MEŞHUR ANTİBİYOTİK BÖBREK YETERSİZLİĞİ YAPIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
yan etki

Bizde de çok kullanılan bir antibiyotik var.

Yerinde kullanıldığında çok etkili, hayat kurtaran bir ilaç ama “seftriakson” da diğer tüm antibiyotikler için geçerli olduğu gibi “gerektiğinden ziyade gerekmediği durumlarda” kullanılıyor.

Bu antibiyotik eczanelerde Rocephin, Desefin, Forsef, Novosef, Unacefin, İesef, Nevakson, Cefaday adlarıyla satılıyor.

Elimde bir istatistiki veri yok bunu tamamen gözlemlerime dayanarak söylüyorum.

Neredeyse her gün hem de gerekmediği halde seftriakson verilen hastalarla karşılaşıyorum.

Bu, özellikle öksürükleri ağızdan alınan antibiyotiklerle geçmeyen hastalara “çaresizlikle” uygulanan çok “aptalca” bir tedavi!

Seftriaksonun dirençli bakterilerin oluşumu, alerji, ishal, kolit, baş ağrısı, nötropeni, trombositopeni, kansızlık, karaciğer enzimleri yükselmesi gibi yan etkileri yanında seyrek görülen önemli bir başka yan etkisini hatırlatmak istiyorum.

Böbrek yetersizliği yapıyor

Pediatric isimli dergide tedavi dozlarında kullanılan “seftriakson” isimli bir antibiyotiğe bağlı olarak gelişen böbrek taşları ve akut böbrek yetersizliği (ABY) klinik özellikleri vurgulanıyor.

Bu araştırmada 2003-2012 seneleri arasında seftriakson tedavisinden sonra akut böbrek yetersizliği gelişen 31 vaka değerlendiriliyor.

ABY ilacın uygulanmasından ortalama 5 gün sonra ortaya çıkıyor.

ABY, anüri yani idrar yokluğu, böğür ağrısı, aşırı ağlama ve kusmaya sebep oluyor, kanda üre ve kreatinin artıyor.

Ultrasonda böbreklerde şişme (hidronefroz) ve üreterde taşlar görülüyor.

9 çocuk ilaç tedavisinden (spazmolitik, sodyum bikarbonat, antibiyotik, düşük doz deksametazon) 1-4 gün sonra düzeliyor ama cevap vermeyenlerde retrograd üretral kateterizasyon yapılması gerekiyor.

1 çocukta kateterizasyon işe yaramadığı için 3 kere hemodiyaliz yapılması gerekti.

4 çocukta yapılan analizlerde taşın ana maddesinin seftriakson olduğu ortaya çıkıyor.

Çocukların tümü de neticede tamamen düzeliyor.

Uzmanlar, seftriakson tedavisi sırasında ani böbrek yetersizliği gelişen çocuklarda bu ihtimalin akılda olmasını ve uygun tedaviye hemen başlanmasının önemini vurguluyorlar.

Seftriakson kullananların yüzde 1’ inde idrar yollarında taş oluştuğu fakat bunların çoğu zaman herhangi bir belirtiye sebep olmadığı ve kendiliklerinden çözünüp kayboldukları biliniyor.

Gelelim neticeye

BİR: Yüksek ateşi olanlara, öksürükleri hap veya şurup şeklindeki antibiyotiklerle geçmeyenlere hemen “seftriakson” yazmaktan lütfen vaz geçelim. Bu, öyle rastgele kullanılacak bir antibiyotik değildir.

İKİ: Seftriaksonun akut böbrek yetersizliğine yol açma riski düşük olsa da ilacın yaygın kullanımı dikkate alındığında, bunun dikkat edilmesi gereken bir yan etki olduğu bu ilacı yazan tüm doktorların aklında olmalıdır.

ÜÇ: Seftriakson tedavisi gereken hastaların yeteri kadar sıvı almalarına önem verilmeli, kalsiyum desteklerinden uzak durulmalı, düşük sodyumlu diyet uygulanmalıdır.

KAYNAK

http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2014/03/19/peds.2013-2103.abstract

http://www.ilacabak.com/ilacgoster.php?Id=2516

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Yavuz Eryılmaz dedi ki:

    Aklımda yanlış kalmadıysa, bundan yaklaşık 10 sene kadar önce FDA bu antibiyotiği kullanan kadın hastalarda ön kol kırıklarının daha çok görüldüğüne dair bir uyarı göndermişti. Ayni şey Amerikanın en çok izlenen “public citizen” sitesinde de yazılmıştı..

  2. serhan eldaş inş.müh. dedi ki:

    önce hastalığı yaratıp sonrada ilacını veren ilaç san. yalanınızı herkes görüyor biz antibiyotik kullanmıyoruz. vucudun direncini arttıran immuneks (beta glukan T1 HORMONLARINI ARTTIRIP T2 HORMONLARINI AZALTAN )
    KARBONAT (İNGİLİZ KARBONATI)
    DEMİR
    DENİZ TUZU
    İNSANIN BU 3-4 MADDEDEN BAŞKA BİŞEYE İHTİYACI YOK HABERİNİZ OLSUN
    YAZIK İLAÇLA DOLMAYIN ÇÜNKÜ İLAÇLARINIZ SİZİ HASTA EDEN
    ALMAYIN ALMAYIN ALMAYIN
    YUKARIDA YAZDIKLARIMZIN KULLANIM KOŞULLARINI DOKTORUNUZA SORUN ÇOCUĞUNUZA SİZE SEVDİKLERİNİZE KULLANIN
    SELAM

Siz de yorumunuzu paylaşın: