ALZHEİMER KANSERİ ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
alzheimer

Yeni bir araştırmaya göre, Alzheimer hastalığı olanlarda kanser riski genel nüfusa kıyasla yüzde 43 ve kanserli hastalarda da Alzheimer riski yüzde 35 daha az (1).

Daha önce yapılan araştırmalarda da benzer sonuçlara varılmıştı fakat bu, her iki hastalık arasındaki ilişkiyi ortaya koyan en kapsamlı araştırma.

Araştırma, İtalya’ da 60 yaşın üzerinde olan 204 bin 468 kişinin 2004-2009 arasında 6 sene takip edilmeleriyle gerçekleştirildi.

Kanser teşhisleri için tümör kayıtlarından, Alzheimer teşhisleri için ilaç, hastaneye yatış ve muafiyet kayıtlarından faydalanıldı.

6 sene zarfında 21.451 kişiye kanser ve 2.832 kişiye de Alzheimer teşhisi kondu ki bu kabaca her 10 bin kişiden 175’ inde kanser ve 22’sinde ise Alzheimer teşhis edilmesi anlamına geliyor.

Bunların 161’ inde her iki hastalık da vardı oysa aynı yaş ve cinsiyetteki kişilerin 246’ sında Alzheimer, 281’ inde ise kanser gelişmesi bekleniyordu.

Bu sonuçlar “her iki hastalıktan birine sahip olanlarda diğerinin görülme ihtimalinin azaldığını” gösteriyor.

Alzheimer gelişen kişilerde bu hastalığın teşhisinden önce ve sonra da kanser riski daha düşüktü ve kanserli hastalarda kanser teşhisinden önce ve sonra da Alzheimer riski daha azdı.

Bu bulgu, ilk hastalığın teşhisinin ikinci hastalığın teşhisi ile karışmadığını da gösteriyor.

Araştırmanın kusurları

Sigara, fiziksel aktivite ve beslenme gibi faktörlerin dikkate alınmamış olması çalışmanın önemli kusurlarından biri.

Bir de Alzheimer teşhislerinin ilaç ve hastane kayıtlarından yapılmış olması; zira bizde olduğu gibi unutkanlığı olan yaşlılara hemen Alzheimer teşhisi ile ilaç yazılıyorsa araştırmanın sonuçlarına güvenmek hiç de doğru olmaz.

Gelelim neticeye

BİR: Kanser de özellikle Alzheimer de ileri yaş hastalıkları; birinin diğerinin riskini azaltması ilginç.

İKİ: Bu araştırma sebep-sonuç ilişkisini değil sadece bir birlikteliği ortaya koyuyor.

ÜÇ: Her iki hastalığın zıt biyolojik mekanizmalarla gelişmesi bu hastalıklardan birine sahip olmanın ikincinin riskinin azalttığı şeklinde yorumlanabilir.

DÖRT: Bu ilişki her iki hastalığın sebebi ve tedavileri hakkında yeni araştırmalara ve buluşlara yol açabilir.

BEŞ: Bir yakınınızın Alzheimer olmasının sevindirici tarafı “kanser riskinin azalması”.

KAYNAK

1. http://www.neurology.org/content/early/2013/07/10/WNL.0b013e31829c5ec1.short?sid=51f49113-ef17-4cbc-881d-8027409717ff

Siz de yorumunuzu paylaşın: