KOLESTEROL İÇİN SINIRLAMA KALKTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Diyetteki “kolesterol yasağının kalkmasından” sonra sıra yakında “kolesterol haplarının işe yaramadığına” gelecek.

***

Milliyet gazetesinin haberi:

ABD hükümeti bundan böyle sağlıklı yaşam ve obeziteyle savaş kapsamında hazırladığı beslenme kurallarında yüksek kolesterollü besin limitinin yer almayacağını açıkladı.

ABD’de önceden hazırlanan raporlarda, günde alınması gereken gıdaların 300 miligramlık kolesterol limiti bulunuyordu. 300 miligram yaklaşık olarak iki küçük yumurta, 300 gramlık biftek ve bir parça tereyağına denk geliyor.

Uzmanlar, yüksek miktarda kolesterol içeren yiyeceklerin kalp krizi ve inme riskini artırdığını belirtiyor ve insanları tüketimlerini azaltmaları konusunda uyarıyordu.

Ancak geçtiğimiz günlerde ABD hükümetinin açıkladığı sağlıklı beslenme raporlarına göre, aşırı kolesterol tüketiminin endişe verici sonuçlar doğurmadığı ortaya çıkarıldı.

14 farklı sağlık uzmanı ve diyetisyenler tarafından hazırlanan sonuçlar sonrası herhangi bir kolesterol limitinin konulmayacağı açıklandı.

EGGS  RİCH FOODS ile ilgili görsel sonucu

New York’ta bulunan Lenox Hill Hastanesi kardioloğu Suzanne Steinbaum, hazırlanan rapor sonrası insanların yumurta tüketiminden korkmaması gerektiğini belirtti.

Henüz yürürlüğe girmeyen rapor, 24 Mart’ta ABD’de düzenlenecek üst düzey sağlık kurulu toplantısı sonrası kesinleşecek.

Hayvansal gıdayı azaltın

Uzmanlar, kolesterolü etkileyen doymuş yağ oranı limitinin 2010 yılında yüzde 10 civarında olduğunu belirtirken 2015 yılında bunun yüzde 8’e çekildiğini vurguladı.

Önceden belirlenen 300 miligram kuralının tersine ortalama bir kişinin günde iki bin kalori aldığı belirtilirken yeni hazırlanan raporla bu oranın kaşıklar dolusu tereyağı ve bir düzine yumurtaya eşit olduğu vurgulandı.

Raporda ayrıca 50 yaşınının altındaki kişilerde, doymuş yağın aşırı tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtildi.

Sağlıklı yaşam için hayvansal gıdalar yerine daha fazla meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, Akdeniz diyetlerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/kolesterol-icin-sinirlama-kalkti-gundem-2017069/

Siz de yorumunuzu paylaşın: