İTALYA’ DA GRİP AŞILARININ UYGULANMASI DURDURULDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Aşağıda yer alan yazımı yayınladıktan sonra aynı grip aşısıyla ilgili olduğu iddia edilen ölümlerin sayısı 11′ e yükseldi.

Şu anda aşı-ölüm ilişkisi kesin olarak ispatlanmamış olmakla beraber grip aşılarının zaten bırakın yaşlıları ve altta yatan hastalığı olanlarda etkili olmasını, genç ve sağlıklı insanları bile korumadığını gösteren araştırmalar var.

Grip aşısının “ticari bir aşı” olduğu unutulmamalıdır.

Kaynak: http://www.swissinfo.ch/eng/bloomberg/italy-regulator-probing-11-deaths-in-novartis-flu-vaccine-review/41142506

***

İTALYA’ DA GRİP AŞILARININ UYGULANMASI DURDURULDU

İsviçre’ li ilaç devi “Novartis” tarafından üretilen “grip aşılarının” iki serisinin kullanılması üç kişinin aşıdan öldüğü birinin de ağır şekilde hastalandığı iddiaları üzerine yasaklandı.

İtalyan medyasında yer alan haberlere göre kurbanlar, 12-19 kasım tarihleri arasında Güney İtalya’ da 87 ve 79 yaşlarında iki kadın ile 68 yaşında bir erkek.

92 yaşındaki dördüncü kişi ise ağır bir tabloda hastanede tedavi görüyor.

Novartis tarafından yapılan açıklama şöyle:

İtalya İlaç Ajansı (Italian Pharmaceutical Agency=AIFA) şirketimizi, aşılamadan sonra ciddi yan etkilerin görüldüğü haberleri üzerine iki parti aşının ihtiyati olarak toplatılması için uyardı.

Bu ölümlerin aşılar yüzünden olduğunu gösteren kesin bir delil bulunmuyor.

Fluad” adıyla satılan grip aşılarının iki partisinin de üretim ve kalite standartları bakımından her hangi bir uygunsuzluğu tespit edilmedi.

Aşılarımız 1997’ den beri tüm dünyada 65 milyon insana başarıyla uygulandı”.

Şirketin bu açıklamasına karşılık AIFA “Aşılar ve ölümler arasında bir ilişki olup olmadığının belirlenebilmesi için yapılan testlerin sonuçlarının beklendiğini” söylüyor.

Sağlık yetkilileri de yasaklama haberlerinin yayılması üzerine sükûnet çağrısında bulundu.

İtalyan tüketiciler derneği CodaconsSağlık Bakanı’ ından aşı teşvik kampanyalarının durdurulmasını” istedi fakat AIFA aşıların “Mevsimsel gribin önlenmesi için kesin çare ve yeri doldurulamaz bir uygulama olduğunda” ısrar ediyor.

AIFA’ nın Başkanı Sergio Pecorelli de “Aşı olanların sayısının azalmasını istemiyoruz ve aşılara güveniyoruz” diyor ve ekliyor:

İtalya’ da her sene 8 bin kişi grip yüzünden hayatını kaybediyor”.

Şüpheli partiler Novartis’ in Siena şehrindeki tesislerinde üretildi.

Gelelim neticeye

BİR: Grip aşıları ilk defa toplatılmıyor, geçtiğimiz senelerde de bunun birçok örneğini görmüştük.

İKİ: Ölümlerin doğrudan grip aşılarından mı kaynaklandığı elbette şu anda kesin olarak belli değil ama IAFA “test sonuçları henüz çıkmadı” derken üretici firmanın “aşılarımızda sorun yok” demesi çok dikkat çekici.

ÜÇ: Grip aşılarının etkinliklerinin birkaç ay sonra sıfırlandığının, her sene yapıldığında koruyuculuğunun azaldığının, genç ve sağlıklı insanları bile korumadığının bilindiğini hatırlatmak isterim.

Kaynaklar:

http://www.thesundaily.my/news/1239639

http://in.reuters.com/article/2014/11/27/us-italy-vaccine-idINKCN0JB2CX20141127

http://www.bbc.com/news/world-europe-30240620

Siz de yorumunuzu paylaşın: