SİGARA İÇEN ERKEKLERDE KANSER RİSKİ KADINLARDAN YÜKSEK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Sigaranın başta kanser ve kalp-damar olmak üzere birçok hastalık için risk faktörü olduğu biliniyordu.

Science isimli tıp dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmada, sigara tiryakisi erkeklerin kan hücrelerinde Y kromozomu kaybının sigara içmeyenlere göre daha fazla olduğu belirlendi.

Y kromozomunda, tüm fonksiyonları tam olarak bilinmemekle beraber birçok gen var ve bunların bazılarının tümörlerin gelişimini önledikleri düşünülüyor.

Toplam 6 bin 14 kişinin bulunduğu üç ayrı kohortta “sigara içenlerde Y kromozomu kaybı ihtimali 2.4-4.3 misli fazla” bulundu.

Araştırmaya göre, içilen sigara sayısı arttıkça kromozom kaybı da artıyor.

İsveç’ de gerçekleştirilen araştırmanın başı olan Lars Forsberg diyor ki:

Hücrelerin Y kromozomlarını kaybetmesi ölmeleri değil biyolojik fonksiyonlarının bozulması manasına geliyor.

Epidemiyolojik araştırmalar, erkek tiryakilerde akciğer dışı kanser gelişme riskinin daha fazla olduğunu gösteriyordu.

Bu sonuçlar, sigara içen erkeklerde kanser riskinin kadınlardan yüksek olmasına da bir açıklama getirmiş oluyor.

Bu arada hem sigara içen herkes Y kromozomu kaybı yaşamadığı gibi bu durum hiç sigara içmeyenlerde de görülebiliyor ve hem de sigara içen birçok kimsede kanser oluşmadığı hâlde sigara içmeyenlerde kanser oluşabiliyor.

Sigarayı bırakanlarda Y kromozomu seviyelerinin arttığının da altını çizmek isteriz.

Özet olarak, sigaranın Y kromozomu kaybına yol açtığı ve Y kromozomu kaybının da kanserle ilişkili olduğu söylenebilir.”

Gelelim neticeye

BİR: Sigaranın erkekler için neden daha zararlı olduğu, sigara içen erkeklerde özellikle solunum sistemi dışı kanserlerin neden fazla görüldüğü sorularına bir cevap bulunmuş oluyor.

İKİ: Tiryakilerin sigarayı bıraktıklarında seneler içinde kanser risklerinin giderek azalması Y kromozomu kaybının durmasıyla ilgili olabilir.

ÜÇ: Bu araştırmaya göre, tiryakilerin “Nasıl olsa olan oldu artık” demeleri yanlış, uzun seneler içilmiş de olsa sigarayı bir an önce bırakmak zarardan dönmek demek.

Kaynaklar:

http://www.sciencemag.org/content/early/2014/12/03/science.1262092.abstract?sid=c911a036-50dd-4d76-b6b1-b9538acaf2f4

http://www.techtimes.com/articles/21664/20141206/smoking-makes-y-chromosome-disappear-in-men-shortens-life-span-and-increases-cancer-risk-study.htm

***

EK 1 (30.5.2022): Araştırmacılar, yaşları 11 ile 86 arasında hiç sigara içmeyen 14 kişinin ve 44 ile 81 yaşları arasındaki 19 sigara içen kişinin akciğerlerini kaplayan hücrelerdeki mutasyonları karşılaştırdı. Sigara içenler 116 paket yılına kadar tütün kullanmıştı. Bir paket yılı, bir yıl boyunca her gün içilen 1 paket sigaraya eşittir. Akciğer hücreleri, kanserle ilgisi olmayan testler yapılan hastalardan toplandı.

Albert Einstein Tıp Fakültesi’nde profesör ve bağlı Montefiore Tıp Merkezi’nde göğüs hastalıkları uzmanı olan çalışmanın ortak yazarı Dr. Simon Spivack, “Bu akciğer hücreleri yıllarca, hatta on yıllarca hayatta kalır ve bu nedenle hem yaş hem de sigara ile mutasyonları biriktirebilir. Tüm akciğer hücre tipleri arasında, bunlar kansere dönüşme olasılığı en yüksek olanlar arasındadır.” dedi. Araştırmacılar, yaşlandıkça sigara içmeyenlerin akciğer hücrelerinde mutasyonların biriktiğini, ancak sigara içenlerin akciğer hücrelerinde önemli ölçüde daha fazla mutasyon bulunduğunu buldular. Bulguları Nature Genetics dergisinde 11 Nisan’da çevrimiçi yayınlandı .

Dr.Spivack bir üniversite haber bülteninde, “Bu deneysel olarak, sigara içmenin daha önce varsayıldığı gibi mutasyonların sıklığını artırarak akciğer kanseri riskini artırdığını doğrulamaktadır. Bu durum, muhtemelen sigara içmeyenlerin çok azının akciğer kanserine yakalanmasının bir nedeni iken, ömür boyu sigara içenlerin %10 ila %20’sinin akciğer kanserine yakalanmasının nedeni budur.” dedi.

Araştırmacılar ayrıca, sigara içilen yıl sayısı arttıkça akciğer hücre mutasyonlarının sayısının arttığını ve muhtemelen kanser riskini artırdığını buldular. Bununla birlikte, hücre mutasyonlarındaki artış, 23 paket yıllık maruziyetten sonra durdu. Dr. Spivack, “En ağır sigara içenler en yüksek mutasyon yüküne sahip değildi. Verilerimiz, bu bireylerin daha fazla mutasyon birikimini bastırmayı başardıkları için yoğun sigara içmelerine rağmen bu kadar uzun süre hayatta kalabildiklerini gösteriyor.” diye konuştu.

Kaynak: https://medimagazin.com.tr/guncel/neden-bazi-sigara-icenler-akciger-kanseri-olmaz-100160

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: