NEDEN “İLAÇKOLİK” OLDUK?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

SGK Başkanı “Her evde 6 kutu ilaç var” diye ilaç israfından yakınıyor.

Doğru çünkü:

BİR: İnsanlar artık bırakın hastalık için ilaç almayı sağlıklı olabilmek için de hastalanmamak için de ilaç alması gerektiğine inanıyor.

İKİ: Daha fenası, doktorlar da bunu öyle sanıyor.

ÜÇ: Daha daha fenası, hükümet yetkilileri de tepeden tırnağa “Vatandaş artık istediği ilacı beklemeden alıyor” diye olayı körüklüyor.

Peki ne yapalım:

BİR: Vatandaş da doktor da idarecilerimiz de “İlaçla sağlık olmaz” kavramını benimsemelidir.

İKİ: İlaca erişim güçleştirilmelidir. Eczanelerin sayısının azaltılması ve şehir dışına çıkarılması çare olabilir.

ÜÇ: Vatandaş da doktor da idarecilerimiz de aldıkları ilaçların “bedava” olmadığını, parasının “kendi kesesinden çıktığını” bilmelidir.

DÖRT: Kullanılması “hayati” olanlar dışında tüm ilaçların parasını “hasta olmayan hasta” kendi ödemelidir.

BEŞ: Ivır zıvır ilaç yazmayan doktor “para ile ödüllendirilmelidir“.

ALTI: Tıbbi tetkikler de denetim altına alınmalıdır.

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Hasan Yıldız

    yine yanli yine tarafli yaziniz.sebebini bilmiyorum ama sizdeki bu eczaci dusmanligi nerden geliyor merak ediyorum.sistemin en tepesinde de ilac kullaniminda da bas sorumlu doktorlardir.ilaci gerekli oldugu yerde ve ticari kaygilarla yazmasalar hastalara ilac israfi diye bisey olmaz.saglikla ilgili asil buyuk acik ilactan cok doktorlarin ticari kaygilarla hastaneye giren her hastaya yapilan gereksiz testler ve mudahelelerdir.malesef hastalar bunlarin da bedava oldugunu sanmaktadirlar.her evde 6 kutu ilac var denerek ilac israfi ornek gosterilemez.tansiyon kalp diyabet astim hastasi milyonlarca insan var.doktorlar ticari dusuncelerle davranmaz,asil onlar ciddi olarak egitilir ve denetlenirse ne ilac israfi ne gereksiz saglik harcamasi kalir.eczanelerin sehir disina cikarilmasi gibi sacma fikirlere gerek kalmaz

  2. Ahmet Rasim Küçükusta

    Eczacılar neden bu kadar alıngan anlamak mümkün değil. Ben en iyisi onlara bir “alınganlık hapı” yazayım da rahat etsinler. Sanki gereksiz ilaç tüketiminde eczacıların hiç günahı yok. Yazmadığım halde hastalarıma eczacılar tarafından verilen “vitamin, mineral, antioksidan, balık yağı”… haplarından sinirlerim bozuldu. Kendime de bir “sinir hapı” yazayım da hem eczacılar rahat estin hem ben. Bir de varsa bendeki “eczacı düşmanlığını” yok edecek bir ilaç tavsiyesine de çok memnun olurum.

  3. Mehmet Akpınar dedi ki:

    Sorun ne eczacıda nede doktorda,sorun hastayı müşteri gören bu garip sistemde,hasta adayı müşteri görülünce işe ticari kaygılar giriyor türlü ve gereksiz tetkikler sonucu zorla bulunan hastalıklara yada önleme adına tıbbi terimler kullanılarak konulan teşhişlerle,insanlar aldatılıyor gereksiz tedaviler uygulanıp ilaçlar veriliyor,asıl sorun meslek gruplarından ziyade saçma sapan bu sistemde,zaten çok karlı olmasa bu kadar özel hastane mantar gibi bitermiydi???

Siz de yorumunuzu paylaşın: