KOAH İLE KARIŞAN HASTALIKLAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Nefes Hayattır 1

KOAH hangi hastalıklar ile karıştırılır?

KOAH ile karıştırılan hastalıklar içinde öksürük ve nefes darlığına yol açan astım, sol kalp yetersizliği, bronşektazi, tüberküloz, interstisyel akciğer hastalıkları ile bronşlarda iltihaba yol açan bronşitler sayılabilir.

KOAH ile en çok karıştırılan hastalık şüphesiz ki astımdır. KOAH, özellikle uzun seneler sigara içmiş kişilerde genellikle 50 yaşından sonra başlayan, ataklarla seyreden, bronşlarda kalıcı daralmaya yol açan bir hastalıktır.

Hastaların doktora başvurmasına sebep olan en önemli belirti eforda ortaya çıkan ilerleyici nefes darlığıdır. Hastalığın ileri evreleri dışında, istirahat durumunda nefes darlığı olmaz.

Buna karşılık astımın ilk belirtileri genellikle çocukluk çağında ortaya çıkar, ancak astımın çok ileri yaşlarda da başlayabileceği unutulmamalıdır. Birçok hastada astımla beraber alerji, nezle ve egzama da bulunur. Ailede başka astımlı hastalar vardır. Astım da KOAH gibi ataklarla seyreder, bu ataklar dışında hastaların hiçbir şikayetleri yoktur.

Astım belirtilerinin gece veya sabahın erken saatlerinde gelişmesi veya ağırlaşması tipiktir. Astımlılarda görülen bronş daralmasının KOAH’ tan farkı bunun tamamen düzelebilmesidir.

Oxygen therapy | British Lung Foundation

KOAH ve astım aynı anda bulunabilir mi?

KOAH ve astım özellikle yaşlı kişilerde birbirine karıştırılabileceği gibi, bazen bu iki hastalık birlikte de bulunabilir. Kronik astımın KOAH’ tan ayırt edilmesi çok zordur, çünkü bu hastalarda hava yollarında artık geriye dönüşü olmayan kalıcı daralmalar meydana gelmiş olabilir. Ayrıca, bazı KOAH’ lıların klinik tablosu ve seyri de astıma çok benzeyebilir.

KOAH ile sol kalp yetersizliği nasıl ayırt edilir?

Eforda ortaya çıkan nefes darlığı KOAH ve sol  kalp yetersizliğinin önde gelen belirtisidir. Her iki hastalık da daha çok ileri yaşlarda görülür. Kalp yetersizliği olanlarda da öksürük olabilir, ancak bu hiçbir zaman KOAH’ taki kadar yoğun ve ön planda değildir.

Sol kalp yetersizliğinde akciğer ödemine bağlı olarak pembe köpüklü bir balgam görülebilir. Oysa, KOAH’ lılarda özellikle ataklarda bol miktarda ve sarı-yeşil renklerde iltihaplı balgam vardır.

Hipertansiyon, kalp kapağı hastalıkları, ayak bilekleri ve bacaklarda ödem, karında şişlik, karaciğer büyümesi, boyun damarlarında dolgunluk… gibi belirtilerin olması kalp yetersizliğini düşündürmelidir.

Ayırıcı teşhiste solunum fonksiyon testlerinde KOAH’ lılarda hava yollarında daralma, kalp yetersizliği olanlarda ise akciğer hacimlerinde azalma belirgindir.

KOAH da kalp yetersizliğine yol açmaz mı?

KOAH’ a bağlı olarak ortaya çıkan kalp yetersizliğine kor pulmonale ismi verilir. Bu, akciğer damar basıncının yükselmesi sonucu gelişen bir sağ kalp yetersizliği tablosudur. Hastalarda KOAH ve sağ kalp yetersizliğine ait tipik fizik muayene bulguları vardır.

Ekokardiografide de sağ kalbin büyümüş ve genişlemiş olması ve akciğer damar basıncının yükselmiş olması ile sol kalp yetersizliğinden kolayca ayrılır. EKG’ de de sağ kalp yüklenmesiyle ilgili tipik bulgular vardır.

Bronşektazi nasıl bir hastalıktır?

Bronşektazi çok farklı sebeplere bağlı olarak bronşların harabiyeti sonucu bir daha düzelmeyecek şekilde genişlemesidir. Bronşektazi seyrek olarak doğuştan da olabilir, ama çoğu zaman çocukluk çağında geçirilen zatürree, boğmaca ve tüberküloz gibi enfeksiyonlara bağlı olarak gelişir. Bronşlara kaçan yabancı cisimler ve selim bronş tümörleri de bronşektaziye yol açabilir. Bu hastalığın sigara içilmesiyle bir ilgisi yoktur, hatta hastaların çoğu hiç sigara kullanmamış olan kişilerdir.

Bu hastalığın temel belirtileri özellikle bakterilerin sebep olduğu iltihaba bağlı olarak gelişen öksürük ve bol miktarda balgam çıkarılmasıdır; zaman zaman kanamalara rastlanabilir, ama hastalık çok yaygın değilse nefes darlığı görülmez.

Solunum fonksiyon testlerinde akciğer hacimlerinde azalma vardır. Kesin teşhis için ince kesit akciğer tomografisinden yararlanılır.

KOAH ve tüberkülozun benzer yönleri nelerdir?

Tüberküloz verem mikrobunun yol açtığı bir akciğer iltihabıdır. Başlıca belirtileri öksürük, balgam, ateş, terleme, iştahsızlık ve kilo kaybıdır. Bazı hastalarda kanama da olabilir. Tüberkülozda akciğer röntgeninde tipik bulgular vardır, ancak kesin teşhis için mutlaka hastanın balgamında verem mikrobunun bulunduğu gösterilmelidir.

Kronik tüberkülozlu ve tüberküloza bağlı olarak bronşektazi gelişen bazı hastalarda KOAH’ ta olduğu gibi öksürük, balgam ve hastalığın yaygınlığına bağlı olarak eforda ortaya çıkan nefes darlığı olabilir.

İnterstisyel akciğer hastalıkları nedir?

Akciğerlerin hava kesecikleri ve bronşlar etrafındaki bağ dokusunda gelişen hastalıklara genel olarak interstisyel akciğer hastalıkları ismi verilir. Bu grupta yer alan pek çok hastalık vardır. Bunların temel özelliği eforda ortaya çıkan ilerleyici nefes darlığıdır. Bazı hastalarda öksürük de olabilir, ancak balgam görülmez.

İnterstisyel akciğer hastalıklarının pek çok türü vardır. Sarkoidoz, silikoz, akciğer fibrozisi bunların başında gelir. Bazen romatizmal hastalıklarla birlikte de olabilir.

Kesin teşhis için ince kesit akciğer tomografisi ve solunum fonksiyon testlerinden yararlanılır. Bu hastalarda KOAH’ ın aksine bronşlarda daralma yoktur, akciğer hacimleri azalmıştır.

KOAH başka hangi hastalıklar ile karışır?

KOAH bu hastalıklardan başka nefes darlığına yol açabilen kansızlık, bazı nörolojik, hormonal ve metabolik hastalıklar ile de karıştırılabilir. Ancak, ayrıntılı bir hasta hikâyesi ve dikkatli fizik muayene ile bu hastalıkların kolayca ayırt edilebilmesi mümkündür.

KAYNAK: Nefes Hayattır- KOAH ile Mutlu ve Sağlıklı Yaşama Rehberi isimli kitabımdan.

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. sevda dedi ki:

    merhabalar hocam.babama o kadar benziyorsunuz ki ayrıca adaşsınız bu yüzden size ayrı bir sempatim oluştu.Hocam benim babam 56 yaşında ve uzunca yıllar sigara kullanmıştır.çocukluk dönemlerinde ağır bronşit geçirmiş sonrası sık sık grip tarzı öksürüklü hastalıklar yaşamıştır.şimdi 10 yıldır hemen hemen sigarayı bıraktı fakat son 3 yıldır ağır seyreden öksürük krizleri geçirmekte.astım denildi koah ilk evre denildi fısfıs hava makinası ne yapıldıysa nafile.6 ay önce bronoskopi yapıldı ciğerinde hiç birşeye rastlanmadı sadece ciğer aşırı derecede balgam ürettiği için gözenekler tıkanmış denildi ve balgamında aşırı derecede koyu ve elastike olduğunu söylediler ve astım ilaçlarını kestiler.yaz boyunca ara ara antibiyotik kullandı hastanede nefes açıcı iğneler verildi.babamın kalbinde damar genişlemesi vardı geçti ayrıca yüksek tansiyon ve şeker hastası ilaçlarıda kulanmakta.şimdi yine öksürük krizleri geçirmeye başladı bronşları enfeksiyon olmuş ve sol akciğerde büzülme görülmüş kan tahlilleri temiz fakat o kadar garip ki tam teşhis yok yine astım ilaçlarını kestiler ve yine bronoskopi yapıcaz bronşlar ve ciğer balgam dolmuş deniliyor.hocam size sorum allah aşkına söyleyin boşu boşuna babamızı kaybetmek istemiyorum bu balgam neden bu kadar çok oluyor ve bu akciğerde hiç birşey yoksa bu kadar öksürük nerden geliyor

  2. sinem alkan dedi ki:

    İyi günler Dr. Bey, anneme önce astim ardından koah teshisi konuldu ancak kendisinin hiç öksürüğü ve balgami yok. Hic hiriltisi da bulunmuyor. Ancak yapılan solunum testinde yaşına göre olmasi gereken yüzde 78 iken annemin ki yüzde 66 ince olan yapılarda ise yüzde 55 çıktı. Sizce oksuruk ve bağlamın olmadığı bir kişi koahli olabilir mi?

  3. ali şengel dedi ki:

    Sayın Hocam,
    sizleri gerek web sayfanızdan gerekse basından ilgilyle takip ediyoruz.değerli açıklamalarınız içim çok tşk ederiz,
    babam 83 yaşında. 50 yıl sigara içti.20 yıldır içmiyor. bypasslı. 15 gündür hastanede tedavi görüyor. Koah teşhisi konuldu.akciğer anjiyosu yapacaklar. bu durumdaki ve yaştaki bir hasta bu hastalığı yenebilir mi ,değerli yorumlarınız rica ederiz.

    tşk,saygılar,
    ali şengel

  4. Hüseyin koç dedi ki:

    İyi günler hocam. Babam çok ağır koah hastası. Özellikle son zamanlarda hastaneye yatışından 1 hafta sonrA yavaş yavaş tıkanma yaşıyor ve bir kaç hafta sonrA nerdeyse yerinden kalkamıyor. Genellikle kandaki karbondioksit yükselip oksijen çok düşüyor. Bipap tedavisi ve buhar tedavisi alıyor. Ne yapmamızı önerirsiniz tşk

Siz de yorumunuzu paylaşın: