AĞRI KESİCİ İLAÇLAR CİDDİ RİTİM BOZUKLUĞU YAPIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ağrı kesici

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Tıpta kısaca NSAİ (non-steroit anti-enflamatuar) adıyla bilinen ağrı kesici, ateş düşürücü ve iltihap giderici olarak kullanılan ilaçların kalpte ciddi ritim bozukluklarına yol açabilecekleri belirlendi.

Hollandalı araştırmacılar ortalama yaşları 69 ve %58’ i kadın olan ve kalp ritim problemi olamayan 8 bin 423 kişiyi 13 sene takip ettiler.

Bu süre zarfında 857 kişide “atrial fibrilasyon” adı verilen ritim bozukluğu ortaya çıktı.

Bunların 261’ i hiç NSAİ kullanmıyordu; 554’ ü geçmişte kullanmıştı ve 42’ si de halen kullanıyordu.

NSAİ kullananlarda atrial fibrilasyon riskinin bu tür ilaçları hiç kullanmayanlara göre yüzde 80 fazla olduğu, risk artışının kan basıncı, kolesterol, sigara ve diğer kardiyo-vasküler risk faktörlerinden bağımsız olduğu belirlendi.

Daha önce yapılan çalışmalarda da böyle bir ilişki tespit edilmişti ama bu araştırma AF riskinin tedaviye başlandıktan kısa süre sonra ortaya çıktığını ve ilacın bırakılmasıyla da riskin zamanla azaldığını gösteriyor.

NSAİ nasıl AF yapıyor?

NSAİ ilaçları hangi mekanizmayla AF yaptıkları tam olarak bilinemiyor.

Böbrek dokusunda eksprese olan siklo-oksigenaz enzimini inhibe ederek etki gösteren NSAİ ilaçlar, sıvı tutulması, periferik direncin artması ve diüretik-antihipertansif ilaç etkilerinin azalmasıyla kan basıncında bir artışa yol açabilirler.

NSAİ kullananlarda tedavinin ilk günlerinde ekokardiyografiyle end-diastolik ve end-sistolik boyutların arttığı gösterilmiştir.

Enzim inhibisyonunun kanda potasyum seviyelerinde dalgalanmalara yol açması da mümkündür.

AF’ nin ortaya çıkmasında işte tüm bu etkilerin rolü olabilir.

Ayrıca hesaba katılması gereken bir husus da NSAİ kullanımı enflamatuar bir hastalığın varlığına işarettir ve AF riskini asıl artıran da ilaçlar değil bu altta yatan esas hastalık olabilir.

Atrial fibrilasyon nedir?

Atrial fibrilasyon (AF), yaşlılarda sık görülen bir kalp ritim bozukluğu olup felç, kalp yetersizliği risklerini ve mortaliteyi artırır.

NSAİ ilaçlar da siklo-oksigenaz enzimi inhibitörüdür ve iltihap ve ağrı giderici olarak yaygın şekilde kullanılır.

Bu ilaçların daha önce kalp krizi, felç ve kalp yetersizliği riskini artırdığı tespit edilmişti.

Gelelim neticeye

NSAİ ilaçlar tüm dünyada olduğu gibi bizde de yaygın olarak tüketiliyor.

NSAİ ilaçlar da diğer tüm ilaçlar gibi “gelişigüzel kullanılmamalıdır”.

Unutmayın, ilaçlar “kaş yapayım derken göz çıkaran” maddelerdir.

Özellikle “her zaman ağrıyan bir yerleri bulunan” ve NSAİ ‘ siz yapamayan kadınlara hatırlatırım.

KAYNAK

http://bmjopen.bmj.com/content/4/4/e004059.full

***

EK 1 (22.11.2022): Pain Relievers Like Ibuprofen and Naproxen May Worsen Arthritis Inflammation.

Taking anti-inflammatory pain relievers like ibuprofen and naproxen for osteoarthritis may worsen inflammation in the knee joint over time. This is according to a new scientific study being presented at the annual meeting of the Radiological Society of North America (RSNA) next week.

For the study, 277 participants from the Osteoarthritis Initiative cohort with moderate to severe osteoarthritis and sustained NSAID treatment for at least one year between baseline and four-year follow-up were included in the study and compared with a group of 793 control participants who were not treated with NSAIDs. All participants underwent 3T MRI of the knee initially and after four years. Images were scored for biomarkers of inflammation.

Cartilage thickness, composition, and other MRI measurements served as noninvasive biomarkers for evaluating arthritis progression.

The results showed no long-term benefit of NSAID use. Joint inflammation and cartilage quality were worse at baseline in the participants taking NSAIDs, compared to the control group, and worsened at four-year follow-up.

Kaynak: https://scitechdaily.com/nsaid-pain-relievers-like-ibuprofen-and-naproxen-may-worsen-arthritis-inflammation/

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: