ŞEKER HASTALARINA HER GÜN İKİ YUMURTA

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Canan Karatay 1

Yumurtanın tip 2 diyabet hastalarında kolesterol seviyelerine kötü bir etkisinin olmadığı, 3 ay süreyle yumurtadan zengin diyetin iştah kontrolünü daha iyi yaptığı ve daha fazla tokluk hissi yarattığı bildirildi.

European Association for the Study of Diabetes 2014 Toplantısı’ nda sunulan rapora göre, diyabet hastaları haftanın altı günü her gün 2 yumurtayı rahatlıkla yiyebilirler.

3 ay süren ve aynı zamanda kilo kontrolünün de takip edildiği araştırma, fazla kilolu pre-diyabet veya diyabeti olan 140 kişi üzerinde gerçekleştirildi.

Araştırma Avustralya Yumurta Kurumu tarafından desteklendi.

Denekler her ay kliniğe giderek spesifik yiyecek tipleri ve ne kadar yiyecekleri hakkında tavsiyeler aldılar.

Bunların bir grubundan haftada 2 yumurtadan az, bir grubundan ise haftanın altı günü her gün 2 yumurta yemeleri istendi ve her iki grubun kolesterol değerleri ölçüldü.

Az yumurta yiyenlere, çok yumurta yiyenlerinkine uygun olması için daha fazla protein yemeleri tembihlendi.

Araştırma boyunca her iki grubun iyi kolesterol seviyelerinde (HDL-kolesterol) anlamlı bir fark bulunmadı ve fazla yumurta yiyenlerde HDL’ in yükselme eğiliminde olduğu belirlendi.

Gruplar arasında LDL-kolesterol, trigliserit ve kan şekeri bakımından bir fark yoktu.

Her iki grup eşit miktarlarda protein tüketmelerine rağmen, fazla yumurta yiyenlerin daha az açlık hissettikleri tespit edildi ve bunun da kilo vermede konvansiyonel diyete göre daha faydalı olduğu bildirildi.

Araştırmanın başı olan Sydney Üniversitesi’ nden N. Fuller şunları dile getiriyor:

Yumurta tüketimi ve total kolesterol sınırları konusunda çeşitli ülkelerin kılavuzlarında tutarsızlıklar ve ülkeden ülkeye farklılıklar var.

Diyabeti olmayan sağlıklı insanların fazla yumurta yemeleri ile kalp hastalıkları arasında ilişki olmadığını gösteren çalışmalar var fakat tip 2 diyabetli hastalarda yumurtanın kalp hastalığı riskinin artıracağı fikri daha çok kabul görüyor.

Mesela, Avustralya’ da Kalp Vakfı sağlıklı insanlar ve tip 2 diyabetliler için doymuş yağlardan fakir diyetin bir parçası olarak haftada en fazla altı yumurtaya müsaade ederken USA kılavuzları sağlıklı insanların günde en fazla 300 miligram kolesterol almalarına izin veriyor.

Bir yumurtada ise ortalama olarak 200 miligram kolesterol bulunuyor.

Bu kılavuzlarda tip 2 diyabetlilere haftada en fazla yumurta tavsiye ediliyor.”

Gelelim neticeye

Bu, bir tür “kaybettiğimiz eşeğimizi tekrar bulmak” için yapılan ve “Amerika’ yı yeniden keşfeden” araştırmalardan biri.

Endüstrisinin daha fazla kolesterol hapı ve margarin satması için insanlar senelerce “kolesterol yalanlarıyla” uyutuldu ama gerçekler bir bir ortaya çıkıyor.

Sağlıklı doymuş yağların bırakın kalp hastalığına yol açmasını, tam aksine bu hastalıkların asıl sebebinin “yağdan fakir beslenme” olduğu saklanamaz oldu.

Herkese bugün “tereyağında yumurta” ısmarlıyorum.

KAYNAK

http://www.medscape.com/viewarticle/832832

Siz de yorumunuzu paylaşın: