OBEZİTENİN SEBEBİ FAST FOOD DEĞİL

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
fast food obez çocuk

Yeni yayınlanan bir araştırmada Amerikalı çocukların obez olmalarının sebebinin fast food değil sebze ve meyvenin daha az yenmesi ve işlenmiş gıdaların daha fazla tüketilmesi olduğu ortaya çıktı.

Kuzey Carolina Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırma, hazır hamburger ve pizzaların bu büyük problemin küçük birer parçası olduğunu gösteriyor.

Asıl mesele “evde başlayan ve tüm gün devam eden kötü beslenme alışkanlığı”.

Araştırmacılardan Jennifer Poti “Tabii ki fast-food’ u kaldırmak önemli ama diyetin kalan kısmı ihmal edilmemeli” diyor.

The American Journal of Clinical Nutrition isimli dergide yayınlanan araştırmada, 2007-2010 tarihleri arasında yapılan milli sağlık çalışmalarından elde edilen veriler değerlendirildi.

Yaşları 2 ile 18 arasında değişen 4 bin 446 çocuğun beslenme özellikleri mercek altın alındı.

Çocuklar beslenme özelliklerine göre “Batı diyeti” ve “Sağlıklı diyet” uygulayanlar olarak iki gruba ayrıldı.

Batı diyeti doymuş yağlardan zengin fast-food olmayan besinlerden; sağduyulu diyet ise sebze, meyve, yağsız proteinler ve daha az doymuş yağ ve daha az şekerden oluşuyordu.

Çocuklar fast-food alışkanlıklarına göre “hiç tüketmeyenler”, “az tüketenler” (enerjilerinin yüzde 30’ dan azını fast-food’ tan alanlar) ve “çok tüketenler” (enerjilerinin yüzde 30’ dan fazlasını fast-food’ tan sağlayanlar) olmak üzere üç gruba ayrıldı.

Obezitenin en çok Batı diyeti uygulayan ama fast-food yemeyen çocuklarda olduğu belirlendi; okullardaki öğle yemekleri daha çok bu türdendi.

Sağlıklı diyetle beslenen fakat çok fast-food tüketen çocukların fazla kilolu veya obez olma ihtimalleri daha düşük bulundu.

Az fast-food tüketen çocukların hiç tüketmeyenlere göre Batı diyeti uygulama ihtimallerinin 1.5 misli fazla olduğu tespit edildi; çok fazla fast-food yiyenlerde bu oran 2.2 olarak bulundu.

Araştırmacılar bu sonuçları “Besinlerin nereden sağlandığından ziyade kaliteleri daha önemli. Halk sağlığı adına sadece fast-food restoranlara yüklenmek doğru değil. Fast-food dışında nelerin yendiğine de dikkat edilmeli” şeklinde yorumluyorlar.

Gelelim neticeye

BİR: Gerçi araştırmacılar “Fast-food’ çularla çıkar ilişkimiz yok” diyorlar ama bu araştırmanın fast-food restoranların ekmeğine yağ sürdüğüne hiç şüphe yok.

İKİ: Araştırma Amerikan medyasında “Çocukluk çağı obezitesinin esas sebebi fast-food değil” başlığıyla yer aldı (2).

Fast-food’ çular da bu araştırmayı “Obezitenin sebebinin fast-food olmadığı ispatlandı” diye kullanabilirler ve kimse de bir şey diyemez.

ÜÇ: Bu kafa yapısında, Amerikalı çocukların obeziteden ve komplikasyonlarından kurtulmaları mümkün değil.

DÖRT: Çıkar ilişkimiz yok diyen araştırmacıların yarın “tape” veya “kamera görüntüleri” internete düşerse hiç şaşırmam.

KAYNAK

1. http://ajcn.nutrition.org/content/99/1/162.abstract

2. http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140115132750.htm

Siz de yorumunuzu paylaşın: