ÜNLÜ RESTORANLARIN BUZUNDA TUVALETLERİNDEN FAZLA MİKROP VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
buz mikrop

Aralarında McDonald’ s, Burger King, KFC, Starbucks, Cafe Ruge ve Nando gibi tüm dünyada şubeleri olan markalar bulunan fast food restoranlarının buzlarında tuvaletlerindeki sudan daha fazla mikrop bulunduğu tespit edildi (1).

Uzmanlar bu durumun, tuvaletlerin buz makinelerinden daha sık temizlenmesinden kaynaklanabileceğini, hiçbir örneğin insan sağlığı için acil bir tehdit oluşturmadığını ancak dört restorana ait buzdaki mikrop sayısı yüksekliğinin “hijyenik risk” olarak kabul edilmesi gerektiğini bildiriyorlar.

'Poor hygeine': Ice served in six out of ten of Britain's most popular high street restaurants contains more bacteria than the water found in their toilets. Reporter Ben Ellery pictured in Basigstoke, Hants., with samples from Burger King

Buzlar mikrop yuvası gibi

Daily Mail’ de yer alan habere göre, testler için restoran çalışanlarından istenen buz örnekleri ve akredite çevre sağlığı uzmanı tarafından alınan tuvalet suyu örnekleri steril bir torbaya konarak buzdolabı içinde laboratuvara götürüldü.

Örnekler, 22 ve 37 derecelerde total ve patojen (hastalık yapan) bakteriler bakımından incelendi.

37 derecede yüksek miktarda bulunan bakteriler insan veya hayvan temasıyla ilgili iken, 22 derecede belirlenenler çevresel bakterilerdir ve kaynağı iyi temizlenmeyen buz makineleridir.

Kılavuzlara göre 1 mililitre sıvıda 1.000’ den fazla bakteri olmaması lâzımken bu değerler Nando’ da 2.100; McDonald’ sda 1.400 ve KFC’ de 1.100 idi.

37 derecede 1 mililitrede 100’ den fazla bakteri olması kötü hijyen manasına gelir; Burger King 260 ile bu değeri geçen tek restorandı.

Uzmanlar, McDonald’ s, KFC ve Nando’ dan alınan örneklerdeki bulaşmanın kirli bir buz makinesiyle; Burger King’ de ellerini iyi yıkamayan bir çalışanla ilgili olabileceğini söylüyorlar.

Limonlarda da mikrop ürüyor

2008’ de yayınlanan bir çalışmada içeceklerin yanında veya içinde sunulan limon dilimlerinin üçte ikisinde hastalık yapan (patojen) bakteriler olduğu gösterilmişti.

Bu bakteriler arasında dışkıda bulunanlar da dâhil 25 farklı türden bakteri tespit edilmişti (2).

Sağlık Koruma Ajansı endişeli

Bu sonuçlar, ikisi itiraz etse de bazı şirketlerin temizleme prosedürlerini yeniden gözden geçirmeye sevk etti.

Sağlık Koruma Ajansı (Health Protection Agency) eski müdürlerinden Dr. M. Greenwood, “Bu araştırma restoranların personelini buzları uygun şekilde hazırlamalarını sağlayacak şekilde eğitmeleri gerektiğini gösteriyor” diyor ve ekliyor:

“Bu bir uyarıdır. Buzda çok soğuk olduğu için bakteri bulunmayacağını sanmak doğru değildir. E. coli gibi bazı ‘edepsiz bakteriler’ buz makinelerinde yaşayabilirler.

Nando’ da olduğu üzere içme suyunda bulunması beklenenin iki misli bakteri bulunabiliyor; sebebi de buz makinelerinin ve buz kepçelerinin iyi temizlenmemesi olabilir.”

Restoranlar ne diyor?

McDonald’ sın sözcülerinde biri “Buzlarda tespit edilen bakteri seviyeleri düşüktür ve tüketim için endişelenmeyi gerektirmez” derken, Starbucks “Buz örnekleri personelin steril torbayı açması sırasında dikkatsizlikten kirlenmiş olabilir” diyor.

Nando “Bu sonuçları reddediyoruz ve bunların herhangi bir hatayı gösterdiğini kabul etmiyoruz” diyor.

Gelelim neticeye

Dünyaca ünlü restoranların buzunda tuvalet suyundan fazla mikrop bulunmuş olması bizim gibi ‘ambalajlanmış içme sularında mikrop çıkmasına aşina ırkın ahfadı’ için bile dehşetengiz bir haber.

BİR: Fast food ve gazlı içeceklerden uzak durmak için kapı gibi bir sebebimiz daha oldu.

İKİ: Fast food restoranlar “bağırsak mikrobiyotası” yazılarımı kaynak göstererek bu kadarcık mikrobun zararı bir tarafa tam tersine faydalı olduğunu bile iddia edebilirler.

ÜÇ: Daily mail’ cilerin Deşifre programını hiç kaçırmadıkları gün gibi ortada.

KAYNAK

1. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2334533/Ice-restaurants-bacteria-water-toilets.html#ixzz2WTrAVete

2. http://www.thefreelibrary.com/Microbial+flora+on+restaurant+beverage+lemon+slices.-a0172839589

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Kenan dedi ki:

    Bedava verseler yemem hatta üste para verseler buralarda yemem hatta ve hatta açlıktan ölecek olsam da yemem

Siz de yorumunuzu paylaşın: