DOKTORLAR DA İLAÇ BAĞIMLISI OLDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
doktor depresyon

Sadece hastalar değil doktorlar da “hasta”.

Madde bağımlılığı, depresyon ve hatta intihar düşüncesi doktorlar arasında hızla yayılıyor.

USA Today gazetesinin haberine göre, 100 binden fazla doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanları madde bağımlılığı problemleriyle boğuşuyor; her 10 doktordan biri ilaç veya alkol bağımlısı.

Hükümetten gelen baskılar, sigorta kırtasiyesi ve dar bütçe doktorların çok düşük ücretlerle daha uzun çalışmalarına sebep oluyor.

Sağlık çalışanları rehabilitasyon programlarını daha az kullanıyor.

Devletçe yürütülen programlara, doktorların yüzde 1-3’ ünün katılması hedeflenmiş olmakla beraber katılım bunun çok altında.

Örnek olarak, 2007’ de Kaliforniya’ da 126 bin çalışan doktor varken madde bağımlılığı programlarına katılanların sayısı sadece 250 kadar; sağlık çalışanlarının bu durumu sakladıkları düşünülüyor.

CDC’ nin verilerine göre sağlık çalışanları içinde intihar oranları diş hekimleri, eczacılar ve pratisyen doktorlar arasında daha yüksek.

Amerikan İntiharları Önleme Vakfı (The American Foundation for Suicide Prevention)  her sene 400 doktorun intihara teşebbüs ettiğini ve tıp öğrencileri arasında yüzde 15-30 olan depresyon oranının genel nüfustan daha fazla olduğunu bildiriyor.

Tıp fakültesi öğrencileri, 24 saat çalışma, yüksek kredi borçları ve kariyer belirsizliğinin üzerlerinde yarattığı baskıyı kaldırmak için ilaçlara yöneldiklerini söylüyorlar.

Medical Economic tarafından geçen sene 5 binden fazla doktor üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmada yüzde 84’’ ünün finansal durumlarının geçen seneden farklı olmadığını veya daha kötü olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmaya katılan, iç hastalıkları uzmanlarını yarısı ve aile hekimlerinin yüzde 43’ ü, geçmişe dönebilme imkânları olsa branşlarını ve hatta mesleklerini değiştireceklerini açıklıyor.

Daha fazla yükü, idari mesuliyetler, azalan ücretlerin yarattığı basınç arttıkça bunun ruh sağlığı ve hatta hayat kalitesini olumsuz etkilemesi kaçınılmaz görünüyor.

Bu da hastaların sağlığını riske atıyor.

Gelelim neticeye

Acaba Türkiye’ de durum nasıl merak ediyor musunuz?

KAYNAK

http://medicaleconomics.modernmedicine.com/medical-economics/news/physician-drug-use-and-suicides-spotlighted-recent-media-reports

http://www.usatoday.com/story/news/nation/2014/04/15/doctors-addicted-drugs-health-care-diversion/7588401/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Ebru dedi ki:

    Hocam çarpıntı şikayetiyle psikiyatr doktoruna gittim 15 dk görüştüm paxil yazdı bana.Ama o kadar yorumlar okudumki olumsuz asla içemem bu ilacı siz ilaç hakkında ne düşünürsünüz
    Saygılar

Siz de yorumunuzu paylaşın: