GRİP AŞISINDA DOMUZ JELATİNİ VAR MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
domuz jelatin

American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) tarafından yapılan basın açıklamasında “jelatin” ihtiva eden grip aşılarının alerjik tepkilere yol açabileceği uyarısı yapıldı (1).

ACAAI’ nın senelik bilimsel toplantısında sunulan bir vakaya atıfta bulunularak “jelatin alerjisi” olanlarda grip aşısından sonra hafiften ağır bir tabloya değişen çeşitli alerjik tepkiler görülebileceği bildirildi.

Jelatin grip aşısında ve başka aşılarda “dayanıklaştırıcı” olarak kullanılıyor.

Jelatine karşı alerjik olanlar, bu maddeyle karşılaştıklarında kabarma ve kaşıntılardan, hırıltı ve nefes darlığına kadar farklı alerjik tepkiler gösteriyorlar.

Bu tepkiler içinde en önemlisi erkenden tanınıp gerekli tedavi uygulanmadığında ölüme kadar gidebilen “anafilâksi” adı verilen klinik tablo.

ACAAI Başkanı Richard Weber “Jelatine karşı alerjilerin çok sık görülmediğini ve çeşitli gıda tahammülsüzlüklerinin alerji olarak algılanabileceğinin” altını çiziyor ve ekliyor:

“Jelatine karşı alerjik olduklarını sananlara aşıdan önce alerji uzmanı tarafından test yapılarak durumları kesinleştirilmelidir.”

Jelatin domuzdan elde edilebiliyor

Ülkemizde jelatin alerjisinin görülüp görülmediğine veya hangi sıklıkta görüldüğüne dair bir bilgimiz yok.

Jelatin, inek, domuz veya balık proteinlerinden elde ediliyor ve sorun da burada başlıyor.

Müslümanlar vücutlarına domuzun zerresinin daha girmesini istemezler; dolayısıyla domuz proteinlerinden üretilen jelatin kesinlikle uzak durulması gereken bir maddedir.

İskoçya’ da yaşayan Müslümanlar geçtiğimiz günlerde çocuklarına içinde domuz jelatini bulunan grip aşısı yapılmasına karşı çıkmışlardı (2).

Gelelim neticeye

Grip aşılarının ne kadar etkili, ne kadar olmazsa olmaz aşılar olup olmadıklarından bahsedip kafanızı şişirmek istemem.

Bugünkü konumuz aşılardaki “jelatin“.

Ülkemizde uygulanan grip aşılarının tümü de yurt dışından ithal edildiği için Sağlık Bakanlığının bu durumu aydınlatan bir açıklama yapması yerinde olur.

KAYNAK

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/268588.php

2. http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-24394844

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Atilla dedi ki:

    Grip aşısı hiç yaptırmadım ama çevremde yaptıranlar var onlar için faydalı bir yazı hemen paylaşacağım. Teşekkürler.

  2. Nagihan dedi ki:

    Hocam Allah razı olsun,küçücük bebeklere özellikle domuz jelatini içeren aşılar yapmak Müslüman bir ülkede nasıl mümkün olabilir, küçük yaşta fıtratı bozuluyor çocukların. Bunun dışında sağlığa da zararları çok alerji,astım vakaları hızla artmakta. İnşallah bu aşı konusunda ciddi önlemler alınır. Sonuçta ticari bir ürün ve ithal olduğuna göre bu kadar tek taraflı görüşlerin olması çok hatalı.

Siz de yorumunuzu paylaşın: