KAFALAR KARIŞTI: TEREYAĞI MI MARGARİN Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
becel

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Türkiye gazetesinin haberine göre Time dergisi son sayısına “Tereyağı yiyin” sloganıyla “tereyağını” kapak yaptı (1).

Ünlü derginin haberine Türk uzmanlardan çok farklı görüşler geldi; anlaşılan o ki kafalar iyice karışmış durumda (2).

Kalp ve damar sağlığı için her daim hayvani doymuş yağ ihtiva eden yumurta, tereyağı, tam yağlı yoğurt, peynir, işkembe ve kelle paça gibi yiyeceklerden uzak durulmasını öğütleyen Türk Kardiyoloji Derneği’ nin (TKD) bu habere mutlaka tepki göstermesi gerekiyor.

TKD’ nin web sitesini araştırdım ama bu haberle ilgili herhangi bir yazıya, yoruma rastlayamadım.

Üstelik Unilever ile yaptıkları “Kalbini Sev Kırmızı Giy” kampanyasının haberinin yer aldığı sayfaya da, bu sayfada bağlantısı verilen okuyucuların “bir yandan eğlenip bir yandan kalp sağlığıyla ilgili bilgilere ulaşabileceği” bildirilen siteye de “maalesef” ulaşamadım (3, 4).

Sayfalarda geçici bir problem mi var yoksa sayfalar tamamen mi kaldırıldı bilemiyorum ama “kalbini sevenler” hangi yağın kalp dostu olduğunu “çaktırmadan” şuur altına kazıyan bu sayfaya benim internet sitemden ulaşabilirler (5).

Gelelim neticeye

Time’ daki bu “Tereyağı yiyin” başlıklı haberi de dikkate alırsak, kalp sağlığının korunması için “hangi margarinin yenmesinin hatırlatıldığı” sayfaya erişilememesinin Türk insanının kalp sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atabileceği açık seçik ortadadır.

Halk kalp sağlığını korumak için  “margarin üreten firmalarla sponsorluk anlaşması yapan” Türk Kardiyoloji Derneği’ nin hem Time’ daki bu haber hem kendi sitesinde ulaşılamayan sayfası için acil açıklama yapması ve Türk halkını “sağlıklı yağlar” konusunda bilgilendirmesi gerekiyor.

“Yumurtaya, tereyağına, yağlı yoğurda peynire dadanıp” kalp sağlığı için elzem endüstri ürünü margarinleri ağzına bile sürmeyecek olan vatandaşın kalp sağlığının büyük bir riske girmesinden endişe duyuyorum.

TKD’ nin Time’ a da “halk sağlığını tehdit eden” bu yazıları için bir “tekzip metni” gönderip haddini bildirmesi şart.

Türk Kardiyoloji Derneği ve dünyanın kalp sağlığına her şeyden (paradan bile) çok değer veren şirketi Unilever’ den gelecek açıklamayı beklerken Türkiye gazetesinde yer alan “TIME dergisi kapak yaptı: “Tereyağı yiyin!” haberi okuyabilirsiniz:

“TIME dergisinde yayınlanan araştırmada tereyağının faydalarına geniş yer verildi.

Başta tereyağı olmak üzere doymuş yağların insan sağlığına zararlı olduğu yıllardır uzmanlar ve diyetisyenler tarafından kamuoyunda vurgulanan bir olgu.

Bu konuyla ilgili birçok araştırma ve deney varken TIME dergisi doymuş yağlarla ilgili yeni bir araştırmayı ortaya koyarak, doymuş yağların aslında iddia edildiği gibi, başta kalp olmak üzere insan vücuduna zarar vermediğini belirtti.

Doymuş yağların insan sağlığına faydalarıyla ilgili makale yayınlayan TIME, toplumun tereyağı, kırmızı et ve süt ürünlerinde bulunan doymuş yağlardan vazgeçmesiyle son 60 yılda obezite hastalığında yaşanan artışı vurguladı.

Makalede ayrıca, sadece ABD’de her yıl 1 milyon insanın kalp rahatsızlıklarıyla hayatını kaybettiğine değinildi.

Bunun sebebi olarak, aslında insan sağlığına faydalı olan, protein temelli doymuş yağlardan vazgeçilerek margarin, bitkisel, sıvı yağlar gibi karbonhidrat temelli alternatifler gösterilmiş.

Makale, 2010 yılında yapılan bir çalışmada, doymuş yağların kalp rahatsızlıklarıyla ilişkilendirilmediğini belirtiyor.

Türkiye’nin tanınmış kardiyologlarından Prof. Dr. Canan Karatay’ın da tereyağı ve doymuş yağların faydalarıyla ilgili çalışmaları olmuştu. “

KAYNAKLAR:

1. http://www.turkiyegazetesi.com.tr/dunya/166544.aspx

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/06/29/etibba-diyor-ki/tereyagi-aklandi-mi/

3. http://www.tkd.org.tr/pages.asp?pg=412

4. http://www.kalbinisevdegerinibil.com/

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/12/15/haftanin-haberi/turk-kardiyoloji-dernegi-yag-firmasiyla-isbirliginde/

***

EK 2 (7.6.2022): Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği MÜMSAD, son yıllarda margarinden uzaklaşan tüketicileri yeniden margarinle buluşturmak amacıyla bir kampanya düzenliyor. Yani, amaç kalp sağlığına zararlı olduğunu düşündüğümüz için uzak durduğumuz margarine, yeniden dönüşü sağlamak. Yıllardır trans yağların zararlı olduğunu söyleyen uzmanlar şimdi neden margarine yönelik olumlu açıklamalar yapıyor. Bir süre önce ‘margarinden kaçınılmalı’ diyen Taylan Kümeli, bu kampanyada yer alıyor. Prof. Dr. Ayşe Baysal, Neşe Erberk ve diyetisyen Salahattin Dönmez de bu kampanyaya destek oluyor. Özellikle ‘Çocuklarınızı katkı maddeler içeren yiyeceklerden uzak tutun’ diyerek yıllardır bu konuda halka bilgiler veren Prof. Dr. Rasim Küçükusta, margarini asla tüketmediğini söylüyor: “Sağlıklı beslenme için benim yediğim ve hastalarıma tavsiye ettiğim iki yağ var. Biri zeytinyağı diğeri hakiki tereyağı. Ben margarin yemiyorum ve kimseye de tavsiye edemem. Bana göre diyetisyenler margarin üreticilerine yağ çekiyor” dedi.

MASUM YAĞ YOK

Beslenme Diyet uzmanı Gürsel Doğan’a göre her şeyin aşırısı riskli. ‘Margarin sağlık açısından riskli’ denilebilmesi için günlük kullanım miktarını aşmamak gerekiyor. Doğan, “Tereyağı, zeytinyağı ve margarinin de dozu olmalı. Biz, yemeklerde 10 gram öneriyoruz. Oran önemlidir. Eğer 30 gram olursa kalp- damar riski taşıyor. Aslında biz toplum olarak zeytinyağının da ölçüsünü bilemedik. Zeytinyağı da masum değil” şeklinde konuştu.

MARGARİNDE 10 YILDIR TRANS YAĞI YOK

MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, son yıllarda kamoyunda margarin ile trans yağ arasında yanlış bir algılamanın oluştuğuna da dikkat çekiyor. Yurdagül, “Türk margarin sanayisinin önde gelen temsilcileri bu sorunu 1990’ların sonunda çözdüler. Ancak Türk margarin üreticileri trans yağ sorununu çözdüğü dönemde kamuoyunda trans yağa ilişkin yeterli bilinç yoktu. Şimdi yeni devreye giren etiketleme tebliğine göre ürünlerimizde ‘Trans Yağ Yoktur’ amblemini kullanarak sorumluluğumuzu yerine getireceğiz” dedi.

Zeytinyağını öneriyorum

Dr. Ender Saraç ise, 2000 yılından sonra margarinlerde iyi firmaların trans yağ oranını ya en aza indirdiğini ya da tamamen yer almadığını söyledi. “Ben yine de zeytinyağını öneriyorum” diyen Saraç, mutlaka margarin kullanmak isteyenlere önerilerde bulundu: Saraç, “Marketten margarin alırken, iyi firmaların ürettiklerini satın almalısınız. İçiriğinde trans yağın var olup olmadığına bakmalısınız. Ama trans yağı yoksa margarin gönül rahatlığı yenilebilir. Margarinler kolesterol de içermiyor.” Beslenme uzmanları margarin hakkında bunları söylüyor. Kardiyoloji uzmanı Ferhan Meriç, ise “İçinde trans yağı varsa, zararlıdır. Ancak burada önemli olan bu maddenin varlığı. Firmalar trans yağının artık olmadığı söylüyor. Yani kalp-damar hastalığına neden olan madde trans yağıdır. Eğer içinde yoksa risk aza iniyor” dedi.

Kaynak: https://www.yenisafak.com/hayat/diyetisyenler-margarincilere-yag-mi-cekiyor-112971

***

EK 3 (15.7.2022): GÜL TEMEL “1-) “MARGARİN YE, KALBİNİ SEV” diyenler şimdi “AŞI OL, KALBİNİ SEV” diyor! Daha yakın döneme dek Türk Kalp Vakfı ve Türk Kardiyoloji Derneği’ne Becel, Sana gibi margarin markaları sponsor oluyor, bu derneğe, vakfa bağlı kardiyologlar kalp sağlığı için margarin yemeyi öneriyordu!”

Resim

2-) Bu margarin markaları tarafından fon akıtılan kardiyologlar, önerilerini sorgusuz sualsiz dinleyen insanların kalp damarlarının tıkanmasına, kalp krizleri geçirmelerine açıkça sebebiyet veriyordu. Ve şimdi hiç düşünmeden “aşı olun” önerisinde bulunmakta bir beis görmüyorlar!

Resim

3-) İddiaları şu: Eğer aşı olmasaydı Covid’e bağlı kalp krizi ve miyokardit oranları fazla olacaktı. HAYIR! “Aşı olmamış” Covid tanısı konan ve iyileşme gösterenlerde miyokardit ve perikardit insidansında artış gözlemlenmedi:

Makale adı: The Incidence of Myocarditis and Pericarditis in Post COVID-19 Unvaccinated Patients—A Large Population-Based Study

Kaynak: https://www.mdpi.com/2077-0383/11/8/2219

4-) Diğer bir iddiaları ise, “aşılar miyokardite sebep olmuyor, kalp krizlerini tetiklemiyor, olumsuz etkilere yol açmıyor.” HAYIR! Covid aşıları, miyokardit ve perikardit gibi kalp sorunlarını 44 kat artırıyor:

Makale adı: Age and sex-specific risks of myocarditis and pericarditis following Covid-19 messenger RNA vaccines

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41467-022-31401-5

5-) Dün sayısız kalp sorunlarının müsebbibi olan margarinler hakkında yalan söyleyenler, bugün kalp sorunlarına sebep olduğu kanıtlanmış aşılar hakkında da açıkça yalan söyleyebiliyor. Dün margarin şirketlerinden beslendiler, bugün aşı üreticileri tarafından besleniyorlar!

Kaynak: https://twitter.com/gulltemel/status/1547611494367367169?s=20&t=xDGNxW6VoZ22H9r7EY9pPQ

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. 2011 yılında yayınlanmış olan, Karatay Diyeti kitabımın giriş bölümünde, Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bölümü Başkanı Dr. Walter Willet’in, 2002 yılında yayınlanmış olan bir sözüne yer vermiştim.

    Olduğu gibi burada vermek istiyorum, çünkü Time Dergisi, Tereyağı Yeyin dediği yazıda Dr. W.Willet’in çalışmalarını kaynak olarak göstermektedir.

    Dr. Willet diyor ki:2002 yılında: ‘ Yağlar problem değildir. Asıl şekerli içecek, patates, ekmek, makarna, pirinç ve tatlıları diyetimizden çıkarabilirsek kilo alma, obezite, şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp-damar ve felç hastalıkları gibi bir çok hastalığı önleyebiliriz’

    Time Dergisindeki yazıda, üç bilim adamı kaynak olarak verilmiştir. Dr. Willet, Dr. Hu ve Dr. Muzaffarian.

    Her üç bilim adamının bütün çalışmalarının özetleri, kaynakları ile birlikte, Karatay Diyeti kitabımda defalarca açıklanmıştır ve de verilmiştir.

    Sayın hekimlerimiz, zahmat edip de göz atmış olsalardı, MARGARİNLERİN, yani TRANSYAĞLARIN, ve RAFİNE KARBONHİDRATLARIN , yani ŞEKERLERLERİN bütün kronik dejeneratif hastalıkların nedenini öğrenmiş olacaklardı!

    Halkımızın da yalan yanlış beyanlarla akıllarını alt üst etmeyeceklerdi.

    Çocukluğumuzdan beri biliyoruz ki, hekim olmak bile şart değil, margarinler kalp krizi nedenidir!

    Hastalık nedenidir ve de sağlıklı MARGARİN diye bir yağ yoktur, bütün dünyada!!!

Siz de yorumunuzu paylaşın: