REÇETEYE İLAÇ ADI YERİNE ETKEN MADDE YAZILMALI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
reçetesiz ilaç küçükusta

Zaman gazetesinde Çağlar Avcı’ nın haberi:

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), önümüzdeki dönem, ilaç israfının önlenmesi konusunda vatandaşı bilinçlendirmeyi, hekimleri bilgilendirmeyi hedefliyor.

Bu kapsamda aile hekimlerine ‘Tanı ve Tedavi Kılavuzu’ dağıtılacak. Farkındalığı artırmak için tanıtıcı reklamlar, kamu spotları hazırlanacak. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, ilaçla ilgili sorunların çözümü için reçeteye ilaç adı yerine etken madde yazılmasını öneriyor.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz ise uygulanacak idari ve mali yaptırımların tekrar gözden geçirileceğini belirtiyor. Gürsöz, “Taşra teşkilatı kurularak daha fazla denetim elemanı sahaya inecek. Böylelikle ilaç, tıbbi cihaz ve kozmetik ürünleri daha sıkı takip edilecek.” diyor.

Sağlık Bakanlığı, evlerde 10 milyon ilacın kapağının dahi açılmamış olması üzerine harekete geçti. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz, yıl içinde ‘Akılcı İlaç Kullanımı’nı hayata geçireceğini belirtiyor.

Gürsöz, özellikle ilaç yazımının çok fazla olduğu aile hekimlerine yönelik ‘Tanı ve Tedavi Kılavuzu’ dağıtılacağını anlatıyor.

Hekimler, yeni ve güncel tedavi yaklaşımlarını bu kaynaklarla öğrenecek. Uygulanacak yaptırımların da tekrar gözden geçirileceğini kaydeden Gürsöz, “Cezaların daha caydırıcı olması yönünde çalışmalar yapılacak. Taşra teşkilatı kurularak daha fazla denetim elemanı sahaya inecek.” ifadesini kullanıyor. Bu şekilde ilaç, tıbbi cihaz ve kozmetik ürünlerinin daha sıkı takip edileceğini vurguluyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta da yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor: “Tıp eğitimi yeniden düzenlenmeli. Doktorlar ve ilaç endüstrisi arasındaki çıkar ilişkileri sıfırlanmalı. Vatandaş, şikâyetlerinin ve hastalıklarının her zaman ilaçla tedavi edilmesinin gerekmediğini, çok ilaç yazan doktorun iyi doktor olmadığını, başkasının tavsiyesi ile ilaç almaması gerektiğini öğrenmeli.  Reçetelere piyasa ismi değil etken madde adı yazılmalı.”

AKILCI İLAÇ KULLANIMI KONUSUNDA DÜŞEN GÖREVLER

Hekim: Tedavi sürecini planlarken her bir hasta için ‘Akılcı ilaç kullanımı’ ilkelerine uymalı.

Eczacı: ‘Akılcı ilaç kullanımı ilkeleri’ ışığında hastalara danışmanlık yapmalı.

Hasta: Hekim önerisi olmadan kendi kendine ilaç kullanımından kaçınmalı. İlaçları sadece hekimin gerekli görmesi durumunda kullanmalı. Hekimin bilgisi olmadan ilaç dışı tedavi seçeneklerine başvurmamalı. Hekime ilaç yazdırma konusunda baskıcı olmamalı. İlaçları çocukların erişemeyeceği yerlerde ve uygun koşullarda saklamalı. Tedavisi ile ilgili önerilere uymalı. Hekimin önerdiği dozda ve sürede ağrı kesici kullanmalı.

Siz de yorumunuzu paylaşın: