ANTİBAKTERİYEL SABUN KANSER YAPIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Takvim antibakteriyel sabun

Takvim gazetesinin haberi:

Antibakteriyel, anneler için adeta sihirli bir kelime. Bunlar sayesinde çocuklarını mikroplara karşı koruduklarını zanneder diyen Prof. Dr. Rasim Küçükusta, “Oysa bu ürünlerin günlük hayatta kullanılması düşündüğümüz kadar faydalı değil” dedi.

Hormon bozuyor
Ev temizlik ürünlerinde, parfümlerde, kırtasiye malzemelerinde, hatta ilaçlarda, yiyeceklerde ve içeceklerimizde bulunan binlerce katkı maddesinin insan sağlığına zararları olduğunu söyleyen Küçükusta, özellikle antibakteriel sabunların içinde bulunan ‘triklosan’ın kanserojen madde içerdiğini ve hormon bozukluğuna neden olduğunu kaydetti.

Triklosan içeren antibakteriyel sabun, deodorant gibi ürünlerin insan sağlığı üzerine pek çok olumsuz etkileri olduğu iddia eden Küçükusta, “Kanada Tıp Birliği bu maddenin bakterilerde antibiyotik direncine yol açtığını ve triklosanın sudaki klor ile reaksiyona girmesiyle kanser oluşumunu harekete geçirdiğini ortaya çıkarttı.

Antibakteriyel sözüne kanmayın; sabun, jel, diş macunu, deodorant ve diğer benzeri ürünleri alırken triklosan bulunmayanları tercih edin” dedi.

Sağlığa zararları
Antibakteriyel sabun, deodorant ve diş macunu gibi bir çok ürünün içeriğinde bulunan triklosanın zararları:
* Antibiyotik direncine yol açan triklosan, kloroform gibi sağlığa zararlı maddelerin oluşumuna sebep oluyor.
* Triklosan sudaki serbest klorla birleşerek diklorofenol oluşumuna da yol açmakta; bu da ultraviyole ışınların etkisiyle dioksine dönüşmektedir. Oluşan dioksin çok toksiktir ve hormonları bozucu etkisi de vardır.
* Triklosanla temasları fazla olan çocuklarda alerjilerin çok sık görüldüğü de pek çok araştırma ile ortaya konmuştur.
* Bu madde kanserojen kloroform oluşumuna yol açması, tiroit hormonlarını bozması ve çevre kirliliği yaratması gibi pek çok sağlık sorununa da sebep oluyor.

Triklosan nedir?
Triklosan, mikrop bulaşmasını önlemek veya azaltmak için özellikle antibakteriyel sabunlar, diş macunları, deodorantlar, tıraş losyonları, kozmetikler ve başka pek çok ürüne katılan bir maddedir.

Son senelerde mutfak aletleri, oyuncaklar, yatak takımları, çoraplar, elbiseler, alışveriş torbaları, bilgisayar klavyeleri gibi ürünlerde de yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

KAYNAK: http://www.takvim.com.tr/Yasam/2013/10/30/antibakteriyel-sabun-kanser-yapiyor

Siz de yorumunuzu paylaşın: