KOLESTEROL SEVİYEM DAMARLARIMI TIKAMIŞ OLABİLİR Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
içmeli mi içmemeli mi

Hocam saygılar sunarım.

Ben 40 yaşındayım ve 15 yıl önce kolesterolümün yüksek olduğunu fark ettim.

Ben fark etmeden önceki hayatımda da durumun bundan farklı olduğunu sanmıyorum. Şimdi ben cinsel yönden problemsiz, haftada bir maç yapan, 20 yaşındaki arkadaşlardan daha çok koşan  biriyim. Hiç ilaç kullanmadım. Ama doktorlar ilaç olamadan olmaz diyorlar.

Sizce benim bu kolesterol seviyem damarlarımı tıkamış olabilir mi?
En çok bundan korkuyorum. Cevap verirseniz sevinirim. Allah razı olsun.

büyük kolesterol yalanları ile ilgili görsel sonucu

**

Kolesterol seviyenizin “damarınızı tıkayıp tıkamadığını” bilemem ancak “damarı tıkayan olayın yani kalp krizi ve felçlerin sebebinin kolesterol değil pıhtı olduğunu” söyleyebilirim.

Şunu da hatırlatayım: “Her ne hikmetse” kalp krizi geçirenlerin yarısının kolesterol seviyeleri normal hatta normalin de altındadır.

Gerçi doktorlar genelde “Biz sağlıklı insanlara risk faktörlerine sahip değillerse kolesterol ilacı yazmıyor, önce diyet ve spor tavsiye ediyor, buna rağmen kolesterolde herhangi bir azalma olmazsa o zaman ilaca başvuruyoruz” diyorlar ama gerçekte bence durum hiç öyle değil.

Kolesterolü yüksek olan neredeyse herkese kolesterol hapı yazılıyor ve üstelik insanlar “Bu ilacı almazsanız aniden kalp krizi geçirebilirsiniz” diye de korkutuluyor.

Kasım ayına kadar “kötü kolesterolün en azından 100’ ün hatta riski yüksek olanlarda 70’ in altına indirilmesi” şart koşuluyordu ama yeni kılavuzla tüm bunlar bir anda değişti.

Artık ilaç yazmak için “kötü kolesterolün 190’ dan fazla olması” icap ediyor ve kolesterol seviyesinin takip edilmesi de tavsiye edilmiyor, yani “100’ ün altına inecek 70’ in altına inecek” gibi ifadeler rafa kalktı.

Ben kimseye ne kolesterol ilacı için ne başka bir ilaç için alın almayın, şu dozda alın, su sürede alın gibi tavsiyelerde bulunmuyorum; sadece bilgi verici yazılar yazıyorum.

İlaç tavsiyesi sadece “hastayı gören, muayene eden, gerekiyorsa bir takım tetkikler isteyen hekimi tarafından” yapılabilir.

Bu sorunuzu ülkemizdeki kardiyologları temsil eden Türk Kardiyoloji Derneği’ ne (TKD) yöneltmeniz, onların fikrini almanız daha doğru olur.

Fakat TKD’ nin JUPITER çalışmasının sıkı bir savunucusu olduğunu biliyorum; bu çalışma “statinlerin (kolesterol düşürücü ilaçların) koroner arter hastalığı olmayan kişilerde bile yararlı olduğunu gösteriyor” diyorlar.

Sanırım ne cevap alacağınızı anladınız ama doğrusu”kendi doktorunuzu dinlemenizdir“.

Onlar “ilaç almadan olmaz” diyorlarsa, onlara uymak zorundasınız, ilacı içeceksiniz çünkü sizden sorumlu olan onlardır.

KAYNAK: http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/12/25/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/turk-kardiyoloji-dernegi-nin-yazisi/

Siz de yorumunuzu paylaşın: