ANTİBAKTERİYEL SABUNLAR ANA RAHMİNDEKİ BEBEĞİ ETKİLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Triklosan

Gebe kadının kullandığı antibakteriyel ürünlerin anne karnındaki bebeğe geçebileceği ve çeşitli gelişim ve üreme sorunlarına yol açabileceği bildirildi.

Amerikan Kimya Derneği’ nin San Francisco’ daki senelik toplantısında sunulan rapora göre, 184 gebe üzerinde gerçekleştirilen araştırmada “triklosan” isimli antibakteriyel kimyasal gebe kadınların tümünün, “triklokarban” ise yüzde 85’ inin idrarında tespit edildi.

Bulunan değerler sıradan bir Amerikan vatandaşının kanında bulunan değerlerden daha yüksek idi.

33 kadının göbek kordon kan örneklerinin yarısından fazlasında “triklosan”, dörtte birinde ise “triklokarban” bulunduğu da ortaya çıktı.

Bu sonuçlar, kimyasalların anne rahminde gelişmekte olan bebeğe de geçtiğini gösteriyor.

Ayrıca, kanlarında “bütil-paraben” isimli kimyasalın yüksek miktarlarda bulunduğu belirlenen kadınların bebeklerinin boylarının daha kısa kaldığı da tespit edildi.

Bütil-paraben de tıpkı triklosan ve triklokarban gibi antibakteriyel özelliğinden dolayı kozmetiklere ilave edilen bir kimyasal.

Triklosan ve triklokarban aralarında diş macunu, sıvı sabun, deterjan, kıyafetler ve çocuk oyuncaklarının da bulunduğu 2 binden fazla üründe kullanılıyor.

Geçen sene antibakteriyel sabun ve jellerin su ve sabunla yapılan temizliğe bir üstünlükleri olmadığını bildiren tıbbi fetva kurumu FDA hâlen bu iki kimyasal emniyetleri ve sağlığa olan muhtemel zararları konusunda çalışmalar yapıyor.

Bu sene başında Minnesota eyaleti triklosanı bazı ev temizlik ürünlerinde kullanılmasını yasaklamıştı.

Proctor & Gamble ve Johnson & Johnson gibi büyük üreticiler triklosanı ürünlerinden çıkarmaya başladı, birçok kozmetik firmasının da artık “parabensiz” ürünleri var.

Triklosan ve triklokarbanın zararları

Triklosan ve triklokarbanın antibiyotiklere dirençli bakterilerin oluşumuna sebep oldukları, beyin ve üreme sisteminin gelişimini etkiledikleri, bitki ve hayvanlarda biriktikleri biliniyor.

Triklosanın östrojenin metabolizmasını sağlayan ve onu plasenta aracılığıyla gelişmekte olan fetüse gitmesini sağlayan “östrojen transferaz” adı verilen bir enzimi inhibe ettiği biliniyor.

Östrojenin beyin gelişimi ve genlerin düzenlenmesinde önemli rollaerl var.

Parabenlerin de üreme bozuklukları, alerji ve deri irritasyonuna yol açma gibi riskler var.

Gelelim neticeye

Triklosan, triklokarban ve parabenler gibi antibakteriyel kimyasalların hem ispatlanmış bir faydaları olmadığını hem de kanser ve alerjilerden astıma antibiyotiklere dirençli bakterilerin oluşumundan kısırlık ve gelişim bozukluklarına sayısız zararları olduğunu defalarca yazdım.

Hijyen hastası kadınlarımızı bir kere daha duyuruyorum: Bırakın şu antibakteriyel ürünleri!

KAYNAK

http://www.environmentalhealthnews.org/ehs/news/2014/aug/germ-killing-chemicals

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Besparasiz dedi ki:

    Merhaba,
    Tiwetter’da rastladım yazınıza ve ilgiyle okudum..Çok titiz birisi olsamda herzaman dogal urünlerden yanayım.Karbonat ve sirke gibi.Ama ister istemez gunluk hayatımızda bahsettiğiniz ürünleri tüketiyoruz.Malesef !:(
    İmkansız gibi birşey bunları hayatımızdan çıkarmak..Okadarki yerleşmişler yaşantımıza 🙁

Siz de yorumunuzu paylaşın: