HİÇBİR GEBE ŞEKER YÜKLEME TESTİNE ZORLANAMAZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Canan Karatay 1

Prof. Dr. Canan Karatay’ ın yazısı:

İsveç’ li bağımsız ilim adamı UFFE diyor ki:

Üç türlü yalan vardır.

1. Yalan yalan

2. Beyaz yalan

3. İstatistikler

Ve de şu şekilde devam ediyor: ‘ Rakamlara işkence ederseniz, siz ne isterseniz, onu söylerler’

İstatistikler, meta analizler özellikle firmaların destekledikleri tüm çalışmaları bilimsel çalışma diye okuyan hekimlerin biraz daha dikkatli olmaları gerekmez mi?

Sir William Osler de diyor ki:’ EN MÜKEMMEL ÖĞRETİCİ HASTANIN KENDİSİDİR!

Yani vakaların incelenmesidir. İstatistik bilgilere dayanarak hastalık tedavi ediliyor, hastanın kendisi tedavi edilmiyor. Gelen yorumlar bunu gösteriyor. Kimse hastanın şikayetini kaale almıyor!

ŞEKER YÜKLEMESİ SIRASINDA BAYILMA: SAF 75-100 GR SIVI BEYAZ TOZ ŞEKERİN ANİDEN KANA GEÇEREK, BİRDEN AŞIRI İNSÜLİN SALGILANMASINA NEDEN OLMASI VE GEBEYİ KARNINDAKİ BEBEKLE BİRLİKTE HİPOGLİSEMİ KOMASINA SOKMASIDIR.

Baklava’nın kalorisi aynı olabilir. Baklavada yufka, yağ, fıstık vardır, şekerli su vardır.

3-5 adet baklava yiyen gebe bayılmıyor da, sıvı şekeri içenler bayılıyorlar? Lütfen demagoji yapmayalım.

KAN alınırken herkes bayılabilirmiş. Tabii, bu “vagotoni” sonucu görebilir. Bu hastalar bir hafta süreyle baygın kalmazlar zaten. Oysa bir hafta süre ile kendine gelemeyen gebenin, bebeğin de de hipoglisemi oluşmakta ve ana karnında hareketsiz kalmaktadır. Sizce bu normal mi?

Gebelik fizyolojisini mükemmel bilen jinekolog meslektaşlarım bana açıklamak isterler mi acaba, cahil olan ben de öğrenmiş olurum böylece.

Jinekoloji Derneği Sayın Başkanı, gebeler de pankreas çalışmadığı için, insülin azalmıştır demişti, bana cevap olarak bir keresinde!!!

Bu nasıl oluyor bir gebede?

İsviçre’ de, Fransa’da anneye ve bebeğe zarar verdiği için yükleme hiç yapılmıyor. İngiltere’ de de son çare olarak yapılabiliyor, ama bizdeki gibi, nereden çıktıysa, rutin olarak yapılmıyor, anneler zorlanmıyor.

Yaşam biçimi ve sağlıklı yeme içme öneriliyor, gebelerin aşırı kilo almaları önleniyor, sağlıklı karbonhidrat vs. yemeleri sağlık veriliyor.

SON SÖZ: Hiç bir gebe korkutularak, zorlanarak OGTT yapılamaz.

Hastalık haklarını hatırlatırım.

Bir referans daha ekliyorum:

Determinants of Insulin Resistance in Infants at Age 1 Year: Impact at age 1 Year. Carla AB: et al. Diabetes Care 35:1795-1797, 2012.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. nilgun dedi ki:

    Ahmet bey bu makaleler yayginlastirilmali herkesin bilgisi olmalidir. Suan 25 haftalik gebeyim sanki gereklilikmis gibi anlatiliyor seker yuklemesi
    hastalara. Yapilmasini istemedigimizi soylememize ragmen israrci olarak konusuluyor. Yani seker yuklemesinin zararlari konusunda insanlarin ulasabilecegi saglam kaynaklarin daha cok yer almasi gerekli ki bizde daha cok bilinclenip neyin yararli neyin zararlı oldugu konusunda kesin ayrimi yapalim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: