MUTSUZ EVLİLİK KADINLARI KALP HASTASI YAPIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmaya göre, “mutsuz evlilikler kadınları kalp hastası yapıyor”.

Yaşları 57-85 arasında olan 459 evli kadın ve 739 evli erkeğin 5 sene süreyle takip edilmeleri suretiyle gerçekleştirilen araştırma, erkeklerin mutsuz evliliklerden kadınlar kadar etkilenmediklerini de ortaya koyuyor.

Journal of Health and Social Behavior isimli dergide yayınlanan araştırmada evliliğin kalitesiyle beraber kalp-damar sağlığını gösteren laboratuar testleriyle deneklerin kendi bildirdikleri kalp krizi, felç, hipertansiyon ve CRP yüksekliği gibi parametreler değerlendirildi.

Araştırmanın sonuçları özetle şöyle:

BİR: Mutsuz evliliğin (eşin titizliği, tenkitçiliği) kalp sağlığı üzerine etkisi mutlu evliliğe göre daha fazla.

Başka bir ifade ile kötü evliliğin kalp sağlığına verdiği zarar iyi evliliğin faydasından daha fazla.

İKİ: Evliliğin kalitesinin kardiyo-vasküler risklere etkisi ileri yaşlarda daha çok görülüyor.

Süre uzadıkça mutsuz evliliğin yarattığı stres, yaşlandıkça immün fonksiyonların azalması ve kırılganlığın artması gibi sebeplerle kalp-damar sistemini daha çok etkilemeye başlıyor

ÜÇ: Evliliğin kadın kalp sağlığını erkelere kıyasla daha fazla etkilemesi, kadınların olumsuz hisleri içselleştirmesi ve depresyona daha yatkın olmalarıyla açıklanıyor.

DÖRT: Kalp hastalıkları kadınlar için evliliğin kalitesini azaltırken erkekler için böyle bir şey mevzubahis olmuyor.

Bu da, kadınların hasta kocalarına iyi baktıklarını ama erkelerin karıları hasta olduğu zaman aynı alâkayı göstermediklerini ortaya koyuyor.

Kırık kalp sendromu

Kadın kalbinin stresten erkeklere nazaran daha çok etkilendiğinin en iyi örneği “kırık kalp sendromu” adı verilen tablo.

Kırık kalp sendromu, akut bir stresle ani olarak başlıyor ve belirtileri (göğüste ağrı, nefes darlığı, sıkıntı hissi ve terleme) kalp krizine çok benziyor.

Özellikle menopoz sonrası kadınlarda rastlanan sendrom, koroner damarların daralması veya tıkanmasından değil, stres hormonlarının tesiriyle kalp fonksiyonlarının aniden azalmasından kaynaklanıyor.

Bu tabloda kalbin ekokardiyografideki görünümü ahtapot avlamada kullanılan ve “takotsubo” adı verilen bir çömleğe benzediğinden “Takotsubo sendromu” adı da veriliyor.

Gelelim neticeye

Bu araştırmadan “ağzı kulaklarına varan” siz “vurdumduymaz” evli erkeklere sesleniyorum:

Stresten daha fazla etkilenme “kadınların fıtratındandır” ve bu da onları kalp hastalıklarına daha yatkın kılıyor.

Kadınların “nazlı bir çiçek, uçan bir kelebek” olduğunu unutmayın, onlara iyi bakın üzmeyin ki onlar da size iyi baksınlar.

Hayat müşterektir”.

Kaynak:

http://hsb.sagepub.com/content/55/4/403.abstract

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. asiye dedi ki:

    Zaten sorunlarin cogunlugunu erkekler olusturdugundan ,erkekler mutsuz evliluklerden cok etkilenmiyorlardir.Doktor olmaya gerek yok , damdan dusmek yeterli …

Siz de yorumunuzu paylaşın: