HAPI YUTTUK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
hapı yuttuk

Antibiyotik içmeden iki kere düşünün. Bilinçsiz ilaç tüketiminin had safhada olduğu ülkemizde, özellikle antibiyotikler leblebi gibi yutuluyor. Ne yazık ki bu da kanser riski yaratıyor.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, bu konuda yapılan bir araştırmaya dikkat çekerek, “Bin günden fazla antibiyotik kullanan kadınlarda meme kanseri ihtimalinin iki misli yükseldiği görüldü. Olur olmaz antibiyotiklere, ilaçlara sarılanlar aman dikkat” uyarısında bulundu.

Araştırma için meme kanseri teşhisi konmuş 19 yaşından büyük 2 bin 266 ve kontrol grubu olarak alınan 7 bin 953 kadının bir sağlık programı içinde bir yıl süreyle takiplerinin gerçekleştirildiğini anlatan Prof. Dr. Küçükusta, şöyle konuştu:

Tehlike oranı yükseliyor

“Meme kanseri riskinin hiç antibiyotik kullanmayanlara göre 1 ila 50, 51 ila 100, 101 ila 500, 501 ila 1000 ve 1000 günden fazla antibiyotik kullananlarda sırasıyla yüzde 45, 53, 68, 114 ve 117 oranında arttığı belirlendi.

Kanser riski artışının tüm antibiyotik grupları ile ilgili olduğu ve antibiyotiklerin meme kanseri ölümlerinin riskini de artırdığını gösteriyor.

Tetrasiklin ve makrolit grubu antibiyotikleri ‘akne’ için fazla miktarlarda kullananlarda meme kanseri riski bu ilaçları solunum yolları enfeksiyonları için kullananlardakinden farklı bulunmadı. Bu yüzden antibiyotiği dikkatli kullanın.”

‘Kapı gibi bir belge daha’ 

Her hastalıkta antibiyotiğe sarılmanın yanlış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, yapılan araştırmayı değerlendirirken, “Gelişigüzel antibiyotik kullanmaktan uzak durmak için elimize kapı gibi bir belge daha geçmiş oldu” dedi.

Prof. Dr. Küçükusta, her yaştan herkesi başta antibiyotik olmak üzere ilaç kullanımı konusunda daha bilinçli olmaları uyarısında bulundu.

KAYNAK: http://www.takvim.com.tr/Guncel/2014/02/20/hapi-yuttuk

Siz de yorumunuzu paylaşın: