ASTIM BAŞLANGICI REZALETİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
panik atak 2

Merhaba, nefes almakta zorluk çekiyorum ve bu genelde yaz başlangıçlarında oluyor fakat ben bunun bende psikolojik olduğunu düşünüyordum ta ki dün doktora çıkana kadar.

Hastanede röntgenim ve kan tahlilim gayet normal çıktı hiç bir sıkıntıya rastlanmadı fakat solunum testi yapılmadı doktor bana astım başlangıcı dedi.

Verdiği ilaç Symbicort Turbuhaler 160,45.

Bu ilaç bana öksürük yaptı ne yapmam gerekiyor size sormak istedim.

ASTIM BAŞLANGICI REZALETİ

Bu kısa hikâyede yanlışlar ve doğrular var:

Yanlışlardan başlayalım:

BİR: Bilimsel tıp literatüründe “astım başlangıcı” diye bir tabir yoktur.

İKİ: Nefes almakta zorlanıyorum diyen bir hasta dikkatle dinlenir, ayrıntılı şekilde sorgulanır ve güzelce muayene edilir.

ÜÇ: Nefes almakta zorluk çekiyorum diyen birine –hasta tatmin olsun diye de olsa- akciğer filimi ve kan tahlili yapılmaz.

DÖRT: Nefes almakta zorlanıyorum diyene solunum testi yapılması gerektiğini “doktor olmayanlar” bile bilir.

BEŞ: Astım teşhisi doğru olsa bile Symbicort Turbuhaler ancak sprey kortizona cevap vermeyen ağır astımlılar için uygun bir ilaçtır.

ALTI: Symbicort Turbuhaler gibi kuru toz inhalatörleri bazı hastalarda gerçekten öksürük yapabilir veya belki araya bir enfeksiyon girmiş de olabilir.

Doğrulara gelelim:

BİR: Nefes almakta zorlanıyorum diyene solunum testi yapılmaması aslında doğrudur; hasta tatmin olsun diye tetkik yapılmaz.

İKİ: Nefes alamıyorum diye doktora giden bir hastanın sadece anamnez ve fizik muayene ile tatmin edilmesinin imkânsızlığı bir tarafa doktorun da zaten bunları yapmaya zamanı yoktur.

ÜÇ: Nefes almakta zorluk çeken birine en azından “benimle ilgilenilmedi demesin” diye akciğer filmi çekilmeden kan tahlili yapılmadan olmaz.

DÖRT: Nefes almakta zorluk çeken birine Symbicort yazılması doğrudur çünkü bu doktoru yetiştiren “Hocası” da böyle yapmaktadır; aksi tıbbi hata olur.

BEŞ: Bilgi ve tecrübe eksiği olan, iyi eğitim almamış, ağır hasta yükü altında ezilen, idarenin ve hastaların baskısı altındaki doktor nefes alamıyorum diyen bir hastayı film çekmeden kan tahlili yapmadan ve ilaç yazmadan evine gönderemez.

ALTI: Bunlara göre “astım başlangıcı” teşhisi de ancak ağır astımlılara verilmesi uygun olan “Symbicort” yazılması da ne yazık ki doğrudur.

Yazı için henüz yorum yapılmamış.

  1. koray tekkılıc dedi ki:

    merhaba kolay gelsin doktor bey .benım yaklaşık 2 aydır nefes darlığım var . 2 ay önce bir sabaha karşı sigara içtikten sonra nefes alamama nefe sdalığı boğazımda tıkanıklık çıkmayan balgam hissi oluştu ve kalbim çok şiddetli bir şekilde atmaya başladı hemen abdest aldım ölücem diye ve doktora acile gittim. bu arada ağrı yok hiçbiryerimde sadece nefes darlığı minik öksürük çıkmayan yapışmış gibi hissettiğim balgamı çıkarmaya çalışma öksürüğü yani.snra kan tahlili falan ciğer filmi birşey yok dedi.ben tatmın olmadm yedıkuleye gıttım ordada filme baktı nefes testıne baktı ve okut bronşit dedi henuz başlangıcı dedi antıbıyotık verdı ve kontrole gel dedı. ben kontrole gıtmedım sigarayıda bırakmıştım zaten bıraz düzeldiğimi hissettiğim için. ve daha sonra dünden beri aşırı derecede nefes darlığı kalbim duracakmış gibi korkuyorum cunku sureklı kalbımın atışını hissediyorum ve bundan bıktım bana yadımcı olurmusunuz doktor bey ..saygılarımla..

Siz de yorumunuzu paylaşın: