PARAYLA SAADET HAPLARLA SAĞLIK OLMAZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Alzheimer tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlar var ama bunların hiçbirinin hastalığı önleyici veya ilerlemesini durdurucu özelliği yok.

Bunlar sadece hastalık belirtilerini maskeliyor, o kadar.

Tedaviyi yanlış yerlerde arayan endüstri gelecek için de umut vermiyor.

Daha birkaç gün önce yazdım; son 10 senede Alzheimer için test edilen 244 ilaçtan sadece bir tanesi ruhsat alabildi.

Oysa Alzheimer’ e bugüne kadar keşfedilen ilaçlardan daha iyi gelen “tedaviler” ve “yöntemler” var.

B6+B9+B12 vitaminleri, tarçın ve çörek otu gibi ürünlerin ve egzersizin tüm ilaçlardan “daha etkili” ve üstelik de “zararsız” ve “bedava” olduğunu ortaya koyan araştırmalar var (1).

Haplarla sağlık olmaz

Cleveland’ da Case Medical CenterÜniversite Hastaneleri Beyin Sağlığı ve Hafıza Merkezi müdürü Alan Lerner de benim bıkmadan usanmadan söylediğim şeyi söylüyor: “Her zaman haplarla sağlık olmaz.“

Finlandiya’ da yapılan yeni bir araştırma da, sağlıklı beslenme, egzersiz, mental ve sosyal aktiviteler ile obezite, hipertansiyon, diyabetin kontrolünün hafıza kaybını önleyebileceğini gösteriyor.

Alzheimer Derneği’ nin Kongresi’ nde sunulan çalışmanın daha öncekilerden farkı, bu dört faktörün tümünün birden etkisini değerlendirmeye almış olması.

Mayo Klinik’ ten nöroloji ve psikiyatri profesörü Yonas Geda’ nın şu sözleri çok çarpıcı:

Rutin şeylerin, çok basit şeylerin koruyucu olduğu ortaya çıkıyor. Geçmişe dönüp anneannelerimizin eski tavsiyelerini tutmalıyız.”

Bu araştırmada 60-77 yaş arasındaki 1.260 gönüllünün bir grubu dört sağlıklı hayat tarzına uymaya teşvik edilirken diğer gruba standart bakım yapıldı.

İki sene sonunda sağlıklı beslenen, egzersiz yapan, mental ve sosyal aktivite ve kalp sağlığı risk faktörlerini yönetenlerin göre hafıza ve diğer bilişsel testlerde kontrol grubuna anlamlı derecede başarılı oldukları tespit edildi.

Bunlar içinde en önemlisi düzenli egzersiz yapmak. Buna göre haftada 3 günden az egzersiz yapanlarda bunama riski yüzde 82 daha fazla.

Orta yaşlara obez olmak Alzheimer riskini yüzde 60, hipertansiyon yüzde 61, sigara yüzde 59 ve diyabet yüzde 46 artırıyor.

Bu kişiler şimdi her iki grubu 7 sene daha takip ederek bu farklılığın devam edip etmediğini görmeyi plânlıyorlar.

Egzersizin etkisi çok fazla

Kongrede sunulan bir başka araştırma da orta yaşlarda yapılan egzersizin demansa karşı koruyucu etkisi olduğunu gösteriyor.

Buna göre 50-60 yaşlarında haftada üç gün akşam yemeğinden sonra gezinti yapanlarda 80 yaşına geldiklerinde daha az hafıza problemi görülüyor.

Daha önceki çalışmalarda da kitap okuma, bulmaca çözme, dil öğrenme, piyano çalma, örgü örme gibi mental ve sosyal aktivitelerin ve ölçülü yemenin hafıza kaybı riskini azalttığını ortaya koymuştu.

Katarakt ameliyatı da faydalı

Kongrede Lerner tarafından sunulan bir başka araştırmada ise hafıza kaybının katarakt ameliyatı olanlarda olmayanlara nazaran daha az olduğu belirlendi.

Ameliyat olanlarda görmenin düzelmesinin hayat kalitesini artırması ve davranışlar üzerine müspet tesir göstermesi yanında hafıza kaybını yavaşlattığı ve nöro-psikiyatrik belirtileri gerilettiği de görüldü.

Alzheimer’ in üçte biri önlenebilir

Lancet Neurology isimli tıp dergisinde yayınlanan makalede de fiziki aktivite, depresyon ve sigaranın dejeneratif hastalıklar için risk faktörü olduğu vurgulanarak basit hayat tarzı değişiklikleriyle her üç kişiden birinde Alzheimer hastalığının önlenebileceği ileri sürülüyor.

Carol Brayne “Bunamayı önlemenin tek bir yolu yok ama ileri yaşlarda bu riski azaltmak için yapılabilecek şeyler var” diyor.

Gelelim neticeye

İlaç ve gıda endüstrisi ve onların “işbirlikçisi” sözde bilim adamları tüm dünyayı senelerce “kolesterol masallarıyla” uyutarak insanları sağlıklı gıdalardan uzaklaştırıp kalp dostu diye margarin ve hazır gıdalara mahkûm ettiler.

Yumurtadan özür dilendi, tereyağının itibarı iade edildi; sırada kırmızı et var.

Nasıl kalp-damar hastalıklarını önlemenin yolu “kolesterol hapları” (statinler) içmek değilse Alzheimer’ i de başta kanser, alerji olmak üzere diğer hastalıkları da “ilaçlarla önlemek veya tedavi etmek mümkün değil”.

Endüstrinin ve işbirlikçilerinin yalanlarına kanmayın: İlaçlarla sağlık olmaz!

Sağlıklı olmanın hastalıklardan korunmanın tek yolu “hayat tarzıdır”.

KAYNAKLAR

http://www.usatoday.com/story/news/nation/2014/07/14/lifestyle-exercise-diet-cataract-surgery-alzheimers/12317995/

http://www.bps.org.uk/news/many-alzheimers-cases-could-be-prevented

http://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(14)70136-X/abstract.

http://www.medscape.com/viewarticle/828188

http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/07/08/yazilar/tip-yazilari/ruhsal-hastaliklar/alzheimer-de-ilaclarin-%99u-ise-yaramiyor/

Siz de yorumunuzu paylaşın: