MCDONALD’S’ IN KAPATILMASI SAĞLIKLI BESLENME İÇİN AYDINLATMA FİŞEĞİDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Rusya’ nın Moskova’ daki McDonald’ s restoranlarından dördünü “geçici” olarak kapattığı ve diğerlerini de kapatacağı haberleri tüm dünyada geniş yankı buldu.

Peki, bunlar doğru mu, gerçek tam olarak böyle midir bilmiyorum ama en azından “zamanlamanın manidar olduğuna” hiç şüphe yok.

Önce bu konudaki yabancı ajansların haberini okuyalım:

“Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich’ in cumartesi günü, müfettişlerin fast food şirketi tarafından işletilen birtakım restoranları incelemelerinden sonra Rus otoritelerin McDonald’ s’ ları kapatmayı planlamadıklarını söylediği alıntılandı.

Itar-Tass Haber Ajansı tarafından Dvorkovich’ in ‘Hiç kimse bunu (yani Rusya’ daki McDonald’s ‘ların kapatılmasını) konuşmuyor’ demesinin Rusya’ yı çok önemli bir pazar olarak gören gıda zincirinin içini rahatlattığı bildiriliyor.

Perşembe günü Rusya’ nın tüketici gözlemcisi Rospotrebnadzor Moskova’ da aralarında ülkede ilk açılan ikonik restoranın da bulunduğu üç McDonald’ s şubesini geçici olarak kapatmıştı.

Başbakan Yardımcısı Dvorkovich, USA bazlı gıda zincirine yapılan bir seri incelemenin Ukrayna krizi dolayısıyla Rusya ve Batı arasındaki “müeyyide yaptırımları” ile bir alakası olmadığının altını çiziyor ve ekliyor ve ekliyor:

“Bu, tam da ülkedeki McDonald’s restoranlarının teftişinin tamamlandığı zamana denk geldi.”

Ülkenin gıda emniyeti gözlemcisi Rospotrebnadzor tarafından 18-20 Ağustos’ ta Moskova’ daki restoranlarda yapılan teftişte birçok hijyen kaidesinde, yiyeceklerin kaynaklarında ve atıkların yok edilmesinde ihlâller yapıldığı ortaya çıktı.

Geçici olarak kapatılan şubeler içinde en önemlisi 1990’ da Pushinskaya Meydanı’ nda açıldığında kapısında uzun kuyruklar oluşan restoran.

Tüketicilerden gelen sayısız şikâyet üzerine hamburger zincirinin ülkedeki bütün restorasyonlarının incelenmesine karar verildi.

İlk inceleme mayıs ayında kuzeybatıdaki Veliky Nevgorod şehrinde yapıldı ve çalışanların hijyen kurallarına ve şirketin hijyen dezenfeksiyon sistemine uymadıkları tespit edildi.

Rospotrebnadzor McDonald’ s’ ın aralarında Ekaterinburg ve Chelyabinsk gibi büyük şehirlerde olan Ural Bölgesindeki restoranları da inceliyor.

Gelecek haftadan itibaren 2014 Olimpiyat şehri Sochi’ nin ulunduğu Krasnodar bölgesindeki restoranlar da teftiş edilecek.

McDonald’ s’ ın Rusya’ da 440 restoranı var ve şirket bu son olaylara rağmen şube sayısını artırmayı planlıyor.

McDonald’ s’ ın 35 binden fazla çalışanı bulunuyor ve geçen sene 1.5 milyar dolarlık satış yaptı”.

Gelelim neticeye

Kim ne derse desin McDonald’s restoranlarının “geçici” olarak da olsa kapatılması fevkalâde önemli ve özellikle de zamanlaması çok mânidardır.

Rusya’ nın Ukrayna krizinden sonra Batı Dünyası’ nın ekonomik müeyyidelerine karşı bir sene süreyle USA, Kanada, Avrupa Birliği, Avustralya ve Norveç’ ten et, süt ürünleri, meyve ve sebze alımına ambargo koyduğunu unutmayalım.

Önümüzdeki günlerde restoran kapatma artar ve tüm ülkeyi kapsar mı bilemiyorum ama Moskova’ da ilk açıldığında kapısında yüzlerce metre kuyruk oluşan Pushinskaya Meydanı’ ndaki restoranın kapatılmasının “sembolik” önemi çok fazladır.

Rusya McDonald’s restoranlarını “siyasi” sebeplerle kapatmış olsaydı bu hiç de üzerinde durulacak bir olay olmazdı ve McDonald’s da bundan çok fazla etkilenmezdi.

McDonald’s büyük bir yara almıştır ve bu bence sağlıklı beslenme adına tüm dünyaya atılmış bir “aydınlatma fişeğidir”.

KAYNAKLAR

http://rt.com/business/182352-mcdonalds-ban-russia-dvorkovich/

http://www.themoscowtimes.com/business/article/mcdonald-s-won-t-be-banned-in-russia-deputy-prime-minister-says/505733.html

 ***

EK 1 (11.7.2021): ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin en büyük fast food zincirlerinden McDonald’s ve Burger King’i eleştirdi. Biden kararnameye imza atmadan hemen önce yaptığı açıklamada, kendisini rekabeti savunan “gururlu bir kapitalist” olarak tanımladı.

Rekabeti engelleyen uygulamalar sebebiyle orta gelirli ailelerin her yıl ortalama 5 bin dolar (yaklaşık 45 bin TL) kaybettiğini söyleyen Biden, daha yüksek bir maaş teklifi alsa da çalıştığı yerden ayrılamayan 26 yaşındaki bir işçiyi örnek gösterdi. Biden, “Onun yerinde olduğunuzu hayal edin. Kendinizi güçsüz, kapana kısılmış, saygısızlığa ve zorbalığa uğramış gibi hissederdiniz. Bu doğru değil” dedi ve şöyle bir ek yaptı:

Ya da McDonald’s’ın sözleşmelerinde maddeler vardı: McDonald’s’a gitmek için Burger King’den ayrılamazsınız. Hadi ama. O köftenin içinde ne olduğu konusunda ticari bir sır mı var?

ABD Başkanı’nın bu sözleri, salonda gülüşmelere yol açtı.

“Rekabetsiz kapitalizm, kapitalizm değildir, sömürüdür”

Biden’ın imzaladığı kararnamede işgücü piyasası, sağlık, ulaşım, internet, teknoloji, bankacılık gibi alanlarda rekabeti teşvik etmeye yönelik düzenlemeler var. “Rekabetsiz kapitalizm, kapitalizm değildir, sömürüdür” diyen Biden kararnameyle ekonomik hareketliliği engelleyen “gereksiz” mesleki lisans gerekliliklerinin sınırlandırılmasını, iş değiştirilmesinin kolaylaştırılmasını ve ücretlerin artırılmasının sağlanmasını hedefliyor. Kaynak: https://www.indyturk.com/node/386061/d%C3%BCnya/biden-mcdonalds-ve-burger-kingi-ele%C5%9Ftirdi-o-k%C3%B6ftenin-i%C3%A7inde-ne-oldu%C4%9Fu-konusunda

***

EK 2 (9.3.2022): “Coca-Cola, Sturbucks, McDonalds gibi dev gıda şirketlerinin Rusya’ dan çekilmesi, USA’ nın Rus halkının sağlığına verdiği ehemmiyeti göstermesi bakımından çok değerlidir.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş 14. gününe girerken dünya devlerinden art arda açıklamalar geliyor.

📌Ukrayna’ya desteğini belirten dev şirketler Rusya’dan çekildiklerini duyurdu.

👉🏽Şirketlerden bazıları: Starbucks, Coca-Cola, McDonald’s.

Kaynak: https://twitter.com/yenisafak/status/1501317881803554823?s=20&t=iuU2GtMCavPly9dBPqDw5A

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: