GRİP AŞISI YÜZDE 3 ETKİLİ, YÜZDE 100 TİCARİ AŞIDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İngiltere’ de, endüstriyle çıkar ilişkileri olan uzmanlar tarafından her sene mutlaka yaptırılması tavsiye edilen grip aşılarının bu yılki etkinliğinin sadece “yüzde 3.4” olduğu bildirildi (1).

Kısa süre önce de, dünyanın en çok grip aşısı yapılan ülkesi olan USA’ da grip aşılarının bu seneki koruyuculuğunun 18-49 yaş arası olanlarda “yüzde 12” , 50 yaş ve üzerinde olanlarda “yüzde 14” , ortalama olarak da “yüzde 23” olduğu açıklanmıştı ancak bu oranlar maalesef abartılı idi.

Çünkü ünlü Hastalık Önleme Kontrol merkezi CDC, bu sene USA’ daki salgınların yüzde 95’ inin etkeninin mutasyona uğrayan ve dolayısıyla aşıdaki virüsle uyumlu olmayan H3N2 olduğunu bildirmişti (2).

Böyle bir durumda aşının koruyuculuğunun en iyimser tahminle yüzde 5 olması mümkündü.

Buna göre, grip aşılarının koruyuculuklarının yüzde 23 olduğunu söylemek “sahtekârlıktan” başka bir şey olamaz.

Eurosurveillance’ daki araştırma, bu seneki aşıların etkinliğinin sadece yüzde 3.4 olduğunu ortaya koyuyor ki bu olması gereken orandır ve pratik olarak aşının “hiçbir koruyuculuğunun olmadığı” anlamına gelir.

Bu sene ülkemizde de grip hastalığının etkeninin tıpkı USA ve İngiltere gibi H3N2 tipi virüs olması “Allah’ ın emri” dir.

Bu, aşının bizdeki etkinliği de yüzde 5’ in altında olacak başka bir ifade ile aşı “koruyucu olmayacak” demektir.

Nitekim bizim uzmanlarımız da grip aşısı için “Hastalığı yüzde 100 engellemiyor” diyerek bu çarpıcı gerçeğin farkında olduklarını dünyaya ilan ediyorlar (3).

Grip aşısı yüzde 3 etkili, yüzde 100 ticari aşıdır

Grip virüsleri sürekli mutasyon gösterir ve çok ilginçtir ki aşılar da virüsün mutasyona uğrayan yüzey antijenlerinden hazırlanır.

Böyle olunca da aşının zaten koruyucu olması baştan “imkânsız” hâle gelir.

Geçtiğimiz senelerde grip aşılarının koruyuculuklarının birkaç ay sonra “sıfıra” düştüğü gösterilmişti ama bu sene durum çok daha vahim.

Grip aşıları etkili olmaları gereken bir dönemde “etkisiz” bulunmuştur.

Oysa bu aşılardan beklenen faydanın sağlanabilmesi için aşının etkinliğinin “yüzde 90 mertebesinde” olması icap eder.

Grip aşıları endüstriden çıkar sağlayanlar tarafından reklâmı yapılan yüzde 100 “ticari bir aşı” dır.

Gelelim neticeye

USA ve İngiltere’ de, grip aşısının etkinliği çok düşük (yok da denebilir!) olmasına rağmen hâlâ “utanmadan” aşı yaptırmanın hiç yaptırmamaktan daha iyi olduğunu söyleyen uzmanlar var.

Çok şükür ki bizde, bu ülkelerdeki gibi “grip aşısı yaptırın” diyen “endüstri dostu hekimler” ve bunların açıklamalarını haber yapan “sorumsuz gazeteciler” yok.

Kaynaklar

1. http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=21025

2. http://news.yahoo.com/flu-shot-just-23-percent-effective-us-180817997.html

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/01/09/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asisi-yaptirin-diyenler-neye-dayaniyor-2/

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: