KEÇİBOYNUZUNUN ASTIMI ÖNLEDİĞİ YALANDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
keçiboynuzu

Son senelerde “keçiboynuzu pekmezinin” astımı önlediğine dair bir şehir efsanesi dolaşıyor.

Hastalarım ve okuyucularımın da keçiboynuzunun, suyunun ve pekmezinin astıma iyi gelip gelmediği sorularıyla çok sık karşılaşıyorum.

Keçiboynuzunun astımı önlediği, hiçbir bilimsel değeri olmayan tamamen “uydurma” bir iddiadır.

Literatürde, keçiboynuzunun ne astım ataklarını tedavi ettiğine ne de astım ataklarını önlediğine dair hiçbir bilgi yoktur.

Keçiboynuzu ile yapılmış “eften püften” bir araştırmaya bile rastlamadım.

Bu, kendilerini topluma sözde “bitkisel ilaç uzmanı” olarak sunanların bir uydurmasıdır.

Amaçları da, halka bitkileri ve faydalarını anlatıyor görüntüsü altında kendilerinin ve ürünlerinin reklâmını yapmaktır.

Keçiboynuzu ile astım tedavisi mümkün değildir

Zaten herhangi bir hastalığı önleyen veya tedavi eden “mucize bir bitki de yoktur” ama unutmayın ki “tüm bitkiler birer mucizedir”.

Keçiboynuzu da ihtiva ettiği protein, vitamin, mineral, antioksidan, lifler dolayısıyla besleyici ve elbette de faydalı bir bitkidir ama bununla astım tedavisi mümkün değildir.

Astımı veya astım ataklarını önleyen, tedavi eden başka bir bitki de yoktur ama sağlıklı beslenme herkes gibi astımlılar için de önemlidir.

Mevsimin sebze, meyve ve otları; yoğurt, ayran, kefir gibi mayalı gıdalar; balık; sağlıklı hayvansal ürünler makul miktarlarda ve dengeli bir biçimde yenmelidir.

Sadece astımlıların veya bir hastalığı olanların değil herkesin yememeleri gereken besinler işlenmiş şeker, un ve trans yağlardır.

Hazır ve paketlenmiş yiyecek ve içeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Gelelim neticeye

BİR: Keçiboynuzu elbette faydalı bir bitkidir; yiyebilir, suyu veya pekmezini içebilirsiniz ama bunun astımı tedavi etmeyeceğini bilin.

İKİ: Keçiboynuzunun özellikle pekmezini fazla kaçırmamaya dikkat edin; kalorisi fazladır kilo yapar. Astımı yeneceğim derken “obez” olup çıkarsınız.

ÜÇ: Keçiboynuzunu yerken dişlerinize dikkat edin.

DÖRT: Keçiboynuzunun bebek ve erişkinlerde nadir de olsa ürtiker, alerjik nezle ve astım ataklarına yol açabileceğine dair vaka bildirileri olduğu da aklınızda bulunsun.

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. özgur dedi ki:

    Sayin dr rasim bilip bilmeden keçiboynuzu özüne işe yaramiyor diye uydurma diyemessiniz! Kızım 10 yillik alerjik rinit alerjik astim hastasi çim ve çim toz plenlerine alerjisi var 10 yildir siz dr larin verdikleri çigneme tabletleri ilaclari kullanmamıza ragmen hic bir turlu geniz akintisi durmadi bu sebeb ile sık sık astim olduk vs ama keciboynuzu ozu ile beraber nazal yikama ile artik sizin on yildir bizleri ilaca bagimli yaptiginiz o kortizon ilaclarini havalari hepsinu cope attik ilac kullanmiyor dr a gitmiyoruz siz keciboynuzu özünu once bir hastanizda deneyip araştirin sonra iftira atin sizin ilaçlarinizdan on kat daha etkili geldi keciboynuzu ozü astim alerjik rinit hastaligini ilacsiz dr suz kontrol altinda tutuyor bu sizin pek isinize gelmesede malesef gerçekler sizide anliyoruz işsiz kalmakdan korkuyorsunuz fakat yillarca reçete yazdiginiz truncu kapakli fisfislar cigneme tabletleri ise yaramadigi halde milletin cocuklarini keciboynuzu ise yaramiyor deyip bu ilaclara bagimli yapiyorsunuz unutmayin sizinde torunlariniz cocuklariniz olabilir. Bilip bilmeden keciboynuzu ozunu lekelemeyin siz gidin ise yaramaz alerjik kimyasal ilaçlarinizin reklamini yapin.

  2. Selim dedi ki:

    Açıkçası benim.kiziminda alerjik bir durumdan dolayı kisinakşamları sürekli öksürük ve balgam olurdu.Birsuru ilaç hava vs denedik hiçbirinizin tedavi etmedi.kisiin Sabahları keçi boynuzu na başladığımızda beri hiçbir sıkıntısı kalmadı. Araştırma olmaması fayda etmediği anlamına gelmez. Siz araştırın sonuçlarını paylaşın daha verimli ikna edici olur.

  3. Hamdullah dedi ki:

    PubMed’ de şu kelimelerle arama yaptım:
    -locust bean asthma
    -carob asthma
    Kaynakları aşağıda bildireceğim.
    Bu kelimelerle yaptığım aramada 4-5 yayın çıkıyor ki hiçbiri de keçiboynuzunun astımı önlemesiyle ilgili değil, tam da zıddına bunun tozlarının astım ve alerjiye yol açmasıyla ilgili.

    https://p.360pubmed.com/pubmed/?term=locust+bean+asthma

    https://p.360pubmed.com/pubmed/?term=carob+asthma

  4. Sezin dedi ki:

    Her insanda etkisi farklı olabilir. Alerjik astım- mesleksel astım tedavisi görüyorum. Heveslenerek keçiboynuzu pekmezini denedim ve iyi hissetmiyorum. Başta tesadüf olacağını düşündüm. Birkaç kez daha pekmez ve öz ile deneme yaptığımda yine nefes almada bir zorlanma, daralma hissi boğazımda gıcık öksürük vb etkileri olduğuna ikna oldum.

  5. Damla dedi ki:

    Alerjik astım ve alerjik rinit hastasıyım ne zaman nefes darlığı çeksem 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi yiyorum ve çok kısa bir sürede nefesim açılıyor. Her insanın bünyesi farklı olabilir ama ben ilaç yerine artık keçiboynuzu pekmezi kullanıyorum. Asla İşe yaramıyor diyemezsiniz.

  6. Neriman dedi ki:

    Keçiboynuzu özü bende ne yazdık ki astım atağı oluşturacak kadar kötü yapıyor. Herkeste aynı sonuçlar vermediği kesin!

Siz de yorumunuzu paylaşın: