının komplikasyonları ve ölümleri azalttığını gösteren randomize kontrollü çalışmalar sizi yanıltmasın.

Endüstri tarafından yapılan veya desteklenen araştırmalara bakıldığı zaman statinlerin, damar sertliğine bağlı kalp krizi, felç ve ölümleri önleyen “mucize” ilaçlar oldukları sanılabilir.

Asıl önemli olan bunun gibi, ilaç endüstrisinden destek alınmadan yapılan bağımsız araştırmalardır.

Dikkat ettiyseniz derginin adı da çok ilginç: Journal of Negative Results in BioMedicine!

Türkçesi şu: “Biyoloji ve Tıpta negatif Sonuçlar Dergisi.”

Zaten bu tür ilaç endüstrisinin işine gelmeyen araştırmaların endüstrinin sponsorluğunda çıkan tıp dergilerinde yayınlanma ihtimali yok değilse bile çok ama çok düşüktür.

KAYNAK

1. http://www.jnrbm.com/content/pdf/1477-5751-10-6.pdf

Siz de yorumunuzu paylaşın: