ACİLDE 8 SAAT BEKLETİLEN HASTA ÖLDÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ACİL 1

30 yaşında bir erkek hastane aciline başvurduktan 8 saat sonra bekleme salonunda ölü bulundu.

Evet, bu gerçek bir ‘sağlık skandalıdır’ ama çok şükür ki olay ülkemizde değil dünyanın en gelişmiş ülkesinde o ülkenin en büyük şehrindeki bir hastanede gerçekleşmiştir.

Genç adam gece saat 10 sularında vücudundaki bir döküntü sebebiyle New York’ ta St. Barnabas Hastanesi acil bölümüne başvuruyor ve ertesi gün saat 6:40’ ta bekleme salonunda ölü bulunuyor.

Hastane yetkililerinin açıklamasına göre genç adam önce triaja (hasta sınıflaması) tabi tutuluyor ve beklemesi söyleniyor.

USA’ da acile müracaat eden hastalar önce hayati fonksiyonları bakımından değerlendirilip sınıflanıyor ve etraflı muayeneleri daha sonra yapılıyor.

Ölü bulunan adamın, müracaatından iki buçuk saat kadar sonra -gece yarısı 00:35’ de- adı muayeneye gelmesi için anons ediliyor ama cevap vermiyor, çağrı daha sonra iki kere daha tekrarlanıyor.

Genç adamın en azından gece saat 3:40’ a kadar sağ olduğu anlaşılıyor çünkü bu saatte bekleme salonunda uyuya kaldığı için hastane güvenlik görevlisi tarafından uyandırılıyor ve kamera kayıtlarında da bekleme salonunda yürürken görüntüleniyor.

Hastane sözcüsü açıklamasında “Uygulamada herhangi bir aksaklık olmadığını, ölü bulunan şahsın neden çağrılara cevap vermediğinin bilinmediğini, 2 buçuk saat bekleme süresinin yoğun bir gece için uzun bir süre olmadığını” vurguluyor ve şunları ekliyor:

“Soğuk günlerde birçok evi yurdu olmayan insan ısınmak için bu şekilde hastanelere geliyor. Bunlara hastanelerde oyalanmaları veya uyumaları için izin verilmediği için de bunlar uydurma sağlık problemleri öne sürüyorlar.

Adları okunduğunda cevap vermeyen pek çok insan oluyor, bunların derdi muayene olmak değil hastane ortamında vakit geçirmek. Bu olayın sebebi de bu olabilir.”

ProPublica’ ya göre New York’ ta bir hastane aciline başvuran bir kişinin muayene olması için gereken ortalama bekleme süresi 2 saat 35 dakika ve bunların ortalama yüzde 1’ i de muayene olmadan gidiyor.

St. Barnabas Hastanesinin ortalama bekleme süresi ise 5 saat 6 dakika ve bunların yüzde 18’ i doktoru görmeden gidiyor.

Bir yeri kırıldığı için müracaat eden hastalara ağrı kesici verilmesi için de ortalama 1 saat 52 dakika beklemeleri icap ediyor.

Gelelim neticeye

BİR:5-10 dakika bekletildik, bizle ilgilenen olmadı” diye hastaneyi ayağa kaldıranlar Amerika’ da yaşasaydınız başınıza gelecekleri görüyorsunuz.

Acilde bile 2 buçuk saat beklemeden muayene olmak mümkün değil.

İKİ: Bizde de hastane acilleri, sırtı kaşınan, 1 senedir süren omuz ağrısı, 6 aydır hazımsızlık veya birkaç gündür hâlsizlik şikâyetleri olan hastalarla dolup taşar.

Herkes günün birinde kendisinin de acil tedaviye ihtiyacı olabileceğini ama orayı ‘fuzuli’ olarak işgal eden hastalar yüzünden muayenesinin gecikebileceğini, bu yüzden ciddi zarar görebileceğini ve hatta ölebileceğini bilmeli, her aklına esen acile gitmemeli.

ÜÇ: İyi ki Amerika’ da yaşamıyoruz!

KAYNAKLAR

http://www.cbsnews.com/news/man-found-dead-in-st-barnabas-hospital-waiting-room-8-hours/

http://projects.propublica.org/emergency/hospital/330399

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Ömer Faruk Menlik dedi ki:

    İyi ki Amerika’da yaşamıyoruz öyle mi? Keşke Türkiye’de doğmuş olmasaydım.

    http://www.radikal.com.tr/turkiye/14_aylik_bebege_3_gun_hastane_bulunamadi-1173432

    Adana’da çaydanlığın üzerlerine devrilmesi sonucu ablasıyla vücudunda yanıklar oluşan, yer olmadığı gerekçesiyle hastanelerden geri çevrilen 14 aylık Mehmet Ali bebeğe olayın üzerinden üç gün geçtikten sonra Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde yer bulundu.

  2. Ali Efe dedi ki:

    Yanık tedavisi zaten her hastanede yapılamaz. Prosedür gereği hastanın durumu en fazla stabilize edilip mutlaka bir yanık merkezi ya da üniversite hastanesinde gerekirse yatırılarak tedavi edilmesi gerekir.

  3. naz dedi ki:

    Her halükarda siz haklısnz değil mi? Vatandaş haksız siz canınız istediğinde muayene bile etmezsiniz çaynzı alır çıkar gidersiniz kadın doğum doktorları hasta düşük yaptığında yardım etmeye bile tenezzül etmez para almak için bekletir yatırr hastaneye gene de haklıdr ölümlerden döndü arkadaşım ama siz haklısnz çünkü 10 yıl okudunuz değil mi insanların acizliginden yararlanabilmek için ama şimdi hasta hakları var ve işinize gelmiyor memnun değildyseniz okumayaydiniz tıpı banka müdürü olsaydınız seven insanlar yapsaydı bu işi(lafım canla başla çalışan doktorlara değil onlar üzerlerine alınmasın)

  4. Elcin dedi ki:

    “Acilde bile 2 buçuk saat beklemeden muayene olmak mümkün değil.” cikarimini nasil, hangi teoreme dayanarak yaptiniz cok merak ediyorum. Bir populasyondan bir kisi en az 2.5 saat bekledi diye, geriye kalan milyonlarca populasyon uyesinin de en az 2.5 saat bekleyecegini “aksi mumkun degil” gibi bir ozguvenle dile getirmek cok yanlis (hem etik acisindan hem de bilimsel acidan). Saygilarimla.

  5. adsız dedi ki:

    “… çok şükür ki olay ülkemizde değil dünyanın en gelişmiş ülkesinde o ülkenin en büyük şehrindeki bir hastanede gerçekleşmiştir.”

    Bu nasıl bencilce ve milliyetçi bir görüştür? Böyle bir olay yaşandığı için sevinmişsiniz resmen.

Siz de yorumunuzu paylaşın: