KARACİĞERİNİ SEVEN BİTKİSEL ÜRÜNLERDEN UZAK DURSUN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Bitkisel ilaç ve gıda takviyelerinin sebep olduğu karaciğer hasarlarının son on senede yüzde 7’ den yüzde 20’ ye çıktığı belirlendi.

Araştırmada, vücut geliştirme amacı dışındaki takviyelerin daha ağır hasarlara, karaciğer nakline ve ölümlere yol açtığı ve orta yaşlı kadınlarda daha fazla görüldüğü de bildirildi.

Hepatology isimli dergide yayınlanan araştırmada, 2004-2013 seneleri arasında parasetamol dışında kalan ilaçlara veya bitkisel ilaç ve gıda takviyelerine bağlı karaciğer hasarı olan 893 hastaya ait veriler analiz edildi.

Karaciğer hasarlarının 45’ inin vücut geliştirme haplarından, 85’ inin vücut geliştirme dışında kalan besin desteklerinden ve 709’ unun da ilaçlardan kaynaklandığı belirlendi.

İlk iki senede bitkisel ilaç ve gıda takviyelerine bağlı karaciğer hasarlarının oranı yüzde 7 iken, on sene sonra bu oran yüzde 20 olarak bulundu.

Vücut geliştirme için kullanılanlar dışındaki takviyelere bağlı karaciğer hasarı için karaciğer nakli gerekmesi, konvansiyonel ilaçlara bağlı hasarlar için karaciğer nakli gerekmesine göre daha fazla idi (yüzde 13’ e yüzde 3).

Vücut geliştirme desteklerinin genç erkeklerde uzamış sarılık vakalarına yol açtığı ama bu yüzünden hiçbirine karaciğer naklinin icap etmediği de belirlendi.

Araştırmanın uzmanlarından NavarroBitkisel ilaç ve gıda takviyelerinin onay alması ilaçlara göre çok daha kolay olması, bu tür ürünlerin daha tehlikeli olmalarına yol açıyor” diyor.

Amerikalıların gıda takviyesi merakı artıyor

USA’ da bitkisel ilaç ve gıda takviyesi kullanan erişkinlerin sayısı giderek artıyor ve şu anda bunların yarısının bu tür ürünleri kullandıkları biliniyor.

Araştırmalar bu tür ürünlerin kadınlar, 40 yaşın üzerinde olanlar ve eğitim düzeyi yüksek olanlar tarafından daha çok kullanıldığını gösteriyor.

NHANES III (National Health and Nutrition Examination Survey) verilerine göre, en çok tercih edilen ürünler içinde multivitaminler, mineraller, kalsiyum ve balık yağları ilk sırada geliyor.

Gelelim neticeye

Bitkisel ilaçlar ve gıda takviyeleri USA’ da olduğu gibi bizde de çok rağbet görüyor.

Elimde bir veri olmamakla beraber gözlemlerim, bunlara ülkemizde de erkeklerden çok kadınların ve gençlerden ziyade orta yaş üzerinde olanların daha çok düşkün oldukları şeklinde.

Tüketicilerin (!) çoğu bu ürünlerin faydası olmasa bile hiç değilse zararı olmadığını sanıyor ama bu araştırmanın da ortaya koyduğu gibi gerçek hiç de öyle değil.

Bitkisel ürün, gıda takviyesi, mineral, vitamin, antioksidan ya da adı ne olursa olsun bunlar elbette sağlıklı yaşamamız için gereklidir ancak çok özel durumlar dışında ilaç olarak alınmaları doğru değildir.

Bitkisel ürünlere kanmayın, yağmurdan kaçarken doluya yakalanmayın.

KAYNAKLAR

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140904084608.htm

http://dx.doi.org/10.1002/hep.27317

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Reyhan Gürbüz Şat dedi ki:

    KARACİĞERİNİ SEVEN BİTKİSEL ÜRÜNLERDEN UZAK DURSUN başlıklı yazıdaki
    ‘Karaciğer hasarlarının 45’ inin vücut geliştirme haplarından, 85’ inin vücut geliştirme dışında kalan besin desteklerinden ve 709’ unun da ilaçlardan kaynaklandığı belirlendi.’
    cümlesinde yüzdelik oranlarının nasıl hesap edildiği anlaşılmıyor, açıklayabilir misiniz.
    iyi çalışmalar.

  2. Cemile Aktaş dedi ki:

    Bitkisel ilaçlar çok büyük bir pazar haline geldi ve de büyümeye devam ediyor. Tabii ki ilaç sektörü ile boy ölçüşemez ama bunların tüketimi her geçen sene artıyor. Güzel uyarıcı bir yazı.

Siz de yorumunuzu paylaşın: