SİGARAYI BİRDEN BIRAKMAK KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR MU?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Bir okuyucum soruyor:

Uzun süre yoğun sigara içenlerin “birden” sigarayı bıraktıktan sonra 1-2 yıl içinde kanser tanıları aldıklarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?”

***

Okuyucumun sorusu gayet yerindedir:

Asistanlığımın ilk senelerinden beri sigarayı bıraktıktan kısa süre sonra akciğer kanseri teşhisi konan hasta sayısı elimde herhangi istatistiki bir bilgi olmamakla beraber hakikaten çok fazladır.

Bunu izah edecek çeşitli ihtimaller şunlardır:

BİR: Uzun yıllar sigara içtiği için akciğer kanseri riski zaten çok yüksek olan birinin “sigarayı bırakması” pek bir şey ifade etmez.

Sigarayı bıraktıktan ne 1-2 sene ne de çok daha uzun seneler geçse bile kanseri riski asla “sıfırlanmaz”.

Bunlar sigarayı bırakmayıp da içmeye devam etselerdi şüphesiz ki gene akciğer kanserine yakalanacaklardı.

Sigarayı bıraktıktan 15-20 sene sonra kanser teşhis edilen pek çok hastam oldu.

İKİ: Bu durumdaki hastaların bir kısmı KOAH’ la ilgili öksürük, balgam, nefes darlığı şikâyetleri üzerine sigarayı bırakmış olabilirler.

Sigaraya bağlı KOAH gelişen hastalarda akciğer kanseri riski, sigara içip de belirgin KOAH belirtileri olmayanlara nispeten çok daha yüksektir.

ÜÇ: Uzun seneler sigara içip de bırakanların bir kısmının ciğerlerinden şüphelenmeleri üzerine buna yeltenmiş olmaları mümkündür.

Mesela, bir gün balgamlarında kan görüp korkmuş olabilirler ve bu daha sonra bir daha tekrarlamadığı için de doktora başvurmayı düşünmemiş olabilirler.

DÖRT: Akciğer kanseri birden bire ortaya çıkan bir hastalık değildir; seneler içinde yavaş yavaş gelişir.

Yeni bazı araştırmalar içilen ilk sigaraların bile genleri etkilemeye başladığını gösteriyor ama bunun kanser olarak kendini belli etmesi için “senelerin geçmesi” icap eder.

Buna göre de bu kişiler sigaraya devam etseler de bırakmış olsalar da “zamanı geldiğinde” kanser kaçınılmaz olacaktır.

BEŞ: Esaslı tiryakiler uzun yıllar sigara içen birinin vücudunun sigaraya “adapte olduğunu” ve “belli bir saatten sonra” sigarayı bırakmanın vücut dengesini bozacağına inanırlar.

Sigaranın gerçekten de “immunsüpresif” yani bağışıklığı baskılayıcı bir etkisi vardır ve uzun seneler içtikten sonra sigarayı bırakanlarda bir “bronş hiperreaktivitesi” (bronş aşırı hassasiyeti) hatta tipik astım ataklarının ortaya çıkması da sık görülen bir tablodur.

Bu tablo sigaranın baskılayıcı etkisinin ortadan kalkmasıyla izah edilir ve aynı mekanizma akciğer kanseri için de mevzubahis olabilir.

Gelelim neticeye

Her ne olursa olsun burada tartışılmayacak bir durum var ve o da “akciğer kanserinin bir numaralı sebebinin sigara olmasıdır”.

Sigaraya erken başlanması, sigara içme süresi ve miktarının fazlalığı, dumanın derin olarak içe çekilmesi gibi etkenler akciğer kanseri riskini artırır.

Uzun seneler içtikten sonra sigarayı bırakmak elbette çok doğru bir davranıştır ama esas olan “hiç sigara içmemek” ve hatta “sigara dumanına pasif olarak bile olsa maruz kalmamaktır”.

Bunun için de asıl önemli olan insanların sigarayla tanışmasını ve dumana maruz kalmalarını önlemektir.

Sigarayı birden bırakmak kanser riskini artırmaz ve zaten sigarayı bırakmanın en etkili yolu bunu “azaltarak” değil “birdenbire” bırakmaktır.

KAYNAK

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20693378

 

Yazı için 73 yorum yapılmış:

  1. Yüksel dedi ki:

    Sigarayı bıraktıktan sonra sigara vücudta neye hasar vermişse oraya ağrı veriyo.vücut kendini onarmaya çalışıyo.ilk içildiğinde direk öksürür insan.yabancı bir madde akçiğer için.bir nevi tecavüz.4 gündür içmiyorum bir tane bile içsem yeniden başlarım.bununla savaşırım

  2. TUNA dedi ki:

    Bende bırakalı 1 ay oldu ağrımayan yerim yok tüm eklemlerim bacak kaslarım kol kaslarım her yerim ağrıyor diş etlerim bile şişti spn 3 gündür kanamıyor çok şükür
    bir ara çok korktum bana ne oluyor diye ne yalan söyliyeyim ölüm korkusu bile sardı acaba akciğer kanserimi oldum acaba lösemi mi oldum diye yaptırmadığım test kalmadı tüm sonuçlar normal çıkınca rahatladım ama pisikolojik olrak hep bir korku var içimde ama görüyorumki hemen hemen herkez aynı sorunları yaşamış direnin bu illetten kurtulacağımızdan eminim

  3. Nermin dedi ki:

    20 yıldır günde bir buçuk paket içiyordum 6 gün öncesine kadar 7. Günündeyim psikolojik olarak öyle bağımlıydım ki hem çok seviyor bir yandan da nefret ediyordum son zamanlar, nefret etmemin sebebi dişlerimin sararması ve yatak odamda sigara içmediğime rağmen odanın ağır bir şekilde sigara kokması oldu.dişlerime gelince fırçalamak kar etmiyor artık çünkü mineler yok oldu temizletmekten ve tabiki????Diş etlerinin çekilmesi, bu iş böyle olamaz bu böyle süremez ve geldik yoksunluk çekmeye ayy çok kötü oldum her an aklımda, hatta öyle anlarım olduki sigara yakıp içmiş olmaktan korkup etrafımda küllük, yanan sigara vs.aramaya başladım ? dün ve bu gün iyiyim biraz hepsi geçecek biliyorum.sadece karar vermeniz yeterli hele bir de inatçıysanız dadından yenmez üstesinden gelirsiniz, sigara ve sigara paketinden korkmayın bırakın masanın üstünde olsun bırakın gözünüzün gördüğü anında ulaşılabilir bir noktada olsun, çünkü onu her gördüğünüzde size güç verecek içmediğim her saat kendinize olan güveni artıracaktır, güç sigarda değil bizde?

  4. Nilay dedi ki:

    Ben sigarayı birden bıraktım içmeyeceğim dedim 9 ay bıraktım. Sonra 1 1.5 sene yakın gene bıraktım çok ağır bir hastalık geçirdim dedim ki kendi kendime sen beni bırakmadan ben seni bırakacağım. Ve 23 gün oldu bı gram istek yok merdiven çıkarken Zorluk çekiyordum artık daha iyi çıkıyorum. Çekmecem de

  5. Nilay dedi ki:

    Ben sigarayı birden bıraktım içmeyeceğim dedim 9 ay bıraktım. Sonra 1 1.5 sene yakın gene bıraktım çok ağır bir hastalık geçirdim dedim ki kendi kendime sen beni bırakmadan ben seni bırakacağım. Ve 23 gün oldu bı gram istek yok merdiven çıkarken Zorluk çekiyordum artık daha iyi çıkıyorum. Çekmecem de bı yarım paketten fazla sigara duruyor içmiyorum.
    Tavsiye sizlere
    Bol bol yürüyün,spor yapın,su için, leblebi işe yarıyor el alışkanlığı için stres topları alın iyi geliyor.

  6. Gökhan dedi ki:

    1. Vazgeçmeniz gereken hiçbir şey yok. Kazanacağınız bir sürü güzel şey var.
    2. “Tek bir sigara-İlk Sigara (kahvaltıdan sonraki-Sindirim Sigarası)” düşüncenizi aklınızdan çıkarın. Öyle bir şey yok. Yalnızca pislik ve hastalık dolu bir yaşam var.
    3. Sizin başkalarından hiçbir farkınız yok. Her tiryaki sigarayı kolaylıkla bırakabilir.
    Aşağıdaki talimatlara uyarsanız başarısızlığa neden kalmaz.
    1. Bir daha içinde nikotin olan hiçbir şey içmeyeceğinize, çiğnemeyeceğinize veya yemeyeceğinize dair resmi bir ant için ve buna sadık kalın.
    2. Şunu aklınızdan çıkarmayın: Vazgeçtiğiniz hiçbir şey yok. Sigara içmeyen bir insan olarak her bakımdan daha iyi durumda olacaksınız (bunu zaten hep biliyordunuz.) Sigara içmek için hiçbir mantıklı neden olmadığı halde sigaradan bir tür zevk ya da destek aldığınızı sanıyor olmalısınız –yoksa içmezdiniz. Sigara ne gerçek bir zevk nede gerçek bir destektir. Bu, sonradan acı duymamak çok hoş olduğu için başınızı duvara vurmak gibi bir yanılgıdır.
    3. Sigaradan vazgeçmeyecek tiryaki yoktur. Siz bu sinsi tuzağa düşmüş milyonlardan yalnızca birisiniz. Bir zamanlar sigarayı bırakamayacaklarını düşünen diğer milyonlarca tiryaki gibi sonunda siz de bırakacaksınız.
    4. Sigaranın avantajlarıyla dezavantajlarını ne kadar çok tartarsanız tartın hep aynıdır: “Geri zekâlılık etme, sigarayı bırak.” Bu hiç değişmeyecek. Hep böyleydi yine böyle kalacak. Kararınızın doğruluğuna inandıktan sonra kuşku duyup kendinize eziyet çektirmeyin.
    5. Sigarayı düşünmekten korkmayın, sürekli düşünüyorsanız da merak etmeyin. Yalnız bundan sonra sigarayı şu şekilde düşünmelisiniz: “YAŞASIN! ARTIK SİGARA İÇMİYORUM!”
    6. Sigaranın yerine başka bir şey kullanmayın. Sigaralarınızı SAKLAMAYIN. Tiryakilerle birlikte olmaktan KAÇINMAYIN. Artık sigara içmiyorsunuz diye yaşam tarzınızı DEĞİŞTİRMEYİN. Yukarıdaki talimatlara uyarsanız sigaradan kurtulduğunuzu yakında anlarsınız.
    Fakat:
    7. O anın gelmesini beklemeyin.(Sigarayı Unutma Anı) Hiçbir şey olmamış gibi yaşamınıza devam edin. Güzel günlerin tadını çıkarın kötü günleri de atlatmaya çalışın. Bu sayede o anı fazla beklemezsiniz. Bir süre sonra farkında olmadan zaten unutup gideceksiniz!

    Ben bıraktım…darısı diğer tiryakilerin başına!

  7. Serpil dedi ki:

    Merhaba 46 gün olmuşiçmeyeli.. İ eli de yaklaşık 20 sene..akciğer enfeksiyon kapıp bronşit üst solunum enfeksiyon VS olup ağır zatürre olunca bıraktım akciğer enfeksiyon kapmış dedi Dr çokkk korktum ve o korku ile bıraktım. üzerine de şuan ciddi şekilde başımın içinde son 3 haftadır başlayn yani antibiyotikler bitirince başladı sanırım tesadüf değildir başımın içinde bir baskı ağrı desem değil baş dönmesi desem değil lakin bir de sinir hali tahammülsüzlük ağlama histeri gibi geçmiyor bu biraz azaldı başımdaki ağırlık ve baskı gibi olan şeyde 3 hafta oldu hala baskı var ve devam ediyor azaldı ama devam ediyor tomografi çekildim hiç bir sey yok ne yapacağım acaba sigaradan mı ve sanki çok nadiren de olsa ara ara sanki dönüyor başım bütün bunlar sigaradan mı?!

  8. Ömer dedi ki:

    Zafer İnananlarındır.Direnmeye devam edin.Nasıl bıraktığınız önemli değil önemli ve harika olan bu illetten kurtulmaktır..Suyun tadı ,koklamayı unuttuğumuz hoş kokular,ağız temizliği, evin içindeki iğrenç kokunun gidişi,her gün duş almak zorunda kalmamak,çocuklarımızın yanımıza serbestçe gelmesi..vs.vs.vs bütün bunlar için değer iyi ki bırakmışız

  9. Can dedi ki:

    Yaklaşık 13 yıldır sigara içmekte idim zaman geçtikçe çok daha çok içmeye başladım…sabah aç karnına 5 kahvaltı sonrası yine 5-6 adet duştan çık iç yola çık iç otobüse binmeden ve inince yolda cafede sahilde delirmiş gibiydim… günde neredeyse 3 pakede doğru… ciğerlerimde noktasal ağrılar oluyordu bu ağrılar zaman zaman kalbimede vuruyordu.. öyle prensestim ki randevu alıp da sigarayı bırakabileceğime karar vermiştim( sanki çok lüksüm vardı gibi ) yoğunluktan dolayı alamadım tabiiki sonra bi sakız aldım çiğnemeye başladım ve herkes bıraksa ben bırakamam diyen ben kimse bırakamaz ama ben bırakıcam dedirtti.. Meğer bağımlılığım karbonmonoksit , zifir , duman kokusuna değil de sadece nikotineymiş… Yaklaşık 3 ay oldu hayatımda sigaraya, sigaralı arkadaşa ve dumanlı ortamlara girmiyorum…. Rabbim herkese kendi azmini kararlılığını ve can sağlığının önemini hatırlatsın… Bu illetten hastalanan hastalara acil şifa, ve bunun için hasta olanlara bakan doktorlara da şifa merhamet ve sabır versin….

  10. Salih dedi ki:

    4 gün oldu bırakalı çok şidetli baş agrısı çekiyorum fakat bunun geçici bir Ağır oldugunuda biliyorum bu illeti bir daha içmek için var göçümle savaşacağım daha sağlıklı bir hayat için lütfen sigarayı bırakın

  11. Çağlar dedi ki:

    1973 doğumluyum 1985 te bu illete başladım son 20 yıldır 5 veya altı defa bırakmayı denedim en fazla 10 gün içmemiştim. Günde 50 adet kadar içiyordum,4 Nisan 2020 saat 9 da sigara içtim ve bitti artık birdaha içmiyorum dedim bugün 10 mayıs 2020 artık bitti bazen aramıyor değilim ama gerçekten en çok 3 dakika sürüyor o yoksunluk, kurtuldum arkadaşlar çok şükür en çok şu sıkıntı covid 19 etken oldu bırakmama planlamadım kendimi hazırlamadım ama Allah’ın izni ile bitti. NOKTA

  12. Hasan dedi ki:

    20 yıldır içiyordum bu ramazan ayına girmeden 1 gun öncesi nefesim daraldı. Kendi kendime manyakmisim bu illeti neden hala içmeye devam ediyorum diye kendime kızdım. 28 gun oldu içmeyeceğim inşallah. Lakin şu nefes darlığı ara sıra oluyor insallah onuda bir an önce atlatırım. Icen arkadaşlara tavsiyem bu illet sizden güçlü değil bir an önce bırakın bu illeti. Saygilar

  13. MUSTAFA dedi ki:

    BANA BİRİ YARDIMCI OLSUN YOKSA BAŞARAMAYCAM YAŞAYAN OLDUMU SADECE BENDEMİ OLUYOR 15 SENE SİGARA İÇTİN NESLE GRİP GASTALIKLARI DIŞINDA BOGAZ AGRISI HİÇ ÇEKMEDİM 15 SENE BAŞIMA GELMEYEN SEYLER SEKIZ AYDIR CEKİYORUM YANAĞIM İÇ TARAFI PATLADI ÜST DAMAK YARALAR OLUÇTU HEPSİ BURNUMDA NEFES AALAMAYCAK ŞEKİDE YARALAR VE KANAMALAR OLDU AHEPSİ GEÇTİ AMA ÜÇ AYDIR BOĞAZ AĞRISI ÇEKİYORUM YUTKUNAMIYORUM ÜÇ DOKTOR GEZDİM HEPSİ ZAMANLA GEÇER DİYOR BIRONJİT OLDMUSSUN DIYEN VAR ÇESİTLİ ANTİBİYOTİK KULLANDIM AMA GEÇMİYOR BOYAZIM SADECE BENMI ÇEKTİM SİZDE DEMİ GÖRÜNDÜMÜ BUNLAR

  14. Veysel dedi ki:

    1 mart 2020 de sigarayı braktim cok acayip bogaz agrisi ve yutkunma war geçe uyuyamiyorum 2 ay once doktora gittim gastirit reflu war sende dedi ama ilaç kulaniyorum malesef fayda etmiyor anliyacaginiz diyete başladım hayla ayni geçmiyor

  15. Muhammet dedi ki:

    Bende yaklasik 10 gun once biraktim benle beraber 7 kisi biraktik tabi ikisi geri basladi ama kiz arkadsmlar ayni biraktigimiz ucin cok bosluklarimiz oldu gecmeyen hatta 5 gun suren bas agrisi agizda yaralar isthahsizlik ve son olarak da vucut kirginlimiz var ins covit degilizdir ama korkum sigrayi biraktiktan sonra basladi sonusta 18 sene bi fii sigra icimisim ama bundan sonra ins herkeze tavsiye ederim İcmeyin Saglik herseyden onemli size tavsiyede bulunmak isitiyorm (allen carr ) bu videoyu izleyipte sigrayi birakamayacak insan yoktur sanirsam bana da hayir dua si edersniz birakma orani%70

  16. Yigitsen uslandir dedi ki:

    Ben 19 yıl gunde 1buçuk paket içiyordum.biranda bıraktım.aslinda zorunda kaldım saglik için.ilk 3 gün cok zor gecti.sonra gün geçtikçe sigara içme istegi azaldı.ilk zamanlar,baş agrısı,eklem agrısı kısaca heryerimde ağrılar,konuşma zorlugu,ses kisikligi vs.sigarayı bıraktim diye nefes darligi bile başladı.45 gün oldu bırakalı.çogu geçti.hafif arada nefes darlıgı gelir gibi oluyor.birde mide de biraz sorun yaşıyorum.ALLAHın izniyle onlarda gececek.biraz zorlu geçiyor ama gecici etkiler.sabreder ve kendimize güvenirsek bu iş biter.ilaç falan hikaye bence.kafada bitecek bu iş.böyle şeyler yaşarsaniz merak etmeyin vücut kendine geliyor.herkeste aynı etkiler olmuyor

  17. Selahattin dedi ki:

    49 Yaşındayım.. 34 yıldır hiç bırakmadan (lise 1.sınıf 15 yaşında başladım) günde 1,5 paket sigara içiyorum.Champıx kullanmaya başladım 12. günde bıraktım 7 gündür hiç içmiyorum.İlaçla çok rahat bıraktım bazen krizler geliyor ama dayanınca geçiyor.. Dilerim herkes bu illetten kurtulur.

  18. Ercan dedi ki:

    10 gün oldu bırakalı. Bir süredir bırakmaya çalışıyordum ama etraftaki tetikleyiciler o kadar çoktu ki baş edemedim. Tatile çıkmaya karar vermiştim. Bu da bir fırsat diye düşündüm. Ama tatil de burnumdan geldi. :-)) Utanmasam yoldan adam çevirip bi dal sigara ver diyecektim ilk iki gün. 3 gün nispeten daha iyiydim ama yine her yerde gözüm arıyordu. Baş ağrım, boğaz ağrım, halsizlik, birazda üşüttüm heralde. Boğaz ağrım hâlâ devam ediyor. İstanbulu un ayazı fena çarptı bide üstüne terli su içtim. Hastaneye gitmedim ama gırtlak kanseri falan oldum diye düşünmüyor da değilim hani. Ama bu tür kaygıların ve daha fazla endişe durumunun olabileceğini bilerek kendimi sakinleştiriyorum. Ölüyorum diye vasiyet yazmayı bile düşündüm… :-)) şimdi daha rahatım. Hasta olmama rağmen garip bide rahatlık var. Nefesim açılmış gibi, akciğerlerim kendini temizliyor ve sanki ben bunu hissediyorum. Daha fazla yol yürüyorum. Sporun etkisi de çok fazla tabiki
    Nikotinin tetiklediği mutluluk hormonlarını bu sayede aktif tutabiliyorum.
    Kokusunu kullanırken de sevmezdim ama şimdi midem bulanıyor. Ama içme isteği hala var. Kendime bi ‘hop!’ deyip duruyorum bir kaç dakika sonra geçiyor. Ama bulunduğum ortamı değişiyorum yada o an başka bir şey yapıyorum. Yazınca kolay ama yaşayınca o kadar da kolay olmadığını göreceksiniz. Ve dayandıkça insan kendiyle gururduyuyor. Etrafımdaki herkesi uyardım. Kapalı ortamlarda sigara içecekseniz beni çağırmayın, etrafta sigaranızı bırakmayın, mümkünse sizde benle beraber bırakın… Hayatımda zararlı olan ne varsa onları terketmeye karar verdim. Siz de öyle yapın. 🙂

  19. Ziya Verim dedi ki:

    Yaklaşık 97 gün oldu bırakmak süperrrr

  20. Derkan BERK dedi ki:

    Sigara içiyorum maalesef. Burada ilginç şahitliklerimi yazacağım. Her ne kadar Sayın Hocam sigarayı bıraksa da kanser olanları listelemiş olsa da; herhalde dalgınlıkla önemli bir maddeyi unutmuş olmalıdır. Elektronik sigara konulu ciddi bir belgeselde bir hematolog un şu cümlesini işittim ama o belgesele erişemiyorum. Bir kişi yaklaşık 10 paket yılını doldursa; yani 1 paket içerek 10 yıl geçirse ve sigarayı bıraksa, 2 sigarasız yıl içerisinde kanser olma riski %50 nin üzerindedir. demişti. Buna şöyle bir açıklama getirmişti: Yakılarak içilen klasik sigara, akciğer hücrelerini tahrip eder ve bunu kök hücreler tamir eder. Böyle tamir süreci 10 yıl sürer gider. Kişi sigarayı bırakır ama kök hücreler “patron sigarayı bıraktı demez ve tamirata devam ederler. İşte biz bu duruma kanser diyoruz” demişti. Yani kök hücreler tamir edilecek bir yaralanma görmese de orada tamir ediyor çalışması yaparak sahte akciğer oluşturmaya çalışıyor ve bu da Tümör olarak adlandırılıyor. Adeno karsenomların hemen tamamı kök hücre yanılsamalarıdır, diyorlar. Ben demiyorum, onkologlar konuşsun en iyisi… Doğru konuşanı şimdilerde 99 köyden kovuyorlar… Sağlıklı günler temennisiyle saygılarımı sunarım.

  21. Serhan dedi ki:

    Hidrojen sülfür, karbonmonoksit ve metan gazı. Bir de bunlara çok ince kömür tozlarından ilave edelim buyurun maden işçilerimiz. Her gün yüz binlerce maden işçisi kanser oluyor ya da zehirlenip ölüyor mu??? Kanser olmak, ölüvermek dereden tepeden tanrıcılık oynamak hallerini bırakmamız gerekiyor millet olarak…

  22. Erkan erkan dedi ki:

    Yaklaşık 7 kere bırakıp tekrar başladım 38 yaşındayım 13 yaşımdan beri kullaniyorum bu zıkkımı hiç bir araştırmaya inanmıyorum kan değerlerinden tutunda genel sağlığınız 6 ay sonra pert oluyor bir yerden epileptik tutunda çok kolay hastalanma depresyona kadar kimse masal anlatmasın sigara bırakmanın yarardan çok daha zarar verdiğini bırakanlar bilir ya hiç icmiyecsin ya bırakmayacaksın benim kendi fikrim ve deneyimim bu

  23. Murat Y. dedi ki:

    40 yaşındayım. 25 sene sigara içtim. Ve sigarayı aklıma gelen her yerde içtim. O kadar bağımlıydım ki sanki sigarayı içmiyor yiyordum. Diş çektirsem kapıdan çıkıyor ağzım uyuşuk yamuk yumuk hemen sigara yakan biriydim. Çok denedim bırakmayı. Hep maddi yanını düşündüm. Ama dedim ki kredi çeker bu sigarayı gene içerim tek keyfim bu diyerek hiç bir zaman bırakamadım.

    Ne zaman yemek yerken yorulup bi kaç saniyeliğine bekleyip derin nefes alıp sonra tekrar yemek yemeğe başladım, koşarak çıktığım merdivenleri 1. Kata geldiğim anda soluk soluğa kaldım. İşte onzaman dedimki murat vucut alarm vermeye başladı. Bırakmak için yatalak olmayı beklemeye gerek yok. Olduktan sonra da bırakmanın bi anlamı yok. Ya hiç olmamak için bırak ya da olacaksan bunu bu yaşlar da değil daha yaşlı yaşlara bırak diye 20 gün kendi kendime sürekli telkinler verdim. Sonra son paket bittiğinde içmiyorum dedim bir anda bıraktım. İlk 3 gün yüzüm şişti ve kızarmaya başladı. Her sigara içme istediğimde 3 gündür içmedim bu acıyı çekiyorum. Bir dumana bu acıyı ve mücadeleyi çöpe atamam diye beynime sürekli ret sinyalleri gönderdim :).

    Boğaz ağrılarım başladı. Genelde uykudan uyanıp kalkınca boğazım kapancak gibi şiş hissediyorum. Ama uyandıktan bir saat hiç ağrı olmuyor. Ara ara sigara içme istediği geliyor. Sohbet anında dur bi sigara yakayıp diye elğm sigara gidiyor ama sigara olmadığını görünce, yanben sigarayı bıraktım deyip hatırlıyorum. Fakat bu nikotin yoksunluğu değil. Sadece alışkanlıklardan dolayı. Bunda anlık oluyor olup ve geçiyor. Bazen 2-5 dk arası bi içme istediği geliyor. Ama dikkati dağıttında anında yok oluyor.

    İlaçlar bandlar destek ürünler hikaye. Sigarayı bırakmak için maddiyat çevre baskısı sağlıklı yaşam mutlu yaşam diye çok denedim olmadı.

    Ne zaman ciğerler ve vucut alarm vermeye başladı. Ölüm korkusu Allah korkusunun önğne geçti işte o zaman anında bıraktım. Demem o ki her şey beyinde ve dikkatinizde.

    Bırakırlen elbette zorlancaksınız. Kolay olsa herkes anında bırakırdı. Zor olduğu için bırakılmıyor ve dumana karşı bir savaş veriliyor.

    Şimdi ya Zoru başaranlardan olup sigarayı bırak
    Ya da kolay yolu seçip sigara içmeyedevam et.

    Doktorun seni bi süre misafir edeceğiz deyip hayatının geri kalanını yataklarda oksiyen tüpleri ile ilaçlarla hastahane koridorlarıında iyileşme umudu ile ömürünün kalan günlerini geçirirken keşke bıraksaydım ya da hiç içmemiş olsaydım pişmanlıkları ile endişeli bir yaşlılık dönemine kendini yelken açarken bulursun.

Siz de yorumunuzu paylaşın: