GEBELİKTE “HATIRA ULTRASON” YAPTIRMAK SAKINCALI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Son senelerin modalarından biri de bebeğin anne karnında ultrason aracılığıyla elde edilen fotoğraf, video ve kalp seslerinin kaydedilmesi.

Tıbbi fetva kurumu FDA bu sefer iyi bir iş yaparak tıbbi amaçlar dışında anne karnındaki bebeklerin yüksek frekanslı ses dalgalarına maruz bırakılmalarına karşı çıktı.

FDA’ nın biyo-medikal mühendislerinden Shahram Vaezy“Ultrasonun doğru kullanılmadığı takdirde dokuların hafif de olsa ısınması ve bazı dokularda çok küçük hava kabarcıklarının oluşmasına yol açabileceği” uyarısını yapıyor.

FDA, ultrasonun uzun vadedeki etkilerinin kesin olarak bilinmemesi sebebiyle bu yöntemin sadece tıbbi olarak gerekli olması durumunda işin uzmanları tarafından uygulanmasını istiyor.

Ultrason gebelikte çok sık kullanılan bir teşhis ve takip yöntemdir, fetüsün gerçek zamanlı yani “canlı” görüntüleri de elde edilir.

Halk arasında “renkli ultrason” adıyla tanınan Doppler ultrason yöntemi ile de bebeğin kalp atışları kaydedilebiliyor.

Gelelim neticeye

Yiğidi öldürelim ama hakkını yemeyelim: FDA bu sefer haklı.

Bu yöntemler yerinde kullanıldığında hiç şüphe yok ki anne, bebek ve gebelik hakkında son derece yararlı bilgiler sağlar ama bunlara tıbbi bir gerekçe olmadan sadece “hatıra amacıyla” görüntü ve ses kaydı almak için başvurulması da sakıncalıdır.

Ultrasonun sebep olduğu doku ısınması ve baloncuk etkilerinin uzun vadedeki tesirleri henüz bilinmiyor.

Bebek bekleyen annelere önemle duyururum.

Kaynak: http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm095508.htm

3D ultrasound and 4D ultrasound during pregnancy | BabyCenter

Siz de yorumunuzu paylaşın: