FİZİK TEDAVİNİN KALÇA AĞRISINA BİR FAYDASI YOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kalça fizik tedavi

Kalça osteoartriti tedavisinde fizik tedavinin ağrı ve kalça fonksiyonu üzerine bir etkisinin olmadığı belirlendi.

Ağrılı kalça osteoartriti olan 102 hasta “aktif tedavi” ve “sahte tedavi” uygulanmak üzere iki gruba ayrıldı.

Aktif tedavi grubunda yer alan hastalara 12 hafta boyunca 10 seans manuel tedavi, ev egzersizleri, eğitim ve tavsiyeler ile eğer uygunsa yürüme yardımı uygulandı.

Sahte tedavi grubunda yer alan hastalara ise 12 hafta boyunca 10 seans etkisiz ultrason ve bir fizyoterapist tarafından kalçaya etkisiz bir jel uygulandı.

Bu tedavilerden sonra aktif gruptakiler kendi kendilerine egzersizlerine devam ederken, sahte tedavi grubundakiler de günde 3 defa etkisiz jeli kullanmayı sürdürdüler.

13 ve 36 hafta sonra hastaların ağrı ve kalça fonksiyonlarının her iki grupta da düzeldiği ama aralarında bir fark olmadığı belirlendi.

Sahte tedavi uygulanan hastalara aktif tedavi grubunda yer alanlara göre aksi tesirlerden daha fazla şikâyetçi oldular (yüzde 41’ e karşı yüzde 14).

Gelelim neticeye

BİR: Bir araştırmaya bakarak en azından kalça osteoartritinde fizik tedaviyi bir kalemde silip atmak doğru değil; üstelik bu birçok kusurları ve eksikleri olan bir çalışma.

İKİ: Gerek ilaç gerekse girişimli tedavilerin birçoğunun aslında iddia edildiği veya sanıldığı kadar etkili olmadığını da bir tarafa kaydetmek gerekir.

KAYNAK

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1872817

Siz de yorumunuzu paylaşın: