BABANIN SİGARASI DOĞACAK ÇOCUĞUNUN ASTIM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Babaların eşlerinin hamile kalmalarından önce sigara içmiş olmasının bile çocuklarında astım riskini artırdığı tespit edildi.

Avrupa Solunum Derneği’ nin (European Respiratory Society=ERS) Münih’ teki toplantısında sunulan araştırma Norveç’ te, 13 bin erkek ve kadın üzerinde gerçekleştirildi.

Araştırmada anne ve babaların sigara içme alışkanlıklarına ve bunların çocuklarındaki astım ensidansına bakıldı.

Baba 15 yaşından önce sigara içmişse ve ne kadar uzun süre içmişse, çocuğunun saman nezlesi ile birlikte olmayan non-alerjik astım ihtimali de o kadar fazla bulundu.

Annenin sigara içme alışkanlığı ile çocuğunda astım ortaya çıkması arasında herhangi bir ilişki görülmedi.

Bu sene Avustralya’ lı araştırmacılar da gebelikten önce sigara, alkol ve sağlıksız beslenmenin doğacak bebeğin sağlığını riske attığı ve hayat tarzından kaynaklanan obezite ve diğer problemlerin gelecek nesle de geçebileceği gösterilmişti.

Daha önce hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda da babanın hayat tarzı özelliklerinin yavrularının sağlığını etkilediği belirlenmişti.

Bergen Üniversitesi’ nden Dr. Cecile Svanes şunları dile getiriyor:

Bu, anne ve babanın gebelikten önceki sigara içme alışkanlıklarının çocuklarının solunu sistemi sağlığını nasıl etkilediğini ortaya koyan ilk çalışma olması bakımından çok önemli.

Bu sonuçlar babanın maruz kaldığı diğer olumsuz faktörlerin de çocuklarının sağlığı üzerine kötü tesirleri olabileceğini düşündürüyor”.

Hayat tarzı gelecekteki çocuğun sağlığını etkiliyor

Sigara, alkol, diyet, hava kirliliği gibi günlük hayatta karşılaştığımız çevresel faktörler genlerde DNA dizisini etkilemeden çok küçük değişiklikler yaratabiliyor.

Bu “epigenetik değişiklikler” de sperm veya yumurta aracılığıyla bir sonraki nesle geçebiliyor.

Epigenetik faktörlerin bir sonraki nesle geçmesi değişen çevreye uyumun bir gereği olarak görülüyor.

Mesela, bir erkek veya kadın uzun süre açlığa maruz kalırsa, genleri bu zor zamanların bir hatırası olarak bebeğin de daha az yiyecekle yetinebilmesi için değişiyor.

Fakat bebek fazla yiyecek bulup yediğinde vücudu bu fazla başa çıkamıyor ve diyabet gibi metabolik hastalıklar ortaya çıkıyor.

Bunun tam tersi de mümkün.

Anne babadan biri çok fazla yiyorsa bebeği de çok fazla yiyecek bekliyor ama bu fazla yiyecek gelmediğinde sağlık problemleri başlıyor.

Anne veya babadan gelen en büyük etkinin de yumurta ve spermin nihai değişiklikleri yaşadığı gebelikten önceki üç aylık dönem olduğu düşünülüyor.

Gelelim neticeye

Bu araştırma, sağlıklı evlatlara sahip olmak için çocuk anne rahmine düşmeden önce de doğru hayat tarzının benimsenmesinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

İnsan kendi sağlığına önem vermeyebilir ama şayet çocuk sahibi olmayı düşünüyorsa durum değişiyor.

Anne baba adaylarının dikkatine sunarım.

KAYNAK

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2747833/Men-smoke-unborn-baby-asthma-ve-quit-years-birth.html

Siz de yorumunuzu paylaşın: