ASTIM MI PANİK ATAK MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
panik atak 1

Solunum fonksiyon testleri suç aleti mi?” başlıklı yazımda bahsi geçen iki okuyucu mektubu:

İlk mektup

Bir yıldır yasadığım kötü olaylar ve psikolojik sorunlardan sonra panik başladı. Yalnız kalma korkusu gece yatamama ölüm korkusu kalp krizi geçirme korkusu ve panik yaşamaya başladım.

Kalp krizi geçirdiğimi düşündüm nefes alamadığım zamanlar çoğaldı nefes darlığı, kendimi sokağa atma gibi.

Strese bağlı bağırsak rahatsızlığım ortaya çıktı ilaç tedavisi görüyorum bunun dışında nefes darlığım devam edince devlet hastanesi göğüs hastalıklarına gittim 2 farklı hastaneye gittim.

İlkinde “astım başlangıcı” olabileceği söylendi sadece nefes testi yapıldı. Ve sonuçta çok tıkandığım anlarda kullanmam için Ventolin yazıldı.

Ventolin bende çarpıntı yaptı, gittiğim başka bir doktor da yine nefes testi üzerine Airplus yazdı.

Kontrolden sonra doktorum inhaler değiştirdi ve sabah akşam kullanmak üzere Seretide 500mg 60 blister yazdı 3 aylık bir rapor ile ve gece hapı Luxat yazdı.

Şu an bunları kullanıyorum 2 ay oluyor ama korkuyorum. Aynı zamanda psikoloğa gitmeyi düşünüyorum panik atakla astım mı karıştırılıyor korkusu içindeyim.

Öğrenciyim imkânlarım devlete yetiyor ve gittiğim psikologlar genelde ilaç antidepresan tedavisine eğilimliydi şu ana kadar, ben de bunu istemiyorum.

İkinci mektup

37 yaşındayım. 19 yaşında ağır bir tüberküloz geçirdim. 4 aya yakın hastanede yattım. Bu rahatsızlıktan sonra kalıcı nefes darlığı oluştu.

Yaklaşık 5 sene önce bu nefes darlığı arttı ve ayrıca bir takım alerjik reaksiyonlarım da oluştu. Doktora gittiğimde bana bronşiyal astım teşhisi kondu. Ve uzun zaman hem hap hem de inhaler ile tedavi oldum. Hâlâ da düzenli kontrole gidiyorum ve ilaç kullanıyorum.

Ancak şöyle bir durum var. Ben tam olarak astım hastası olduğumdan emin değilim. Mesela bazen nefes darlığı çektiğimde Ventolin’in bana hiç etkisi olmuyor. Astım hastalığına baktığımda da çok da bana uymuyor gibi. Bende hırıltı yok, öksürük yok. Sadece çabuk yoruluyorum ve nefes darlığım var. Bir de soğuk havalarda zorlanıyorum.

Zaten tüberkülozdan sonra bu hep vardı. Bir tane göğüs filmi ve solunum testi ile astım olduğuma karar verdiler. Bazen ilaçları boşuna kullanıyormuşum gibi geliyor. Başka bir doktora gittiğimde astım lafını duyunca evet öyledir deyip kestirip atıyorlar.

Şu anda kendimi gayet iyi, normal hissediyorum. Ve bu kortizonu gereksiz yere almış olmaktan korkuyorum.

KAYNAK: http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/04/30/yazilar/tip-yazilari/astim/solunum-fonksiyon-testleri-suc-aleti-olabilir-mi/

Siz de yorumunuzu paylaşın: