130 MİLYON DOZ GRİP AŞISI YAPILAN AMERİKA GRİPTEN KIRILIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dünyanın en çok grip aşısı yapılan ülkesi USA, geçen sene olduğu gibi bu sene de gripten kırılıyor.

CDC, USA’ nın 43 eyaletini kasıp kavuran grip hastalığının etkenin vakaların yüzde 95’ inde H3N2 tipi grip virüsü olduğunu bildirdi (1).

H3N2 virüsünün yaptığı salgınlar daha ağır seyrediyor ve daha çok ölümlere yol açıyor.

CDC bundan bir ay önce bu seneki grip aşılarında bulunan H3N2 virüsü ile hastalık yapmaya başlayan virüsün (mutasyona uğradığı için) uyuşmadığını, dolayısıyla aşının etkili olamayacağını açıklamıştı (2).

Gene CDC’ nin daha etkili olduğu gerekçesiyle 2-8 yaş arası çocuklara tavsiye ettiği “sprey şeklindeki grip aşısının, H1N1 virüslerine karşı hiçbir koruyuculuğu olmadığı” ortaya çıkmıştı (3).

Bu bilgilere göre geçtiğimiz sene birkaç ay sonraki koruyuculuğunun “yüzde sıfır” olduğu gösterilen grip aşılarının (4) bu sene daha mevsimin başında en iyi ihtimalle “yüzde sıfır” etkili olacağı anlaşılıyor.

Hatta her sene aşı yaptıranlarda aşının etkinliğinin daha da azaldığını ortaya koyan araştırma hesaba katıldığında (5), grip aşısının bu seneki koruyuculuğunun “sıfırın altına” inmesi yani aşı yaptıranların daha fazla gribe yakalanmaları sürpriz olmayacak.

USA’ nın Milli Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (National Institute of Allergy and Infectious Disease) Başkanı Dr. A. Fauci ise CDC tarafından etkisiz olduğu bildirilen aşının risk grubundakilere gene de yapılmasını istiyor (1).

USA’ da her sene 130 milyon doz grip aşısı üretiliyor ve korkutma kampanyaları sayesinde bunların neredeyse tamamına yakını da insanlara uygulanıyor.

Gelelim neticeye

Senelerdir grip aşılarının koruyuculuğunun olmadığını veya çok sınırlı olduğunu, aşıya harcanan milyarların çöpe gittiğini yazıyorum.

Gelin görün ki grip aşıları artık bırakın koruyucu olmayı insanlara ciddi zararlar vermeye başlayan bir silaha dönüşmüş durumdadır.

Allah grip aşısı olanların yardımcısı olsun.

Kaynaklar

1. http://abcnews.go.com/Health/flu-activity-worsens-nationwide-cdc-reports/story?id=28004298

2. http://www.reuters.com/article/2014/12/04/us-usa-flu-idUSKCN0JI00T20141204

3. http://www.cdc.gov/flu/news/nasal-spray-effectiveness.htm

4. http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=203902.

5. http://jid.oxfordjournals.org/content/early/2014/11/21/infdis.jiu650.full.pdf+html

Siz de yorumunuzu paylaşın: